Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předposlední příběh nás zavede do Francie počátku dvacátého století – tedy do doby pro nás již romanticky vzdálené, v níž souvislost vědy a kriminalistiky byla jednoduchá, přímá a pozitivní. Tak trochu je to návrat ke kořenům cyklu, k jeho snaze ukázat, jak vývoj vědy ovlivňoval i vývoj kriminalistiky. Někdy to byl velký krok, který posunul praktické kriminalisty o velký kus dopředu – jindy zase malý krůček, jenž je ovšem také důležitý a nepominutelný. Také v dnešním vyprávění kriminalisté pokročí kupředu – i když jen o vlas. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Ve 26. minutě inspektor Lapin (Miroslav Hanuš) zjišťuje, kdy přijede svědkyně paní Dymochetová (Jiřina Jelenská), a majitel galanterie odpovídá: „V pátek, to je za tři dny.“ Z toho je jasné, že je úterý. Ve 29. minutě vrátný v ústavu, kde pracuje dr. Balthazard (Pavel Pípal), prohlašuje: „Je sobota, každý slušný člověk je teď doma u rodiny.“ Vzápětí dr. Balthazard: „Připravuji vědecký materiál na zítřejší konferenci.“ Což je zvláštní, že by v neděli byla konference. Ve 30. minutě pak paní Dymochetová přináší výšivky do galanterie. (ladyViolet)
  • Natáčelo se na zámku Roztěž a ve Valdštejnské zahradě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Dobrodružství kriminalistiky (1989) (seriál)

  • Vzhledem k počtu dílů a náročnosti seriálu na obsazení, byl režisér Moskalyk nucen některé herce z dřívějších dílů obsadit i v dílech pozdějších. Většinou se jednalo o dva díly od sebe dost vzdálené. Vyjímku tvořily pouze dvě osoby. První z nich byl Ladislav Lakomý, který se objevil ve dvou bezprostředně po sobě jdoucích dílech, pokaždé v jiné roli (sekretář v díle První detektivní sbor – 1990 a milionář Milton v Modus operandi – 1990) a Jiřina Jelenská, která zde ztvárnila dokonce tři postavy (pekařka v díle Krev – 1989, „Rachejtle“ v díle Mechanoskopie – 1990 a švadlena v díle Vlas – 1993). Jelenská se tak navíc stala rekordmanem ve ztvárněných rolích. (cundak)

Reklama

Reklama