Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal jednu z nejznámějších filmových písniček "Když se načančám". Tuto a další písničky (např. "Taková jsem já", "Princezny jdou si hajnout" či "Nevadí, to zvládnem") si můžete znovu vychutnat v této oblíbené hudební pohádce režiséra J. Adamce, který do hlavních rolí Běly a prince Davida obsadil I. Andrlovou a M. Vladyku. Královský pár si zahráli J. Bohdalová a P. Nárožný. Teď už se ale přenesme do královského sídla. Princ David v zápalu boje při šermu rozbije zrcadlo. Potrestána je však služebná Běla, která je za zrcadla zodpovědná. Ponížená a zklamaná odchází ze zámku. Král se vzápětí rozhodne oženit svého syna. Jak ale vybrat tu pravou princeznu? Pomocí tří úkolů (musí oškrábat brambory, ušít vestu a složit a zazpívat písničku), při jejichž plnění bude princeznám Babetě a Brigitě pomáhat služebná Běla, k nepoznání převlečená v mužském převleku. Kdo nakonec dostane prince za muže, je tedy nasnadě… (Česká televize)

(více)

Recenze (179)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Štandardne dobrá, ale vcelku priemerná rozprávková inscenácia. Príbeh je celkom originálny a produkcia celkom dobrá. Z hercov je najpresvedčivejší Petr Nárožný ako kráľ Bedřich zvaný Spěšný (Směšný/Úspěšný), ktorý je pôvodcom väčšiny bonmotov. Karel Černoch je naproti tomu herecky slabší. Hudba Jiřího Zmožka je nuda a dosť ničia rozprávkovú atmosféru. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hudební pohádky nikdy nepřirostly k mému srdci, a nemůže k němu přirůst ani filmová pohádka Co takhle svatba, princi? Své příznivce si svou laskavostí najde, ale pohříchu je jejím jediným kladem Nárožného herecký výkon. To, co Menšík zvládal svou přirozenou nenuceností, to Nárožný dosahuje pitvořením a parodováním. Výsledek je obdobný a scény s Nárožným baví. To ostatní, včetně textů písní, nemá potřebnou příchuť a ztrácí se v zapomnění průměrnosti a bezduchosti popové hudby. Nejzábavnější postavou je král Bedřich (velmi dobrý Petr Nárožný), marnotratný a sebestředný povýšenec. Užívá si svého postavení a šibalsky rozdává příkazy. Hlavní postavou má být princ David (Miroslav Vladyka se zpěvem Marcela Zmožka), ale utápí se v bezradnosti scénáře. Hlavní ženskou postavou je služebná a zrcadelnice Běla (příjemná Ivana Andrlová se zpěvem Ivety Bartošové) se svou důležitou úlohou, do kterého se nechává vmanipulovat ve jménu státního zájmu. Důležitou postavou je královský vychovatel Matěj (Karel Černoch), který v masce spravedlnosti a státního zájmu tahá za nitky osudu. Zajímavou postavou je intrikující královský komoří (zajímavý Vlastimil Bedrna) s komickým vkladem. Výrazné postavy jsou soupeřící princezny Brigita (Jaroslava Kretschmerová se zpěvem Marcely Holanové) a Babeta (Jarmila Švehlová se zpěvem Heidi Janků), rozmazlené ve svém boji. Z dalších rolí: starostlivá královna (sympatická Jiřina Bohdalová se zpěvem Jitky Zelenkové), uvědomělý královský astronom a amatérský uzenář Bettergueli (příjemný Ladislav Křiváček), rozmarný zásnubář (sympatický Josef Dvořák), roztržitý oslavář (příjemný Eugen Jegorov), nesmělý jídelník (Jiří Císler), či neúnavný písař Pravčický (Roman Skamene). Nadsázka baví, ale bezduchost obsahu a textů kultury středního proudu nečiní z této filmové pohádky nijak příjemnou zábavu a zanechává pocity rozčarování. ()

Reklama

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to papundekl a Vladyka jako princ je úlet, ALE! Podle mě jde o nejvtipnější českou televizní (dvoj)pohádku. Někomu možná vadí písničky, ale já jsem si na ně od dětství tak zvykl, že na ně nedám dopustit. Navíc výborně doplňují děj a Píseň Babetky se stala hitem všech (nejen) dětských diskoték! A zpívají je na playback opravdoví zpěváci s dobrým hlasem. Děj je navíc poměrně originální - dost neobvyklý souboj znuděných princezen o jednoho nafoukané princátko, kterého jim vyfoukne zrcadelnice. Co ale dělá z této milé pohádky opravdový šlágr jsou výstupy tria král (Nárožný), královna (Bohdalová) a komoří (Bedrna). Nemůžu si pomoc, ale hlášky Bedřicha zvaného Spěšný (Směšný x Úspěšný) mě dostávají do kolen. Plus výstup tria Cízler, Dvořák, Jegorov a výsledek je téměř dokonalý. Už nebud zdržovat - moje nejoblíbenější filmové pohády (s pokračováním). ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Pro mne nově objevená vynikající vánoční pohádka:-) To co v tomto snímku předvádí především Nárožný, Bohdalová a Císler, to je skvost. Ač se jedná o klasickou komorní pohádku z 80tých let, tak je na co se dívat a člověk se po celou dobu hezky baví. Jen ten Vladyka není ve své roli dostatečně výrazný... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tak tady půjdu docela dost proti proudu, a to mám české (nejen) televizní pohádky opravdu hodně v oblibě. Princ je nesympatický moula a hlavní hrdinku si vůbec nezaslouží. Písničky jsou sice povedené a některé už zlidověly, ale jejich úroveň sráží nepovedené postsynchrony, kdy herce sice ve zpěvu zastupují populární umělci té doby, ale vůbec jim to nesedí do pusy. Hvězdička za Černocha a hvězdička za Babetku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Vlastním hlasem ve filmu zpívá pouze Karel Černoch. Za Ivanu Andrlovou zpívala Iveta Bartošová, za Miroslava Vladyku Marcel Zmožek, za Jiřinu Bohdalovou Jitka Zelenková, za Jarmilu Švehlovou Heidi Janků a za Jaroslavu Kretschmerovou Marcela Holanová. (MahYa)
  • K filmu složil hudbu Jiří Zmožek a chtěl ji následně vydat na nosičích. Měl ovšem pocit, že pokud by píničky zpívali herci, tak by si desky nikdo nekoupil. Proto trval na tom, aby místo herců písničky nazpívali populární zpěváci. Někteří herci s tím měli problém a chtěli zpívat sami. (lapatata)

Reklama

Reklama