Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento převážně exteriérový televizní film z dnešních dní se zamýšlí nad obecnými otázkami lidského života, nad tím, jak ho prožít naplno i proč životní cesta není vždy suchá", ale proč je provázená nezdary, nejistotou, překážkami i prohrami, tedy proč bývá často i strastiplná a mokrá". Hlavní role starého řidiče Zborníka byla velikou uměleckou příležitostí pro barda českých i moravských divadel Lubora Tokoše, jenž do ní vložil všechnu svoji celoživotní hereckou zkušenost a zhostil se této nejednoznačné postavy s mistrovskou dokonalostí. V úlohách dvou mladých hrdinů, frajera Edy, jedoucího se Zborníkem po té dlouhé cestě z Prahy do Budějovic a Hanky, dívky poněkud lehčích mravů, jež je dočasnou a zprvu nevítanou společnicí této dvoučlenné osádky, uvidí divák mladé herce Vojtěcha Štěpánka a již filmově a televizně zkušenou, krásnou Kláru Issovou. Zborník, Hanka a Eda, tato podivná, na první pohled věkově i povahově nesourodá trojice, spolu během několika dní prožije řadu peripetií i krizí, komediálních i značně dramatických, aby společně - i každý po svém, dospěla k poznání, že život není procházka po zelené louce, ani ušlapaná suchá" cestička - ale že za každou lehkomyslnost, hloupost, nezodpovědnost či zradu se musí tvrdě zaplatit. Komorní příběh o parním válci. ale spíše o trojici podivných lidí, která díky tomuto stroji spolu prožije několik výjimečných dní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jízda pro starší a pokročilé. Název nelže, cesta byla skutečně jenom místy mokrá. Anebo spíš vlhká? Jisté je, že Klára Issová byla skvělá. 65% ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Karel Kachyňa je v poslední době odkázán jen na tvorbu pro televizi. Tento film, byť nedosahuje mistrovské kvality jeho nejlepších děl, převyšuje řadu českých snímků uváděných do kin. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nostalgické i bilanční loučení pana Kachyňi s filmem i televizí... Stejně jako hlavnímu hrdinovi Zborníkovi (výborný a filmově nedoceněný Lubor Tokoš) se i jemu podařilo dovézt svůj režisérský válec až na místo určení ... a tím je české filmové nebe... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sice to není ani Kachyňův standart, ale kvalitou to stále nad zbylou tuzemskou produkcí celkem ční i tak. Nevadí televizní výprava ani to, že krom Lubora Tokoše nenachází u herců oporu. Co ovšem vadí, a hodně, je scénář, který je pouhým slepencem náhodně poskládaných scén. Pokus o netradiční road-movie, který se sice tak úplně nezdařil, ale rozhodně jde o důstojné rozloučení tohoto našeho Pana Režiséra s kariérou a životem vůbec. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl někdy letos v létě, ale úplně jsem zapomněl to tady ohodnotit. Moje dojmy už teda nejsou zrovna nejčerstvější, ale co si tak vzpomínám, tak mě stálo dost přemáhání, abych to vůbec dokoukal. Lubor Tokoš tam pronáší nějaký "moudra" a Issová tam furt lítá polonahá a ječí. K tomu hraje otravná ústřední písnička od Buty a celkově to dost připomíná Svěračovu Jízdu. Kachyňa udělal za svou bohatou kariérou nevýraznou tečku. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nutno přiznat, že námět je trochu přitažený za vlasy, ale pokud přistoupíme na ten nápad, pak postavy se v rámci svých rolí chovají přirozeně a na inscenaci je poznat rukopis typický pro režiséra Kachyňu, tzn. vysoká míra citlivosti, s jakou ke svým hrdinům přistupuje, a určitá poetičnost. Celkový dojem: 60 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zajímavá road movie a jistě jeden z těch lepších filmů, které u nás za posledních pět let (nejen v televizi) vznikly. Jemný humor, smutnější okamžiky a tři příjemní herci z toho podívanou udělali. Škoda jen, že tento film je labutí písní Karla Kachyni a Lubora Tokoše. Na lepší hodnocení to není, ale v každém případě je to dobrý film. Takže za ten válec alespoň půl hvězdičky nahoru. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedená 'road-movie'..všichni se snaží, ale ani Issová s Tokošem filmu moc nepřidávají. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velká herecká benefice Lubora Tokoše, který v roli starého Zborníka vytvořil jeden ze svých šťavnatých lidských typů, postavu ne nepodobnou slavným hrabalovským pábitelům, člověka furiantského a přitom srdečného, zjihle laskavého i zdravě navztekaného... je to svrchovaně mistrovská kreace, jakých se nám v posledních patnácti, šestnácti letech dostává jen zřídka. Kachyňův poslední film je navíc výjimečný už tím, že jej legendární režisér zasadil do působivých exteriérů – podtrhl tím jeho autentičnost, kterou zvyšuje ještě přítomnost starého parního válce, tohoto němého svědka někdejších milostných eskapád páně Zborníkova, a také výborně napsané postavy vedlejších protagonistů v podání Kláry Issové a Vojtěcha Štěpánka. Snad jen skutečnost, že Kachyňův film se na televizní obrazovce naposledy objevil před dvanácti (!) lety udivuje a pobuřuje zároveň. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Na Kachyňu málo... Film nepostrádá silné motivy a scény, ovšem díky určité nečasovosti je takový nepolapitelný a vyznívá poněkud nepravdivě. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa mě ani ve svém bohužel posledním počinu nezklamal a navíc potvrdil jednu mojí hříšnou myšlenku, že tento starý pán měl rád mladé dívky... A rád je ve svých filmech nechal svlékat... To není asi žádná novinka, ale Kláře Issové to nejenom sluší, ale i poměrně obstojně hraje. Ve srovnání s výborným Luborem Tokošem je však jen malým zpestřením... ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

V tuhle chvíli má film na ČSFD 63%, což tak úplně nechápu. Film jsem viděla dokonce nějakou chybou dvakrát a vždycky se mi zdál dost děsivej. Děj šel pomalu, často se nic nedělo a občas prostě scény a malé motivy nemají žádnej smysl. Navíc se tam někdy objevuje přímo děsivá hudba, zajímalo by mě, kdo byl skladatel...! Herecké výkony taky nic moc. Jednoduše doopravdy nechápu, co se vám na tom tak líbilo. Myslím, že Kachyňa to umí líp... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Karel Kachyna /Pozor, Vizita, Ucho/ natocil celkom slusny cesky film, ktory sa prevazne odohrava vonku a scen vnutri je tuna fakt len poskromne. Pekne su vykreslene zakladne otazky ludskeho zivota a najde sa aj par smutnejsich okamzikov. V nadpriemere film drzia najma herci ako Lubor Tokos /Kladivo na Carodejnice/, Jaroslava Obermaierova /Kladivo na Carodejnice/ a vyborna Klara Yssova /Indianske leto 1995/. Uz teda ako pozeram tak film bol labutou piesnou rezisera Kachynu. 76 % ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Lubor Tokoš vlastně zahrál toho samého dědka jako v Duhové kuličce. A zase to fungovalo. Neříkám, že jde o veledílo, ale rozhodně neurazí. Některé scény jsou docela fajn. 70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Důstojné rozloučení s uměleckou tvorbou nejen pro Karla Kachyňu, ale i Lubora Tokoše. Důvod, proč se starý řidič Zborník spolu s mladíkem Edou vydávají na cestu starým parním válcem, se nakonec ukáže být vlastně úplně zbytečný. Přesto však to putování jistý smysl má. Hlavně z pohledu prostitutky Hanky, která se s touto nesourodou dvojicí potká, stráví s nimi několik nevšedních dní a dostane přitom šanci jisté životní sebereflexe. Právě kvůli Kláře Issové, která roli Hanky ztvárnila a která je jistě jednou z ozdob tohoto televizního snímku, zaokrouhluji své hodnocení směrem nahoru. ()

Reklama

Reklama