Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francii sedmnáctého století vzrušil záhadný případ zmizelého šlechtice. Na začátku bylo nešťastné manželství markýze de la Pivardiére. Jeho žena měla milence, on sám byl citově vázán jinde. Jednoho večera po hádce s manželkou ze svého sídla zmizel. Podezření, že byl zavražděn, přiživil soudce, kterého hnala osobní msta a zálusk na markýzův majetek. V době, kdy se vynucovala přiznání na mučidlech, nebyl problém, aby služky neexistující vraždu dosvědčily. Z činu byla obviněna markýzova manželka. Jenže markýz, žijící spokojeně inkognito s jinou ženou, se o tom dozvěděl a nechtěl, aby někdo pykal za čin, který se nestal. V nezvratném prokázání jeho totožnosti sehrála důležitou roli odborná analýza markýzova písma. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pomohu ti sepsat udání." Ten vyšetřující soudce Bonnet byl ale dobrák. Pomohl sepsat udání, na mučidlech získal kvalitní svědky a ještě se málem stihl pomstít. Ten chlap mi byl velmi sympatický a pokud by po mně chtěl, abych mu popsal smrt skandálního obšourníka markýze Ludvíka de la Pivardiere, tak mu perfektně popíšu, jak ho otrávila manželka a pak mu převor usekl hlavu sekerou. Tak to bylo, je to svatá pravda a to, že markýz stále žije, není v žádném rozporu s mou výpovědí. Nicméně Bonnet se mě nezeptal, tak jsem mohl v poklidu sledovat zajímavý a dostatečně dramatický případ, ve kterém zaváleli hlavně písmoznalci v mučírně. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detailní rekonstrukce ponurého případu zachycuje svět ještě zčásti středověkého práva v době tzv. krále Slunce. Spleť provinčních intrik, touha po skutečné lásce i vůle dostát právu v případu věcně doložené křivdy naráží na limity skutečně středověkého práva a jeho až trapně neúměrných trestů kořeněných mučitelstvím tzv. práva útrpného. Pozoruhodné je i herecké obsazení, kterému vévodí Holý, Kvietik, Preissová, mladá Adamovská a řafda dalších jmen v atypicky pojatých historických rolí. To bylo možné i díky společnému scénáři Moskalykových. Jde o jeden z nejlepších dílů tohoto historii kriminalistiky mapujícího seriálu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno podobnými príbehmi mal začať seriál už v prvej sérii, je ale chvályhodné, že sa odhodlal ísť až takto ďaleko do minulosti. Časť je to celkom depresívna, proste 17. storočie a trochu iné hodnoty, ako dnes. Výprava a atmosféra znova bez chyby, západný look, aký by možno nedokázala vykúzliť ani francúzska produkcia. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Antonín Moskalyk nepřestává překvapovat. S tímto seriálem si neskutečně pohrál a nabídl jeden kvalitní díl za druhým. Druhá série začala velmi dobře a doufám, že si vysokou úroveň udrží po celou dobu. I tento kousek byl velmi kvalitní – jak co se samotné zápletky týče, tak i vynikající vybudované atmosféry a herecké výkony jsou rovněž obrovským skvostem. V té době bych opravdu žít nechtěl, protože jak církev, tak i justice byly pěkné svině – ne všichni, ale…Dnešní vězni si můžou kopat do prdele, páč by z nich vymlátili přiznání okamžitě a místo barevné televize na cele a posilovny, by zdechli v kobkách… ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První epizoda druhé série nebyla špatná, pětihvězdičkové kvality u mě ale přece jen nedosahovala. Přesto jsem ten pátý kousek přihodil, protože mi tvůrci jako bonus přidali velmi názornou exkurzi ke kořenům denunciačních hnutí typu MeToo. To jsem musel ocenit. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukázka drastických, raně novověkých vyšetřovacích metod, nic pro slabé povahy. Vzorové zobrazení zneužití moci. Detektivní příběh v polovině dílu rozřešen. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Soft verze Kladiva na čarodějnice, ale v rámci seriálu Dobrodružství kriminalistiky jeden z nejtemnějších dílů se skvělou středověkou atmosférou ... ikdyž už středověk nebyl. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je mi strašně líto, jak dopadla chudák služka, která za nic nemohla. Poučení: říkejte pravdu, ať to stojí cokoliv. To je sice snadné říct, ale ve skutečnosti toto splnit může být velice obtížné. ()

dawid 

všechny recenze uživatele

Asi nejsmutnější díl celýho seriálu... Až na nepochopitelnou komediální miniaktovku "doktora ze Slunce-seno" tomu není co vytknout! Námět na celovečerák!!! ()

Reklama

Reklama