Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkové vyprávění o tom, jak byl zakletý mlýn osvobozen od strašidel a jak chasník Franta poznal strach, když měl Verunce vyznat lásku. (JAKS video)

Recenze (43)

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem viděl dnes poprvé, což mě vzhledem k jejím kvalitám vlastně ani nepřekvapilo. Asi vědí proč, i přes skvělé obsazení duchů tuhle dost hloupou a nepoutavou záležitost moc často nevysílají. Jak vidno, i za starých dobrých časů se netočily jen kvalitní pohádky, ale naštěstí to byly jen výjimky. Naopak v dnešní době je to bohužel naooak a je zázrak, když se povede nějaká pěkná :-(. 40%. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Nebojím se vůbec ničeho a vůbec nikoho.“  „Když se člověk nebojí, tak zažene zlé duchy.“ – Ježíš Kristus vyháněl zlé duchy.  Boží jméno nadarmo: Verunka: „Pro Pána, to ne!“ 11:17 – za měsícem je modrá obloha, nikoli vesmír. 13:20 – škapulíř = talisman = čarodějnictví „kouzlo proti nebezpečí“. „Sedmero kvítí, co člověka ochraňuje.“ Samozřejmě Franta si škapulíř rád vezme. „Proč se nebojíš?“ „Nemám čeho.“ Strašidla se chovají jak pětileté děti. Půvabná Verunka (Jana Andrsová). ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Budliky, budliky...Tak ty se asi bát nebudeš. Tebe nám byl čert dlužen...." Dvojice poněkud senilních duchů v podání Františka Filipovského a Josefa Kemra je úžasně groteskní. Hlavně díky nim je celá tahle pohádka přeci jen zábavnější než ta O medvědu Ondřejovi, vznikla souběžné. I když některé výhrady (pokud jde o zastaralé filmařské metody) zůstávají. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tohle je pohádka se vším všudy. Ta řeč, kterou tehdy mluvili, ta tomu hodně pomáhá, že takhle kdysi dávno lidé mluvili. Zní mi tak líbezně pohádkově. Hodně mi připomíná scénáře starých pohádek typu PRINCEZNY SE ZLATOU HVĚZDOU a BYL JEDNOU JEDEN KRÁL. Ale co nejvíc mě zaujalo, tak ty dvě strašidla ve mlýně, Kemr s Filipovským. Na začátku průhledná strašidla a pak byli bílí od mouky a holohlaví. Ti byli slizcí, nechutní, prostě odporní. Pro mne veliké překvapení. [581. hodnocení, 26. komentář, 66%] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No, na čtyřicetiminutový pohádkový film je to trochu slabé. Těžko hledat něco zajímavého a vskutku pohádkového. Pouze Josef Kemr a František Filipovský se dají ocenit. Jinak ale zde není nic pohádkového, až na strašidla, ani humorného. Kluk vleze do mlýna, párkrát se zasměje strašidlům, sebere poklad a pak si uvědomí, že se mu líbí holka. Bohužel...moc slabé. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Strašidelný mlýn v pohádce se nachází nedaleko Lukavce na Vysočině. Jedná se o Tomáškův mlýn, který stále stojí, ale je v současnosti opuštěný a nepřípustný (jeho okolí však ano). [Zdroj: Vodnimlyny.cz] (Lesnik)
  • Medvěd a Strašidla - společný název dvou středometrážních pohádek, které byly natáčeny současně, ale nakonec uvedeny v distribuci zvlášť pod názvy Jak se Franta naučil bát a O medvědu Ondřejovi (1959). Zdroj: Český hraný film 1945-1960, NFA 2001. (ČSFD)

Reklama

Reklama