Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co nastane, když se ředitelem orchestru stane hudební diletant? Katastrofa! Barnabáš Kos (J. Kemr) je člen symfonického orchestru hrající na ten nejméně podstatný nástroj – triangl. Svému okolí je známý svou uvědomělostí a často jezdí na brigády, konference a další akce, kvůli kterým ale pak zanedbává své hraní. Jednoho dne mu přijde oznámení, že se stal ředitelem orchestru. To považuje za evidentní omyl do doby, než mu samotné vedení sdělí, že pro ně je přesně tím pravým člověkem. I přesto, že je Barnabáš přesvědčen o své nekompetentnosti, nemá na vybranou, neboť proti rozhodnutí vedení jít nelze. I když Barnabáš získal novou funkci, v níž se jen horko těžko orientuje, stále hraje s orchestrem. Zde přichází na to, že mu s novou pozicí jdou všichni na ruku a ve všem mu vyhovují. Dříve nenápadný trianglista se naráz stává sebevědomým a neústupným inovátorem a opilý mocí začíná přetvářet orchestr podle svého, hodlaje uskutečnit svůj velký sen – sólo pro triangl… Satirickou komedii z roku 1964 podle povídky Petera Karvaše natočil režisér Peter Solan. Zcela otevřeně z ní zaznívá kritika tehdejších praktik socialistického Československa, ale také kritika lidského pokrytectví a pochlebování jako takového. Nemluvě o tom, jak dokáže moc změnit člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solan použil akoby pri symbolizme Prípadu Barnabáš Kos kubizmus a dodal mu jasný obrazový význam. Triangel, ako symbol hlavného hrdinu, alebo kubisticko-geometricky trochu neprirodzene navrhnuté štúdio. Je trochu škoda, že príbeh má jasne definovaný smer a diváka na tejto ceste ničím neprekvapí. Je to asi dobou, pretože vtedy bol film veľmi odvážnym podobenstvom a dejová priehľadnosť nebola na škodu. Dnes si pri ňom uvedomujeme, že sa veci vôbec nezmenili a film nie je primárne kritickou satirou vtedajšej hierarchie, ale odrazom prirodzeného ľudského správania. Len dnes by Barnabáš nebol ani na začiatku skromným outsiderom, ale vedel by, za čím presne ide. Mňa by zaujímal priebeh tých skúšok, keď všetci vedeli, že to nefunguje a ako sa mohli dopracovať vôbec k nejakej hudobnej forme. Tomuto sa Solan vyhýba, ale jedná sa o výčitku ľudí, ktorým záleží primárne na logike deja. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Trezorový film, sa vôbec čudujem, že ho uviedli do kín. Skvelá a pokroková satira. Neviem prečo niekomu vadí predabovanie Kemra, bežná prax tej doby, daboval sa každý herec, ak nevedel dostatočne jazyk alebo nejako inak nevyhovoval režisérovi. Je dosť slovenských filmov, kde boli predabovaní aj samotní slovenskí herci a takisto aj slovenskí herci v českých filmoch. Krivosudský nadaboval Kemra perfektne, keby som Kemra nepoznal, tak by som povedal, že je to jeho hlas ;) ()

Reklama

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Sklanam sa, tvorcovia filmu, pred Vami. Uzasna odvaha nakrutit tento film, naznakovy, symbolickejsi film. Cudujem sa, ze ho nezakazali...Ved sa v nom tak zjavne vysmievaju z niektorych absurdnosti minuleho rezimu! Pre mna velmi zajimavo spracovane. Zjednodusena zapletka, no forma akou to natocili.. paradicka. Velmi sa mi paci, ak sa v 1 filme porovnava ten isty zaber v roznych situaciach,ked postavy su v inych naladach a pod. Tiez tie vsadepritomne trojuholniky, dokonca i na satach 1 panej, u kt. bol Barnabas na navsteve, schody. Skvely napad. A ten trojuholnik co tvorilli dvere do kupelne, stena a lampa... uplne genialne. Navodili mi dojem, ze Kos sa rozprava s Bohom. Uzasny zazitok, vidiet film, pocuvat dialogy, kt. si navzajom odporuju a ...je mi luto, ze si nepamatam presne, nemozem citovat ale niektore postavy perfektne ukazali nelogickost svojho konania... postava A prehlasi, ze nieco je hlupost, postava B s tym tvrdenim suhlasi, ale predsa tu hlupost inym sposobom odovodni, ze jedine to je spravne.. A tak.. takze porozuhodny zazitok.. tento film. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem se snažila najít podruhé zatím neodhalené kvality filmu, abych mohla navýšit hodnocení. Nedivím se, že sám Solan byl s výsledkem nespokojený. Idea je dobrá, příměr zajímavý, ale k tomu, aby celá absurdita patřičně vynikla, kus chyběl. Oproti jiným počinům Petera Solána zůstáva Kos někde na půli cesty. Škoda, že nechali Josefa Kemra předabovat, svého času recitoval slovenské básně a velice dobře, bez jeho typického hlasu to nebylo ono. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Začátek byl velmi rozpačitý, něco jako Wimmer, co žere uherák při koncertu. Kemr, největší blb ač angažovaný,  je trianglista, čili zcela zbytečný. Teprve až se stane riaditelom, vymyslí projekt koncertu pro triangl. Nakonec z těch blbostí, co natočili Slováci v šedesátkách je to jediný dívatelný film. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Původní slovenskou povídku Barnabáše Kosa vzestup a pád z cyklu V objetí musy, najdeme v povídkové sbírce Petera Karvaše Čert nespí (1954). (NinadeL)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama