Reklama

Reklama

Doma a venku

  • Česko Domov a svět (festivalový název) (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Zřejmě nejznámější indický režisér Satyajit Ray (Oscar za celoživotní dílo v roce 1992) začíná vyprávět příběh jedné ženy vzpomínkami na události, které změnily její pohled na svět. Před mnoha lety se její manžel, bohatý statkář, rozhodne porušit tradici a ke zděšení svých konzervativních příbuzných umožní své ženě vzdělání a společenský život. (Festival bollywoodského filmu)

(více)

Recenze (5)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vande Mataram! Rayova adaptace stejnojemenného románu držitele Nobelovy ceny, Rabíndranátha Thákura (ang. Rabindranath Tagore) je filmem založeným na konfrontaci mnoha protikladů, jak již ostatně napovídá jeho název. Nejde jen o ideový střet mezi liberálním zamíndárem prosazujícím zásady nenásilí a konzervativním, odhodlaným vůdcem hnutí Swadeshi, podle jehož filozofie světí účel prostředky - proti sobě náhle stojí (nově administrativně rozdělené) hindské a muslimské Bengálsko, příslušnost k náboženství a k národu, indické tradice a západní modernita, ale také ideály a skutečnost. Film je velmi pomalý a komorní, kladé důraz na rozvětvené dialogy, které jsou zde základním nositelem myšlenek a vůbec se neobtěžuje brát ohledy na diváky neseznámené s indickou historií a tradicemi (bez těchto znalostí je IMHO nemožné jej plně pochopit). Ač jsem se při projekci několika zívnutím neubránil, po důkladném rozmyšlení se přikláním k vyššímu hodnocení. 70% ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Počátek 20. století se v Bengálsku nesl ve znamení nepokojů.Mladá Bimbala se zamiluje do vůdce revolucionářů, ale když zjistí, že bojuje za své ideály násilím, zřekne se ho a usmíří se se svým mužem. Ten však zanedlouho umírá v boji. Opět zde máme spor nového a starého, tradiční Indie a nových, nastupujících ideálů. Ač jde patrně o citlivou sondu do dobových problému, osobně mi přišel film až příliš rozvleklý. Podle dr. Blažejovského (a já s ním souhlasím) to je docela "těžká chmurka" ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Any sugar?" "One teaspoon if it's foreign, two if it's Indian."     Pútavá dráma, ktorá približuje situáciu v Bengálsku na začiatku 20. storočia po jeho rozdelení britskými kolonistami. Venuje sa témam ako sú boj za nezávislosť od britskej nadvlády (hnutie Swadeshi) a búranie skostnatených tradícií, pričom prináša množstvo zaujímavých a múdrych myšlienok ("I see no logic in confining women. I think the Muslims introduced the custom. Hindus never cared about it."). Poukazuje pritom na rozpor medzi ušľachtilým cieľom (sloboda) a nekalými prostriedkami použitými na jeho dosiahnutie (okrádanie najchudobnejších). Zároveň ukáže, čo robí fanatizmus s masami ľudí a aké zhubné dokáže byť baženie po moci. Príbeh je zasadený do retrospektívneho rámca, kde začiatok zo súčasnosti dodá náboj tajuplnosti a navnadí na sledovanie toho, čo sa vlastne udialo do daného okamihu. Ťahúňom filmu je charizmatický Soumitra Chatterjee ako vodca hnutia Swadeshi a zaujala ma aj výborná hudba.     "Now we all understand what the policy of our rulers is: "Divide and rule." They wish to create a rift between our two religious communities and thereby strengthen their own position. The power of our English rulers is matched only by their arrogance." ()

Reklama

Reklama