Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkové vyprávění o tom, jak byl zakletý mlýn osvobozen od strašidel a jak chasník Franta poznal strach, když měl Verunce vyznat lásku. (JAKS video)

Recenze (43)

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem viděl dnes poprvé, což mě vzhledem k jejím kvalitám vlastně ani nepřekvapilo. Asi vědí proč, i přes skvělé obsazení duchů tuhle dost hloupou a nepoutavou záležitost moc často nevysílají. Jak vidno, i za starých dobrých časů se netočily jen kvalitní pohádky, ale naštěstí to byly jen výjimky. Naopak v dnešní době je to bohužel naooak a je zázrak, když se povede nějaká pěkná :-(. 40%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Budliky, budliky...Tak ty se asi bát nebudeš. Tebe nám byl čert dlužen...." Dvojice poněkud senilních duchů v podání Františka Filipovského a Josefa Kemra je úžasně groteskní. Hlavně díky nim je celá tahle pohádka přeci jen zábavnější než ta O medvědu Ondřejovi, vznikla souběžné. I když některé výhrady (pokud jde o zastaralé filmařské metody) zůstávají. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No, na čtyřicetiminutový pohádkový film je to trochu slabé. Těžko hledat něco zajímavého a vskutku pohádkového. Pouze Josef Kemr a František Filipovský se dají ocenit. Jinak ale zde není nic pohádkového, až na strašidla, ani humorného. Kluk vleze do mlýna, párkrát se zasměje strašidlům, sebere poklad a pak si uvědomí, že se mu líbí holka. Bohužel...moc slabé. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá čtyřicetiminutová pohádka podle českých lidových motivů o nebojácném Frantovi, který šel do světa, aby se naučil bát. Dva lesníci, které cestou potká, ho pošlou do zakletého mlýna, kde straší a kde se seznámí s rodinou mlynáře, která právě strašidelné stavení opouští. Zde poprvé propuknou milostné city k mlynářově dceři Verunce (baletka J. Andrsová). V hlavní roli chasníka, který měl pro strach uděláno, se představil L. Trojan. Během noci, kterou odvážně stráví ve mlýnici, se seznámí s dvojicí strašidel (potrhlý F. Filipovský a ukňouraný J. Kemr), kteří navzdory své průhlednosti působí komickým dojmem a pomocí své odvahy a škapulíře se zázračnými bylinkami, který Frantovi věnovala dobrosrdečná Verunka, bývalé mlynáře prokleté za svou hamižnost osvobodí. Když má ráno Franta vyjádřit své city mladé mlynářce, dostane strach z odmítnutí a odejde. Jakmile si však uvědomí, že se vlastně naučil bát, i když jinak než si původně představoval, ihned se ke své milé vrátí. V dalších rolích pěkné a příjemné pohádky od J. Macha se ukázali J. Vojta a J. Beyvl coby drvoštěpové a O. Velen představoval mlynáře. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ideální program na sváteční ráno, kdy se člověk pomalu sbírá z postele a nic se mu nechce. Tenhle film mi doteď zůstával utajen. Bylo fajn sledovat věčně vysmáteho mladého starého Trojana, který se ne a ne naučit bát, standardně nastandardní výkony úsměvných strašidel v podání Kemra a Filipovského a například epizodní roličku pana Vojty, jehož typický hlasový projev rozsvítí snad každý film......................moje hodnocení = 6,5 z 10. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Medvěd a Strašidla - společný název dvou středometrážních pohádek, které byly natáčeny současně, ale nakonec uvedeny v distribuci zvlášť pod názvy Jak se Franta naučil bát a O medvědu Ondřejovi (1959). Zdroj: Český hraný film 1945-1960, NFA 2001. (ČSFD)
  • Strašidelný mlýn v pohádce se nachází nedaleko Lukavce na Vysočině. Jedná se o Tomáškův mlýn, který stále stojí, ale je v současnosti opuštěný a nepřípustný (jeho okolí však ano). [Zdroj: Vodnimlyny.cz] (Lesnik)

Reklama

Reklama