Dobrodružství kriminalistiky - Série 3 (1991) (série)
Antonín MoskalykKamera:
Juraj ŠajmovičHudba:
Karel SvobodaHrají:
Jiří Bartoška, Ladislav Potměšil, Peer Augustinski, Jan Novotný, Zuzana Stivínová, Lucie Zedníčková, Jiří Holý, Jan Zmeškal, Miroslav Nohýnek, Libuše Geprtová, Adolf FilipObsahy(1)
Skutečný kriminální případ byl inspirací k dnešnímu dílu cyklu Dobrodružství kriminalistiky. Jednu z hlavních rolí v něm hraje Erle Stanley Gardner, spisovatel a později autor velmi známých detektivních příběhů s advokátem Perry Masonem v hlavní roli. Příběh se odehrává v Kalifornii ve dvacátých letech a ústřední postavou je nevinně odsouzený, který čeká na svou popravu za znásilnění a vraždu mladé dívky. Na Gardnerovi a jeho příteli, advokátu Mathewsovi, který jej do případu zainteresoval, závisí poslední možnost odsouzeného dobrat se práva. A právě tento případ se stal popudem k založení nezávislé instituce, přešetřující justiční omyly: takzvaného Soudu posledního odvolání. (Česká televize)
(více)Recenze (12)
Poprvé jsem mohl pochválit epizodu, jejíž děj je umístěn do USA, zároveň jde o jeden z nejlepších dílů celého seriálu. Scénář dílu byl výborně napsaný, viděl jsem přesvědčivé herecké výkony a příběh samotný mě velice zaujal. Tady jsem s hodnocením váhat nemusel. ()
Trošku zamrzí, že se vlastně nedozvíme, kdo onu vraždu mladé dívky spáchal, ale když člověk zapátrá na internetu, tak se to v té době taky neobjasnilo a neprávem obviněný taky nedopadl zrovna nejlépe. Jinak se mi však tento díl líbil mnohem více, než slavné dostihy. Mělo to správnou ponurou atmosféru, i ta rekonstrukce nebyla špatná – Bartoška a Potměšil si taky nevedli vůbec špatně a koupání si Zedníčková jistě užila – studená voda dělá zázraky. Takže u této epizody dávám lehce nadprůměrné ohodnocení…70% ()
Jeden z mojich cca piatich najobľúbenejších dielov. Pri tej dlhej rekonštrukcii mi je vždy horko a poriadne sa spotím. Neprávom odsúdení ľudia sú po obetiach vojnových konfliktov asi tie najsmutnejšie prípady spoločenského zlyhania a našou hanbou všeobecne. Dokonalá časť (opäť) vo všetkých smeroch. ()
Vždy když lidství vítězí nad rutinou a zejména tehdy, když se jedná o lidský život, je to povznášející a nádherný okamžik. Humanismu není nikdy dost a každý život stojí za to, aby oň byl sveden i lítý boj. ()
Výborný detektivní příběh. Oproti skutečnosti byl děj zjednodušen a osoba skutečného vraha, který nikdy nebyl dopaden, nebyla v podstatě zmíněna. Nadto William Marvin Lindley byl z vězení propuštěn až po dvaceti letech. Pro angličtináře doporučuji stručný přehled: http://vots.altervista.org/CA/Lindley.html a podrobný popis událostí: http://scocal.stanford.edu/opinion/people-v-lindley-23807 ()
- Farmářský vůz je Ford Model TT, vyráběný v letech 1917–1928. Gardner (Jiří Bartoška) má vůz Ford model A. (sator)
- Záběry odehrávající se před vstupem do budovy guvernérova sídla a v jejím interiéru se natáčely v exteriéru i interiérech dnešní budovy Ministerstva dopravy, někdejšího sídla Ústředního výboru Komunistické strany Československa na adrese nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha – Nové Město. (HonzaBez)
- Peera Augustinskiho namluvil Ladislav Frej. (cundak)