Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Somr jako roztomilý bonviván a Ondřej Vetchý jako jeho asketický syn, který přijíždí zachránit rodinnou firmu. Komedie podle Karla Poláčka.  Dvoudílná televizní hra "Vše pro firmu" patří k pozoruhodným dílům české literatury už pro svou komickou bizarnost a zvláštní vidění světa drobných podnikatelů a živnostníků. Na jednoduchém, ale pregnantnín příběhu, ve kterém dominuje vztah otce a syna, rozvíjí autor celou plejádu komických situací, založených na následném paradoxu. Syn je tím elementem ve hře, který přebírá otcovskou úlohu. Syn otce vychovává k tomu, aby byl lepší - sám je mu zářným příkladem. Role jsou tedy obráceny. Zatímco otec je nezvedený a nespolehlivý, hodný téměř opovržení pro svůj sklon k hazardu, lehkým ženám i ostatním neřestem, tak syn je příkladem serióznosti a slušnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Televizní hra je adaptací literární předlohy Karla Poláčka a je založená na nápadu výměny rolí mezi otcem a synem, kde syn vychází jako podstatně zralejší a zodpovědnější osobnost, kdežto táta prochází obdobím zastydlé puberty. Osobně mám radši tento příběh v podání divadla Ypsilon, kde si roli tatínka zahrál Jiří Schmitzer. Ten dokázal své postavě dát přece jen větší rozměr než Josef Somr, jakkoli ani ten není špatný. Celkový dojem: 60 %. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Je to něžné téma, o to žádná. Alles für die Firma, kde syn (příjemný Vetchý) musí vychovávat otce svého (bonviván Somr) a zdůraznit mu, že býti ve styku s lichvářem není pro meno firmy dobré. Pan otec je nepoučitelný kanec, hýří, baví se, ten karban, ty ženy. Pan syn je asketická spořivost sama. První polovice není sice tak šikézní, ale ve druhém díle, kde už dojde i na to řešení oddavek, a nastupuje kancelář vdavek chtivých děvčat pod vedením Nadi Urbánkové, je to bžunda. Pravda, espritu Bylo nás pět znovu Smyczek nedosáhl, ale konečně, když je Poláček adaptován (nejen v posledních letech) tak poskrovnu, člověk je rád téměř za cokoli. Dialogy jsou bezva, Petr Brukner, Barbora Srncová a spol jsou ideální figurkáři, jen bych příště již do retra neobsazovala takové ty Jarky Hanušové nebo Srstky, těm to zkrátka neleží. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hřejivá, dobře zahraná a v příjemném tempu se odvíjející podívaná, která Poláčkově předloze ostudu nedělá. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvěle jsem se u této milé komedie, kde úlohy otce a syna jsou morálně prohozeny, bavil... výborné obsazení a citlivé dialogy..:-) ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Karel Smyczek se zhlédl v této kouzelné době a povzbuzen úspěchem seriálu Bylo nás pět ztvárnil další Poláčkovu předlohu. A ne náhodou se zde objevuje i většina stejných herců a to herců prvotřídních kvalit. Jejich přirozené, jakoby divadelní výkony povyšují poněkud prostý a místy fádní děj na lehce stravitelnou a příjemnou podívanou. Ještě větší devízou je však pedantská práce výtvarníků scény a kostýmů. Útulné secesní interiéry krásně voní i přes obrazovku a hladí po duši všechny milovníky meziválečného období. A já jsem pyšný, že jsem jeden z nich. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kniha lepší než film. Pro atmosféru, pro rytmus, pro vtažení čtenáře do děje. A právě to postrádám u herců, co jedou a jsou tuzí jako pomalá vetříeska.***(8.10.2010) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sympatická adaptace Poláčkova románu, v níž není docela jisté, kdo koho vlastně nakonec převychová. Náležitá atmosféra je podtrhnuta výběrem skvělých hereckých osobností v čele s Josefem Somrem, Ondřejem Vetchým a Petrem Nárožným. Pomyslnou třešničkou na dortu je ovšem sňatková kancelář pod vedením rozšafné Nadi Konvalinkové, zbytek výstižně shrnuje otcovo flamendrovské provolání o náhle se vybavivších důležitých konferencích. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Parta z Bylo nás pět opět pohromadě v Poláčkových brilatntně napsaných dialozích, které svou dobovou češtinou inklinující mezi obecnou nespisovnou češtinou, obchodním jazykem a německými vlivy musí pohladit po duši každého historika. Vždyť je pronášejí skvělí herci, kterým nade vše dominuje Petr Nárožný (jeho strýc Vařecha prostě neměl prostor). Skvělý je pochopitelně i Josef Somr, na tělo má roli Ondřej Vetchý. Kromě neherce Srstky a laciného prostředí tv inscenace nelze nic vytknout. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Předloha geniální, televizní film dost slabý. Ač se to nezdá, tak zfilmovat slušně Poláčka je veliký kumšt. Pokud mě paměť neklame, tak z takového pokusu zatím vždycky vyšla pouze plichta... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie, ve které se syn snaží zachránit rodinnou firmu, no nasmála jsem se dosyta.. Josef Somr jako flamendr a sukničkář naprosto dokonalý, Ondra Vetchý v roli syna (v tomto případě protiklad otce) úžasný, bezvadně je doplňuje Petr Nárožný a moc se mi líbila i Naďa Konvalinková.. Je to taková milá oddechovka.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Tak Bylo nás pět si pustím klidně 10x , ale Firmu jsem přetrpěl. Ten samý rok natočil Poklad pana H , který je vynikající. Firma dle mého názoru nestojí ani na 2hé skouknutí, ztráta času. Škoda vaše komentáře mě zklamaly, byl jsem natěšen jako na Poklad a ono prázdno až smutno deda :-) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pohodovka...Ondru Vetchého mám rád jak člověka víc, než jako herce, ale tady přesvědčil...Petr Nárožný k sežrání... ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Sice dost televizní, ale jinak velmi milá adaptace Karla Poláčka. Obsazení je silně nadstandardní, Barbora Srncová je opět k sežrání. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Neškodná a dobře udělaná televizní zábava, kde dominují vtipné hlášky, při kterých jsem se smál nahlas. Josef Somr brilantně hraje člověka, který rád žije a umí užívat život plnými doušky, ta role je mu zcela vlastní. Sice jsem celou dobu sledování filmu nemohl přijít na to, co tím chtěl básník říci, když postavil vedle sebe kontrast hedonistického otce a upjatého suchopárného továrnického synka, který jí radši k večeři vajíčka, protože to moc nestojí, a teprve telenovelové finále mi potvrdilo, že vlastně nic moc - měla to být prostě jen taková zábava. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá věc s výbornýma výkonama pánů Somra a Vetchého.Vetchý skvěle zahrál roli šetřivého synka který má smysl pro pořádek a kázeň.naopak jeho otec Somr je bohém každým coulem těla a tak se synek snaží otce pérovat ale je to prostě marné.Fakt výborná věc!!!!! ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Poměrně absurdní komediální téma zavání komikou doby, kdy to Karel Poláček napsal. Tudíž to obrácení rolí (nezvedený tatínek a zodpovědný synáček), které mělo být pramenem celé té komičnosti, na mě vůbec nefungovalo. Jediná věc, kterou jsem si dokázal opravdu užít, byly skvělé herecké výkony (hlavně tedy Petr Nárožný) a také autenticky vystihnutá atmosféra doby první republiky. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Velmi milá a pohodová komedie z dob mé milované první republiky. Komorní studiové prostředí tomuto filmu sluší, stejně jako představitelé nejen hlavních rolí. Líbily se mi také kulisy a herecké výkony. Vše do sebe pěkně zapadlo a vznikl tak dějově sice nenáročný, ovšem pro pozvednutí nálady cenný film. Více takových! ()

Reklama

Reklama