Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal jednu z nejznámějších filmových písniček "Když se načančám". Tuto a další písničky (např. "Taková jsem já", "Princezny jdou si hajnout" či "Nevadí, to zvládnem") si můžete znovu vychutnat v této oblíbené hudební pohádce režiséra J. Adamce, který do hlavních rolí Běly a prince Davida obsadil I. Andrlovou a M. Vladyku. Královský pár si zahráli J. Bohdalová a P. Nárožný. Teď už se ale přenesme do královského sídla. Princ David v zápalu boje při šermu rozbije zrcadlo. Potrestána je však služebná Běla, která je za zrcadla zodpovědná. Ponížená a zklamaná odchází ze zámku. Král se vzápětí rozhodne oženit svého syna. Jak ale vybrat tu pravou princeznu? Pomocí tří úkolů (musí oškrábat brambory, ušít vestu a složit a zazpívat písničku), při jejichž plnění bude princeznám Babetě a Brigitě pomáhat služebná Běla, k nepoznání převlečená v mužském převleku. Kdo nakonec dostane prince za muže, je tedy nasnadě… (Česká televize)

(více)

Recenze (179)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Střídání laskavého humoru s cynickým mi vždycky dokázalo zvednout náladu víc než cokoli jiného:) A navíc načančaná Babetka je dneska už něco jako symbol, no ne? Ukázka toho, jak může papundekl ve spojení s fajnými kostýmy a sympatickými hrdiny fungovat i v doprovodu takových všelijace více či méně snesitelných písniček. A proč vlastně nedat 80%, byť je to tak trochu takové to "guilty pleasure". Ale jenom trochu, však vzpomeňte na pana Nárožného a paní Bohdalovou jako královský pár:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

U této pohádky mi nesedlo to, že vzhledově je na tom daleko hůř, než i o pár let starší pohádky. Jediný plus má nicméně v hudbě, která z této pohádky činí hotovou disko pohádku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Papundeklové televizní pohádky, kde se nezřídka odehrávají situace, kdy je postarší herečka uvězněna mezi třemi panely kulis, na nichž je namalováno pár smrčků a zcela nehybný zajíc, a ona předstírá, že je mladá naivní princezna, že se ocitá v lese a že se tam bojí, se mi většinou nelíbí. Nicméně tohle je jedna z mála výjimek, kdy ve studiu se točí jen interiéry typu "Trůnní sál", má to bezchybný scénář a herce, kteří si užívají své komediálně vyhraněné role. To je případ Petra Nárožného, Jaroslavy Kretschmerové nebo Vlastimila Bedrny. To, co zde předvádějí, je taková sranda, že se to nedá slovy popsat, to se musí vidět. 100% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nojó, Babetka se píchla, klasika mého dětství s "andrlicí" a Vladykou. Zcela nepřekvapivě si ovšem pohádku pro sebe kradou Nárožný s Bohdalovou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Do mírného nadprůměru tuto pohádku řadí herecké obsazení, humorný nadhled a texty několika písniček - především těch, kterými se u dvora představily obě princezny. Celkový dojem 60 %. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pěkné písničky plně těch správných (stranických) hodnot. P.S: Rozhodovací aparát funguje stále stejně. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála výjimek, kde mi ten papundekl opravdu tolik nevadí, za což může především povedená hudební stylizace a takřka bezkonkurenční vladařská dvojice Nárožný - Bohdalová. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi hezká a vtipná hudební pohádka s pěknou výpravou (na televizní poměry) a výtečnými hereckými výkony nejen Petra Nárožného a Jiřiny Bohdalové, ale třeba i Karla Černocha. V dětství oblíbené, i dnes mající svoje kouzlo. 70%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých osobně nejzamilovanějších pohádek, i když jde o televizní tvorbu. Pro hraje jednoznačně celé obsazení, Ivanka Andrlová jako jedna z nejmilejších českých princezen, všudypřítomný humor a nadsázka a dokonce i těch několik málo písní... Klasika na kterou se vždycky rád v televizi mrknu, když už nic jiného, tak není tak okoukaná jako "plnohodnotná" Popelka či Pyšná princezna. 80% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úplně pitomé princezny a neméně pitomý princ, kterého, Bůh ví proč, miluje služebná, která se za něj nakonec i dobrovolně provdá. Ano, tak tohle se může stát jen v pohádce. PS: Proč se Babetka nechala ovívat, když jí byla zima? ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Babetka se píchla a bolí ji to.” Jiří Adamec platil vždy za solidního televizního tvůrce, nikdy díru do světa neudělal, ale vesměs nezklamal. Tady občas použil horkou jehlu, takže dějově je to místy slušný guláš, každopádně každý si pamatuje hlavně hudbu Jiřího Zmožka, střídání laskavého humoru s tím lehce cynickým a velká herecká jména, která si své role nadmíru užívají. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vlastně si z téhle pohádky pamatuju akorát nesouvislé fragmenty, ale jako dítěti se mi líbila, byla veselá, vtipná. Což samozřejmě neznamená, že to nemohla být úplná krávovina - děti jsou zkrátka divné:-). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na první pohled laciná pohádka, ale herci si ji očividně užívali. Hudba ujde, takže celkově výsledek nedopadl špatně. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si ty scénky, jak Wimmer učí Černocha nějaký umělecký obor a ten je úplné dřevo? Tak tady pochopíte, že to nepředstíral, větší dřevo jste hrát prostě vidět nemohli. U ostatních zpívajících figur byl zvolen jiný postup, také s nešťastným výsledkem. Např. Andrlová už v jiné Chalupově/Adamcově pohádce dokázala, že zpívat umí. Tady se jen zářivě usmívá a Iveta Bartošová se do jejích úst ne a ne trefit, což je problém všech nebo téměř všech přezpěváků. Tady aspoň to spojení zpěvačky s herečkou i postavou ladí, což se nedá říci o ostatních, navíc třeba spojení Kretschmerové s Holanovou (bojovná princezna) je vysloveně bizar (Holanová i Heidi si klidně mohly střihnout obě princezny samy). Ovšem opravdové zlo (vedle Černocha a jeho proslovů) je rodinné duo Jiří Zmožek (hudba) - Marcel Zmožek (zpěv prince - nedá se to přežít). Výstupy krále Nárožného s královnou Bohdalovou (a komorníkem Bedrnou a samozřejmě kronikářem "Pravčický zapiš to"), kvůli nimž stojí za to pohádku vidět, jsou jak z jiného filmu a bez nich by to byl - i přes něco jiných ucházejících segmentů - téměř odpad. Pokud jde o děj, myšlenku a mravní ponaučení celé pohádky, je to zas o nějaké hezké služce, která chtěla sbalit prince, ještě než ho viděla, a nakonec ho taky sbalí. Cílová skupina je tedy jasná a žádné řeči o urozenosti srdce a správné vládě to nezakryjí. Na druhou stranu nelze v této souvislosti přeslechnout neustálé narážky na "domácí" poměry a na to, jak to mají "venku". To byl tenkrát jeden z obvyklých dovolených způsobů společenské satiry a je docela fajn slyšet to aspoň v rámci možného v pohádce pro děti. Povzdech královny o šití u Priora oceníme už jen my pamětníci. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem z téhle pohádky rostl (ale potichu, protože jsem na ni koukal s ženou a zrovna tato je její oblíbená). Dabování písniček bylo o to nesnesitelnější, oč byli herci neschopnější do písniček správně otvírat pusu. Podobně na tom byl kompars, který neuměl slova, a tak jen tak naprázdno otvíral ústa, jako že zpívá. Alespoňže ten Černoch se odzpíval sám. Globálně však nic extrémně špatného ani dechberoucího... 60% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Taková jednoduchá studiová pohádka z průměrným popovým doprovodem. Ale úsměvnost se této pohádce nedá odepřít. :) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Oženit prince jen proto, že rád šermuje a občas něco rozbije? Proč ne. Úkoly, které princezny dostávají je jasně selektují. Úkoly jsou to snadné, ale pro princezny obtížné, neb jejich kvalita není vysoká. Nepřipomíná vám to dnešek? Mě ano. A tak jim v pohádce musí pomáhat služebná Běla, neb jinak by nestačily. Dneska jim mená kdo pomáhat, je demokracie a mohou si najít základní informace sami a formovat se sami. ()

Reklama

Reklama