Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 24
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Recenze uživatele Willy Kufalt k tomuto seriálu (4)

Mechanoskopie (1990) (S02E06) 

Báječný díl, při kterém jsem se smál skoro celých 50 minut od začátku až do konce, zejména díky Karlu Heřmánkovi a Václavu Postráneckému, ale nejlepší je tu stejně pejsek Polda :-) Vtipné momenty, hlášky i vybraná jména postav. Je určitě paradox, že jeden z mých nejoblíbenějších dílů tohoto více méně vážného krimi-seriálu je právě čistě komediální Mechanoskopie (to samé u Majora Zemana - Třetí housle). ()

Paprsek (1990) (S02E08) 

Han van Meegeren... fascinující příběh a osud. ,,Obraz, který byl prodán Göringovi, nemaloval Vermeer, ale já," šokuje celý umělecký svět Meegeren, zatímco Karel Urbánek v roli fanatického milovníka umění dokola tvrdí, že Emauzští učedníci jsou praví. Z celého cyklu Dobrodružství kriminalistiky snad jediný případ, kde pachatel je vlastně kladným hrdinou a po celý čas mu držíte palce. Divák přímo až žasne, jaký to geniální padělatel byl a jaké různé metody a opatření při malování padělaných obrazů využíval, aby nikdo nepoznal, že jde o padělek (zvlášť mě pobavilo pečení plátna v troubě), člověk se až musí smát. Vedle příběhu a zajímavých polemických diskuzí a vykreslení různých povah (nejen) kolem výtvarním umění doplňují uměleckou atmosféru i nádherné holandské exteriéry, tradičně hudba Karla Svobody a výkon hlavního protagonisty Andreja Hryce. ()

Pinkertonova detektivní agentura (1991) (S03E01) 

Dojemné drama z prostředí chovu koní a dostih, odehrávající se polovině 19.století, o obětě a skrytého smyslu života. Ač točeno pravděpodobně na českém nebo německém prostředí, divák by věřil, že se to opravdu odehrává v Americe. Patří k nejkrásnějším dílům celé série (ač zrovna krimi žánr zde moc přítomný není). Z té historicko-vědecké stránky je tu zajímavá technika obrazové dokumentace v době počátcích fotografií, svým způsobem velmi přínosný objev, ač právě i on v tomto příběh zapříčiní smutný osud hlavního hrdinu. Postava Harveye je jakoby psaná Ladislavu Mrkvičkovi na tělo, který svou roli zahrál s plnou grácií. ()

Hon na rozhlasových vlnách (1993) (S04E01) 

Zřejmě nejsilnější díl celé série, zajímavý napínavý příběh z meziválečné Anglie a silné téma, jak se prostřednictvím hospodařské krizy z nevinného člověka může stát nechtěně nešťastným zločincem, manipulátorem až mírným šílencem. Hodně smutné a místy drsné, ovšem natočeno pod Moskalykovou režií jako vždy hodně působivě a Ladislav Frej v hlavní roli Erica Hobdaye je vynikající. V závěru mi bylo hlavního hrdiny taky moc líto, ale snad to bylo ještě to lepší východisko v takové situaci. Velmi silná je i postava jeho syna (v podání Michala Dlouhého), který se navzdory velké nenávisti rozhodne svého otce zachránit a který se vlastně jediný dozví pravdu... ()

Reklama

Reklama