Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl nás zavede do Paříže počátku 19. století. Město plné zločinu se rozhodl očistit bývalý galejník Eugene Francois Vidocq, který sám pocházel z prostředí pařížské galerky a podsvětí tedy dobře znal. Nabídl své služby policejnímu prefektovi nejprve tajně a posléze, když se osvědčil, stal se zakladatelem jedné z prvních moderních policejních organizací na světě, pařížské Sureté. To je začátek příběhu, který je věnován mimo jiné vyšetřování vražd venkovských obchodníků, přijíždějících do Paříže, a způsobu odhalení pachatele pomocí sádrového odlitku jeho šlépěje. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roku 1989 sa začal natáčať koprodukčný televízny kriminálny seriál "Dobrodružstvá kriminalistiky". Počas štyroch rokov boli vyprodukované štyri série, ktoré spolu obsahovali dvadsať šesť častí. Každá z nich sa zaoberala niektorou z dôležitých etáp vývoja vyšetrovania a technických postupov v oblasti kriminalistiky. Prvá, úvodná epizóda z prvej série nesie názov "Stopa". Odohráva sa vo Francúzsku, kde sa bývalý kriminálnik, galejník Eugéne Francois Vidocq spolu so svojimi kumpánmi dá do služieb policajného zboru, aby pomohol očistiť Paríž od rastúcej vlny zločinu. Založí špeciálnu jednotku Brigade de Sureté. Ako prvý začne používať na usvedčenie páchateľov trasologické stopy. **** ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Chce snad pan Vidocq nakydat na nás další bláto?" Kdepak bláto, sádru. A mě toto položení prvního chatrného základu trasologie dost bavilo. Ovšem při vzpomínce na to, jak mizerně kdysi dopadl můj první pokus o vytvoření sádrového odlitku, musím konstatovat, že ve Francii měli buď kvalitnější sádru nebo šikovnější ruce, což tímto zároveň vylučuju. Muselo to být v té sádře. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dámy a pánové a takhle vznikl jeden z nejlepších československých krimi seriálů všech dob. Je na stejné úrovni jako Hříšní lidé – možná ještě o chloupek lepší. A právě Dobrodružství kriminalistiky mě provázelo mým dětstvím. Nikdy jsem však neviděl úplně všechny díly, což teď samozřejmě hodlám napravit. Až se mi nechce věřit, že v režisérském křesle seděl Antonín Moskalyk, který dva roky předtím točil Panoptikum (které se moc nepovedlo a šlo o šedý průměr). V tomto prvním díle se podíváme na to, jak vzniklo odlívání stop coby důkaz k usvědčení pachatele. Vynikající Boris Rösner zde zcela exceloval, Simona Stašová uhranula nejednoho diváka svým napěchovaným dekoltem. Velmi povedený díl se slušnou zápletkou. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší době repete. Boris Rösner celý díl vyloženě táhne, zbytek docela slabota. Nejhorší je to předabování německých herců, v tomto případě Jürgen Schornagel namluvený Ladislavem Potměšilem. Režijně je to taky takový narychlo poslepovaný a ne příliš důvěryhodný, něco tomu chybí. Na rozjezd dobrý, pamatuju se ale na mnohem lepší díly. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třicet let stará záležitost, a pořád se mi na ni dívá stejně dobře, jako když šla v televizní premiéře. Za celou epizodu si tvůrci zasloužili lepší čtyři hvězdičky, protože měla slušné tempo i akci a líbil se mi vlastně celý způsob zpracování Vidocqova příběhu. A pátý kousek jde za Borisem Rösnerem, který u mě strčil do kapsy všechny francouzské podoby Francoise Vidocqa a překonal ho až Vincent Cassel. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v klášteře Chotěšov, Praze Na Příkopě, Uhelném trhu, Perlově ulici a na Starém Městě. Točilo se také v Malé pevnosti Terezín a kaolínových dolech Kaznějov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama