Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Těsně po druhé světové válce je holandský obchodník Han van Meegeren zatčen coby překupník a kolaborant. Otevírá se největší padělatelská poválečná aféra, v níž se pachatel přiznává ke svému činu navzdory názoru odborníků. Meegeren se hodlá očistit od nařčení z kolaborace a raději doznává, že celá desetiletí padělal holandské mistry. Galerie, soukromníci ba i odborníci vlastní jím namalované obrazy, které prodával jako Vermeerovy. Skandál, který padá na hlavu znalců starých mistrů, si dotyční nechtějí nechat líbit a nevěří tomu. Meegeren tedy namaluje obraz ve starém stylu přímo před nimi. Konečný důkaz nepravosti obrazů však poskytne až nová metoda jejich prosvícení rentgenovými paprsky. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sympatickým darebákem nebyl jen nedávno zesnulý Jean Paul Belmondo, ale také tento pozoruhodný Holanďan. Prodej padělku Göringovi je vyložitelný jako akt holandské protinacistické rezistence. Pominout nejde ani odbornost, kterou do svých falz vložil, i náklady, jež do toho všeho investoval. Vytrestání rádobyvědecké nabubřelosti rovněž není zanedbatelným přínosem. Fundované padělatelství může být za určitých okolností i opravdovým činem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A sme pritom....moja najobľúbenejšia časť celého seriálu. Možno aj jediná, kde páchateľovi úprimne držíte palce. Veď má vlastne aj pravdu a pri pohľadoch na namyslených akademikov je kontrast dokonalý. Spomínam si, že sme si o Meegerenovi rozprávali na vysokej škole a spomenul som, že o ňom bola nakrútená jedna časť Dobrodružstiev kriminalistiky. Nikto to bohužiaľ nevidel, ale nikoho neprekvapilo, že hlavnú úlohu stvárnil Andy Hryc. V mojich očiach neprekonateľný vrchol jeho hereckej kariéry. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Han van Meegeren... fascinující příběh a osud. ,,Obraz, který byl prodán Göringovi, nemaloval Vermeer, ale já," šokuje celý umělecký svět Meegeren, zatímco Karel Urbánek v roli fanatického milovníka umění dokola tvrdí, že Emauzští učedníci jsou praví. Z celého cyklu Dobrodružství kriminalistiky snad jediný případ, kde pachatel je vlastně kladným hrdinou a po celý čas mu držíte palce. Divák přímo až žasne, jaký to geniální padělatel byl a jaké různé metody a opatření při malování padělaných obrazů využíval, aby nikdo nepoznal, že jde o padělek (zvlášť mě pobavilo pečení plátna v troubě), člověk se až musí smát. Vedle příběhu a zajímavých polemických diskuzí a vykreslení různých povah (nejen) kolem výtvarním umění doplňují uměleckou atmosféru i nádherné holandské exteriéry, tradičně hudba Karla Svobody a výkon hlavního protagonisty Andreja Hryce. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vskutku zřejmě nejlepší díl druhé série. Jak už jsem však poznamenal dříve, já se moc o umění a obrazy nezajímám, takže mi Han van Meegeren nebo Emauzští učedníci vůbec nic neříkali. Andrej Hryc však svou roli zvládl naprosto s přehledem a ani se nedivím, že jeho postavě tolik diváků fandilo – stejně jako skutečnému holandskému padělateli v oné inkriminované době. Tím že okradl i to „Říšské hovado Göringa“ si získal i mé sympatie a zřejmě si budu muset o Meegerenovi něco přečíst! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak už jsem napsal dříve, baví mě nejvíc epizody, v nichž se řeší vraždy (asi budu nějakej divnej), sedmý a osmý díl byly zřejmě výjimkami, které potvrzují pravidlo. Případ holandského malíře mě totiž z celé druhé série bavil nejvíce a docela mě štvalo, že si to musel odsedět. Tohle bylo svým způsobem vtipné a poučné. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

nejlepší díl z celého seriálu pan Hryc je fantastický, tento díl jsem viděl moc krát deda :-) oba dva Urbánek a Hryc byli moc dobří :-) a Trávníček s Vladykou hrají přiblblé policajty :-) 1o. 8. 2o21 a novináři jsou taky dotěrní 8.10.2021:-)to platí i dnes 14.3.2o22:-) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky své neakčnosti trochu zdlouhavý, nicméně poutavě podaný příběh. Dle fotografií byl van Meegeren spíše drobnější postavy, ale Andrej Hryc si roli tohoto padělatele evidentně užil. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý díl, který je mi tématem obzvláště blízký. Propojení výtvarného umění a analytické chemie bylo jedno z mých zvažovaných zaměření. U nás se jím zabývá Akademická laboratoř materiálového průzkumu malířských děl (ALMA). ()

Foxhound#1

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně moje nejoblíbenější epizoda celého seriálu. Andrej Hryc zde předvádí neskutečný koncert a jeho postava, ač vlastně pachatel, si diváka jednoduše získá na první dobrou. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncert Andyho Hryce jako malíře van Meegerena, který před odbornou komisí dokazuje, že není kolaborant a obchodník s kradenými obrazy, ale geniální padělatel. Taky si pamatuji historku z natáčení, kdy český štáb partizánsky točil v ulicích Amsterdamu jakože hoši v historických kabátech nesou nějaký obraz z auta a někdo na ně zavolal skutečnou policii. Ve scéně, kdy kamelot dobově oblečený na ulici huláká titulek novin jsou vpravo na půl sekundy vidět Amsterďanané v moderním oblečení . ()

Reklama

Reklama