Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes se setkáme s další skutečnou postavou, Marií Lafargeovou, která je obžalovaná z vraždy svého manžela. Marie se toužila dobře vdát, neboť chtěla mít šlechtický titul, ale byla krutě zklamána, když si vzala francouzského továrníka a majitele zámku Lafargea. Od začátku se štítila jak manžela, tak neudržovaného zámku plného krys. Později se zdálo, že si zvyká, ale od té chvíle manžel chřadl. V té době se na zámku objevil arzén na hubení krys a všechno nasvědčovalo tomu, že se jed ocitá v útrobách pána domu. Ale když Lafarge zemřel, v úmrtním listu nebyla ani zmínka o otravě organizmu. Přesto byl nakonec v těle mrtvého pomocí nové metody prokázán a žena odsouzena. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Histerické řvaní  obtěžující.... Marie Lafarge (Anke Sevenich) byla  odsouzena  k doživotnímu vězení s těžkou prací a dopravena do Montpellier k odpykání trestu. Král Louis-Philippe však změnil její trest na doživotí bez tvrdé práce. V době uvěznění napsala knihu Mémoires , která vyšla v roce 1841, v červnu 1852, zasažená tuberkulózou, byla propuštěna Napoleonem III po 12 letech. Usadila se v Ussat v departementu  Ariège,  kde zemřela 7. listopadu téhož roku ve věku 36 let. Byla pohřbena na hřbitově v Ornolacu. Do konce života tvrdila že je nevinná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi zo žiadneho dielu ma tak nemrazilo, ako práve z Jedu. O tom, že ženy nie sú tým, čí si myslíme že sú a že sa to ani nikdy nemáme šancu dozvedieť. :) Starý zámok sám o sebe je priestor, z ktorého ide filmový strach a keď ho obývajú postavy ako práve tu, tak sa zvyšuje exponencionálne. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak vidno sňatky z rozumu byli a vždy budou ve větší míře, než ty z lásky. Je přeci jasné, že raději dá většina přednost životu v bohatství před chudobou, jenže co když s vámi někdo nepěkně takříkajíc „vyjebe“? To by jeden vážně zabil! Zvláště je-li ctižádostivý a toužící po postavení a penězích. Kráska Lafarge na to však moc chytře nešla. Sice až do své smrti tvrdila, že svého starého nezabila, ale věda je všemocná a jed na krysy účinný – zvlášť když s ním otrávíte člověka. Ladislav Frej st. a Viktor Preiss skutečně předvedli velmi slušné herecké výkony a celý tento příběh stál hlavně na nich. Anke Sevenich byla pohledná dáma, to se musí nechat, já však svou pozornost věnoval především Věře Vlčkové, pro kterou role komorné byla jednou z posledních. Ještě téhož roku (1989) totiž zemřela… ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

V prípade druhého dielu stojí za zmienku predovšetkým podmanivá atmosféra a herecké výkony Viktora Preissa a Ladislava Freja, ktorí ako energetický obhajca, respektíve neústupný žalobca celú epizódu z väčšej časti tiahnu sami. Preborník v nových metódach kriminalistiky tu narozdiel od väčšiny častí nezasiahne až tak výrazne a celý jeho výstup zahŕňa len chemickú analýzu v samom závere... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v klášteře Chotěšov, Praze na Hradčanech, Starém Městě - Klementinu. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Marie Lafarge (Anke Sevenich) byla odsouzena k doživotnímu vězení s těžkou prací a dopravena do Montpellier k odpykání trestu. Král Louis-Philippe však změnil její trest na doživotí bez tvrdé práce. V době uvěznění napsala knihu „Mémoires“, která vyšla v roce 1841. V červnu 1852, zasažená tuberkulózou, byla propuštěna Napoleonem III. po 12 letech. Usadila se v Ussat v departementu Ariège, kde zemřela 7. listopadu téhož roku ve věku 36 let. Byla pohřbena na hřbitově v Ornolacu. Do konce života tvrdila, že je nevinná. (sator)

Reklama

Reklama