Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tísnivé atmosféře Polska padesátých let minulého století, v době z hlediska dějin vědecké kriminalistiky velmi nedávné, se odehrává další příběh televizního cyklu z dějin zločinu a jeho potírání. Pokusil se vystihnout složitou a pro naši rozpornou přítomnost typickou cestu, po níž se k sobě přibližovaly dva významné obory, přímo související s člověkem a jeho chováním – tedy kriminalistika a psychologie. Společensky a časově zarámovaný příběh cyklu vypráví o tom, že i naše doba, považovaná námi samými za vrchol svobody poznání, zřejmě měla a má svá tabu... (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to byl další kvalitní kousek. Tvůrcům se podařilo skvěle přiblížit atmosféru padesátých let minulého století, mocně k tomu přispěl kapitán "StB" ("Gestapo", "KGB"- vyberte si přezdívku podle nálady) Pioterek v podání Marka Vašuta. Pátrání po žháři vytvářelo jen pozadí pro střet ideologie s filosofickým pohledem na svět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podľa mňa vôbec najlepšia Vašutova úloha jeho kariéry. Tento diel je akýsi dôkaz toho, že trpezlivým premýšľaním a chápaním vecí do hĺbky vždy zájdeme ďalej, ako tupým násilím. Veľmi sa mi páčil záver a profesorova reakcia na Vašutovu ponuku odvozu do mesta. Atmosféra je poriadne hustá a nechcel by som byť pri tomto vyšetrovaní na dedine ako jej obyvateľ, ani ako náhodný turista. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Coby vyšetřovat Scotland Yardu v jednomu z předchozích dílů tohoto seriálu podal Marek Vašut slušný výkon a tady coby slizký STBák si rovněž nevedl špatně. Vlastně by se dalo říci, že byl tím nejzajímavějším. Trojan i Vávra předvedli své standarty – co jim umožnily jejich postavy a Miroslav Táborský zvládl svou roličku taky s přehledem. Problém byl však v tom, že se mi líbila hlavně první polovina tohoto příběhu, ta druhá byla až moc zdlouhavá. I z toho důvodu se tentokrát přikláním spíš k průměrnému ohodnocení… ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Novější série už nemají tak objevný potenciál jako v prvních sériích, které diváka seznamovaly s velkými objevy a novátorskými inovacemi na poli kriminalistiky. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.......dobrá atmosféra...tie 50-te roky vo východnom bloku boli asi všetky rovnaké....priznania boli získané "dôkazmi" po donucovacích výsluchoch....ale celkovo príbeh slabší.... ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Koukám, že stejná chyba je zde i na fdb a není se čemu divit...i v titulcích je uveden Jan Bonaventura jako velitel STB (Vašut ho oslovuje "plukovníku"), ale je to nesmysl, jedná se totiž o Jindřicha Bonaventuru a navíc se domnívám, že je (stejně jako u jiných svých rolí) předabován...zde slyším Miroslava Saica. ()

blezg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi hmatatelná hustá až mrazivá atmosféra, atmosféra strachu ze spravedlnosti socialisticky smýšlejícího zřízení a jejích vykonavatelů. Ten náznak, že pokud se nenajde viník, vezmeme někoho, kdo se nám hodí, a ten to odskáče, byl tak věrohodný, až z toho mrazí v zádech. Jediné, u čeho jsem se musel pousmát, bylo zobrazení násilných aktů, myslím bití, které nebylo vůbec věrohodné, spíš jak ve školním filmu. Jinak jsem se tedy nesmál. Hodnotím jako jeden z nejlepších dílů a výjimečný kousek. ()

Igy007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vašut jako zloun utržený ze řetězu, bravo. Je to skvělej herec, i když jak sám říká, je to pro něho jenom práce a žádné poslání (aspoň si nehraje na pana umělce, takhle brutálně upřímnej je málokdo z nich). Tak boží role, že bych si jí ráda zahrála i já - stačí zařvat a zesere se všechno v okruhu sta mil, vlastně ani řvát nemusí a stane se to samý - žůžo ! Slušně vystavěný děj, dialogy, obsazení ... Všichni hrajou jak na bále - s chutí. Chválím obsazení mé oblíbené a nedoceněné  Jaroslavy Tiché - další z trestuhodně nevyužitých talentů. Dále můj milovaný Bohumil Vávra (neplést s Milošem) - šaman z pravěké trilogie a hlavně dědeček z Prázdnin pro psa. Táborský pěkně vystřihl toho debila, ale tak on je solidní (umělecky, ne lidsky) herec od mládí, to se vědělo. ()

Reklama

Reklama