Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (38)

Hospoda (1996) 

Nic moc náročného, ale některé díly pobaví a potěší i po letech. Příběhy odpozorované ze života. ()

Závěť (1996) (S01E01) 

Seznamovací díl. Kdo seriál nezná (a jsou jistě tací), bude mít problém se v postavách rychle zorientovat nebo k nim pojmout nějaké sympatie či antipatie. Až na Zavřela docela všichni totiž působí v pohodě a jednají docela logicky. Zavřelova postava kuchaře, který si chce ošetřit malou domů je taky docela reálná, ale kromě jeho snah a posléze odchodu se nic většího nestane. Tedy kromě toho, že Nárožný převezme hospodu, ale to si člověk přečte v anotaci a skutečně vtipné jsou jen proslovy Kanyzy jakožto právníka, který nakonec prohlásí, že kauzu nejde vyhrát. ()

Kuchař (1996) (S01E02) 

Pořád ještě seznamovací díl, tentokrát s novým kuchařem, jemuž se už bude navždy říkat Kachna. Škoda, že si tvůrci neujasnili, jestli to má být nešika a popleta, nebo geniální a dobrý kuchař, protože pak ty fórky až tak nefungují a závěrečná pointa se žrádlem pro medvědy tak nevyzní. V tomhle dílu ale exceluje Jiří Menzel jako suše hláškující doktor. ()

Flamendr (1996) (S01E03) 

Stále ještě seznamovací díl, tentokrát s Novákem a jeho manželkou. Je vtipný, o tom žádná, ty facky taky super, ale pořád to ještě není o hospodě, vtípcích, řečech, životě... ()

Nález (1996) (S01E04) 

A konečně už se to příjemně rozjíždí a to zabavení výslužky pana domácího je zde - včetně policistů - dokonale rozehrané a dohrané ("Tak já vás kolektivně napomínám."). Kurňa, a jitrničky nebo bůček bych si taky hned dal. --- Dobrá hláška: "A jen ji nech, ona chce umřít zdravá." ()

Forbes (1996) (S01E05) 

V podstatě hodně nostalgický díl. On totiž není jen o automatech. Gró se skrývá v Joskových slovech: "Harmonikářů míň není. Hospod ubývá." V roce 1996 tento díl předznamenal vylidnění centra a Zlaté cesty od prostých a obyčejných obyvatel (kdeže jsou doby, kdy v Nerudovce bydleli chudí studenti, chudí a režimem zatracovaní spisovatelé a chudí herci), a místa byla nahrazena honosnými kanclíky, shopy pro turisty především se suvenýry a umakartovými hospodami, které zcela ztratily své historické i normalizační kouzlo. Přibylo pubů a barů a pizzerií a beer housů a coffee stopů, ale zmizely bufety, čtyřky, nonstopáče a podobné špeluňky pro obyčejné lidi. Ta herní mašina je jen špička ledovce. Joska totiž pokračuje: "Ve všech hospodách už jsou tyhle krámy, taky velké televize, a lidi už se spolu nebaví." Takže tento díl není o tom, jak všichni prohráli, až z toho Duška chytl amok, pardon nervní zhroucení, jak konstatuje doktor Prášek, ale o tom, co zjistí právník v podání Kanyzy - že i ten málomluvný Joska má co říct a chce to říct a že si stačí v té hospodě prostě jen u pivka a šnapsu povídat. ()

Casanova (1996) (S01E06) 

Proč dědka chytla druhá míza a proč je najednou tak čilý, je sice hlavní zápletka tohoto dílu, ale mně se líbily víc ty vedlejší drobnosti - četba z novin, brněnský rekordman, striptýz Duška, jak se Zatloukal dostal na záchytku, že se zavírají hospody, ale ty nově otevřené už nejsou dobré... A ostatně by mě zajímalo taky, co dělá servírka Mařka po práci, děda si ani netipnul. ()

Koncert (1996) (S01E07) 

Hodně příjemný díl a ruku na srdce, kdo by si takhle tolerantní manželku nepřál mít doma? Ta moje by za a) se mnou nikdy do hospody nešla, natož ve večerní róbě a s účesem od kadeřnice, b) místo chápavého porozumění pro čtyři prcky by mě seřvala do kuličky, c) harmonikář by jí smrděl a štítila se ho, d) a už vůbec by si nezačala zpívat, natož tancovat. A jak řekne dr. Zatloukal alias Kanyza na konci: "Dokázal byste takovou ženu nemilovat?" ()

Šejdrista (1996) (S01E08) 

Další z melancholicky smutných dílů - což i to k hospodám a historkám a lidem v nich patří -, o bývalém řidiči MHD, který už není řidičem MHD, ale stýská se mu po té práci natolik, že alespoň chodí po hospodách a předstírá, že stále řidičem je. K tomu pár autobusáckých historek. ()

Vetřelci (1996) (S01E09) 

Každý příběh potřebuje hrdinu a protivníka. V tomto seriálu se hodně vyvedl jako protivník pan domácí, slizký a záludný chlápek, který se občas ve vidině rychlého výdělku spřáhne s podivnými týpky podobného ražení jako on sám. V tomto dílu se pokusí o vzpouru proti štamgastům, když jim se svým kumpánem obsadí stůl, a vyvine se z toho napohled dětinská, ale jinak běžná opilecká válka. ("Tihleti abstinenti, ty znám, když se pak rozjedou, nevědí, kdy přestat."). Plus něco o úplatnosti českých umělců - jde jen o výši částky, ne o hrdost. ()

Záloha na palmáre (1996) (S01E10) 

Škoda, že ta pointa je tady nejen hodně čitelná, až brutálně řekl bych, ale asi třikrát potom ještě totálně zazděná, takže to celé nakonec vyšumí do ztracena. ()

Záškoláci (1996) (S01E11) 

Taky nic moc díl, takový generační, a Dušek tady najednou kdovíproč není chlap nad věcí. Vondráčkovou jsem vůbec nepoznal, asi jediná její role, kde se jí skutečně povedlo zahrát někoho jiného. Možná proto, že nehraje věčného diblíka. Jinak jsem nepochopil tu vsuvku s profesorem u stolu štamgastů - do té doby suverénní učitel se nechává sprdávat štamgasty? A proč? Že má malý plat? To asi má Babula u kotle taky. Nesedělo mi to sem. A přišlo mi, že ani Preiss neví, jak svou postavu uhrát a zahrát. ()

Píchačky (1996) (S01E12) 

Hodně dobrých hlášek, jež sepsal mchnk, podrazácký Jonáš a jak se dobrý nápad může obrátit proti jeho strůjci. ()

Růžička (1996) (S01E13) 

Ta zápletka je myslím až moc přitažená za vlasy a navíc určitým způsobem kopíruje nedávný díl Koncert. Nepravděpodobné je Babulovo jednání (včetně jeho romantického dopisu), fakt, že si hospodský splete růžičku kytku s růžičkou přívěškem (ten by asi jako znamení nenapadlo dát ani idiota), a nakonec i ty uřvané scény rádoby esoteričky. Ale ty aspoň chápu, tvůrci chtěli poukázat na kontrast proklamovaných duchovních kladů s častou buranskou realitou. Nakonec díl zachraňuje roztomilá Simona Postlerová. ()

Obránci (1996) (S01E14) 

Takový nedořečený díl, kdy se vlastně nedozvíme, jak to se skutečnými vyděrači dopadlo. Navíc Zindulka zde hodně tlačí na pilu, i když jinak jako guma je dokonalý. A jeho proslov je zbytečně dlouhý. Jediná dobrá scéna je, když přijdou měšťáci a s anglickým klidem glosují situaci a spoutané kolegy. ()

Asketa (1996) (S01E15) 

Vrtalo mi celou dobu hlavou, proč ten asketa vůbec do té hospody šel (na záchod, já vím, ale i tak) a hlavně proč tam potom zůstával, když viděl, že si z něho dělají srandu. Celou dobu tam jen seděl a koukal. A nakonec zas chybí dořečení, a to, jak dopadlo to pivo ochucené vodkou, co s tím se stalo? Nejlepší je u tohoto dílu sledovat Kanyzovy hlášky, a to i ty mimo obraz a jako mimochodem. ()

Reklama (1996) (S01E16) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů, kde jsou Wimmer i Šíp naprosto dokonalí a Matásek na závěr převede profíka. Jen jsem nějak nepochopil to nastavování kaše Protialkoholním obzorem. "Chmelomok, božský lok" si pamatuju už léta letoucí. ()

Šťastné a veselé (1996) (S01E17) 

Trochu tomu chybí pointa, ale jinak je to vlastně poetický a rozjímavý díl. Proč ne? Z malé legrácky o Vánocích v parném letním dni vyroste docela příjemný happening, jen chudáka Babulu to skolí. Mimochodem mne překvapilo, jak Kanyza komentuje půvabné tvary servírky Mařenky, neboť v díle Asketa zas v úvodu kouká Novák druhé servírce do výstřihu - dneska by se něco podobného už asi do seriálu dostat nesmělo a tvůrce by žalovaly jisté spolky za sexismus. ()

Učedník (1996) (S01E18) 

Takový nic moc díl bez Duška - Nárožného, kde ani Navrátil nemá moc co hrát. Díl je zajímavý snad jen průpovídkami Zatloukala - Kanyzy, a pak tím, že se obě servírky poprvé octnou v jednu chvíli na place (a trochu i "Kachním" stylem čepování piva, to byl pěkný humus :-)). ()

Bezdomovec (1996) (S01E19) 

Hrozné je, když člověk ví, že Vondruška hrál sám sebe. Dirigent v Národním, ale jinak bezďák, co vymetal ve Strašnicích hospody stejným stylem jako jeho postava v tomto seriálu. Pár dobrých hlášek a Kachna nakonec, ale jinak slabota. ()

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama