Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Těsně po druhé světové válce je holandský obchodník Han van Meegeren zatčen coby překupník a kolaborant. Otevírá se největší padělatelská poválečná aféra, v níž se pachatel přiznává ke svému činu navzdory názoru odborníků. Meegeren se hodlá očistit od nařčení z kolaborace a raději doznává, že celá desetiletí padělal holandské mistry. Galerie, soukromníci ba i odborníci vlastní jím namalované obrazy, které prodával jako Vermeerovy. Skandál, který padá na hlavu znalců starých mistrů, si dotyční nechtějí nechat líbit a nevěří tomu. Meegeren tedy namaluje obraz ve starém stylu přímo před nimi. Konečný důkaz nepravosti obrazů však poskytne až nová metoda jejich prosvícení rentgenovými paprsky. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Stejně jako Han van Meegeren (Andrej Hryc) byl i jeho protivník, slavný znalec holandské malířské školy 17. století, Abraham Bredius (Karel Urbánek) skutečnou postavou. Zatímco v seriálu je jejich spor založen převážně na sporu o Emauzské učedníky a o tom, že Brediusovi visí na stěně van Meegerenův padělek, jako památka na otce, ve skutečnosti byl základ jejich sporů jiný. Van Meegeren zrestauroval pravý obraz, který Bredius odmítl zakoupit s odůvodněním, že je to padělek. To se van Meegerena dotklo a když později namaloval padělek Emauzských učedníků, velmi si užíval, že Bredius je první, který píše oslavné články a tvoří další teorie ze života malířů 17. století. Jejich spor pak pokračoval i po válce, kdy van Meegeren pod hrozbou trestu za kolaboraci označil vyvezená díla za své padělky. Bredius se tomu bránil, nicméně potvrzení, že se skutečně jedná o padělky se, narozdíl od seriálové verze, už nedožil. Zemřel v roce 1946 ve věku 91 let. (cundak)
  • Protože štáb nestihl vyřídit včas povolení k filmování, tak se točilo načerno. A došlo k nepříjemnosti. Když se realizovala scéna, při níž byly u Rijksmusea vynášeny z auta padělky slavných obrazů, tak policie několik členů štábu zatkla. [Zdroj: Super.cz] (Duoscop)
  • Natáčeno v Amsterdamu. (M.B)

Reklama

Reklama