Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Rodinný film Cirkus Maximum je založen na příběhu rozporu dvou bratrů a jejich otce. Podobné motivy, „biblické“ (Kain a Ábel, Jákob a Ezau), se objevují v literatuře poměrně často, z nejznámějších stačí jmenovat například „Hrozny hněvu“ a „Kmotra“. S tím druhým má Cirkus Maximum společný prvek tzv. široké rodiny, vedené otcem. Na rozdíl od Sicílie, v Čechách se tento typ rodiny zachoval v podstatě pouze v komunitě světských a cirkusových umělců. Historie slavných českých cirkusových rodů je dobře známa. I do cirkusových rodin však doráží nová doba a tak, když si otec Ferdinand, principál, trpce postěžuje, že dříve cirkusy držely pohromadě jako rodina, dnes rodina držící pohromadě je jak cirkusová atrakce, musí se všichni zamyslet nad tím, jak zachránit mezinárodní cirkusový festival a vlastně i Cirkus Maximum… Ve filmu divák uvidí špičková světová artistická čísla klasického cirkusu. Uvidí je ale trochu jinak, než jak byl zvyklý z živého cirkusu, starších filmů nebo z televize. Nahlédne do zákulisí, příprav, díky moderní technice uvidí často nebezpečná a náročná vystoupení z pohledu jejich aktérů. To vše bez počítačových triků, naživo, v reálném světě a čase. Cirkusový život není jen tvrdá práce, ale i svérázný svět lidí, kteří mají rádi legraci a obětují se pro úspěch v manéži. Film Cirkus Maximum chce divákům zprostředkovat výlet do tohoto světa s pořádnou porcí zábavy. Vhodnou jak pro děti s rodiči, tak pro rodiče s dětmi… (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

mira007 

všechny recenze uživatele

Na půl sekundy jsem si myslel něco ohledně navázání na dobrou tradici tématu cirkusu v české kinematografii  a vzpoměl si na Cirkus Humberto (1988), ale do pěti minut člověk zjistí, která bije. Když pominu, že tam je trestuhodně nevyužité cokoliv z cirkusu, krom závěrečného sestřih top čísel, tak se to celé rozpadlo na scénáři, dialozích, hlouposti. Tam nefungovalo lautr nic. Ten pocit, kdy si divák připadá trapně byl permanentní. Jedna hvězda za Kaisera. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé herecké predstavenie s ešte horšou dejovou linkou a samotným scenárom. Tento film sa nepodaril asi po žiadnej stránke, ale nejakú tú hviezdu pridávam asi z milosti a asi aj z toho pohľadu, že už som videl aj väčšie české sračky. Takže v tomto prípade to beriem trošku s rezervou, aj keď zbytočnosť tohto snímku je najviac podčiarknutá veľmi lacným lookom počas celej stopáže. 30 % ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Aktuálních 17 % si tenhle film rozhodně nezaslouží. Jistě, není to veledílo, ale drží to pohromadě víc než jiné ceněnější české filmy současnosti, třeba Il Boemo, které je opravdu jen sledem scének bez významu a s mizerným scénářem a dialogy. Tohle má hlavu a patu, ví, co to přesně chce říct, a skutečně to není o cirkusových číslech, ačkoliv ke konci dojde k sestřihu toho nejlepšího z manéže. a naštěstí jen sestřihu, protože jinak cirkusové filmy i kvůli sovětským koprodukcím moc nemusím. Některé postavy jsou figurky, ale zábavné, pobavilo a potěšilo mě, jak se sem zamontovaly mé oblíbené Poděbrady (včetně Poděbradského zdroje!) a jak si Matonoha vzpomněl na své i mé rodné město a udělal pár fórků bokem (krígl ma tabuli) nebo dokonce zapěl slavnou písničku Gustava Broma a Josefa Kainara Hvězdy nad Brnem. Celé je to o soudržnosti, která dnes chybí, o tom, že bychom měli umět překonávat nejen v rámci rodiny hádky a rozepře, a v téhle oblasti se film hodně povedl. A dialogy nejsou sice zcela špičkové, ale mají hlavu a patu a dokonce i nějaký přesah - zvláště u role klauna Oldřicha Kaisera, který zde dokazuje, že hrát skutečně umí, pokud dostane dobrou roli, a ne Vánoční příběh. Jen škoda, že pár scén je utnutých či nedořečených, třeba ta s úřednicí, když po představení přijde a principál ji lifruje k primátorovi. A ano, asi neměli tvůrci moc peněz na realizaci, ano, product placement je tu vidět, ale to je to poslední, co bych zde tomuto filmu vyčítal. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečně nudný film plný konfliktů, které buď nikam nevedou, nebo jsou vyřešené ihned bez jakéhokoli vlivu na hlavní děj. Z celého filmu se mi líbila jenom jedna jediná scéna, což o zbytku děje podle mně říká dost. Postavy nejsou zajímavé a přesto jsem si našel důvod každou z nich nesnášet. Prezentace byla otřesná, film vypadá jako sitcom, je v něm spousta ošklivých záběrů, spousta scén byla otřesně nasvícená a střih místy vůbec nedával smysl. Herecké výkony byly při nejlepším snesitelné, jinak to hercům vůbec nešlo, dokonce ani Oldřich Kaiser film nedokázal pozdvihnout svým jedinečným charismem, a to je opravdu co říct. A jako zkažená třešnička na plesnivém dortu trůní hudba, která byla neskutečně kýčovitá, místy vyloženě trapná. 1/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Cirkusové šapitó, v němž se shromažďuje dobrá nálada jak z tv Šlágru. Petr Šiška, autor námětu a scénáře, by coby stálice tv stanice pro starší a pokročilé mohl vyprávět. A vlastně vypráví. Vypráví nám o jednom cirkusu jménem Maximum, kde se už sto let provozují artistická čísla a železnou rukou vše řídí respektovaný principál (Jan Přeučil), který jednoho dne náhle umírá. Rodinný podnik tak po jeho smrti přebírají jeho dva synové Boris (Petr Batěk) a Max (Radim Fiala), kteří jsou za ta léta separace tak nějak sice odcizení, ale přesto chtějí činnost prastarého cirkusu v úpadku zachovat a jeho prodej pokud možno hned tak nerealizovat. Dojde i na artistická čísla, to ale až v samotném závěru, která jsou vysloveně otřesná, nekvalitně sestříhaná a pramálo zajímavě vyvedená a obdivovat je může jen velmi slabomyslný jedinec. Daleko lepší je, co se děje před nimi. Angažuje se klaun ve výslužbě (Oldřich Kaiser), k cirkusu se přidá hláškující kočovný týpek z Brna (Tomáš Matonoha) s malou opičkou,  neodmyslitelnou duší cirkusu je kartářka (Hana Gregorová) a účetní záležitosti vede Motlice, u které se jen čeká, kdy shodí přebytečné svršky a předvede vnady, kterými se proslavila. A jelikož byli lidé z maringotek kdysi sledovaní v podobě seriálu Cirkus Humberto, je k mání vtípek s Pavlem Mangem alias Vašku v roličce dopravního policisty. Film ale překotně vtipný zase až tak není. A vrcholně dramaticky nápaditý už vůbec ne. Cirkus má sice problémy, mnohdy se zdá, že mele z posledního, ale všechny překážky se vždy velmi rychle překlenou, povolení k zabrání veřejného prostranství se dokonce vyřeší málo pravděpodobnou cestou, nesympatická úřednice (Lucie Benešová) je sexuálně svedena. Nejlépe je na tom film herecky, plejáda herců s filmem šlape a funguje. Režijně je Artur Kaiser ne vždy důsledný a nedokáže svůj film nějak extra povýšit. Svět cirkusových artistů si dával v českém filmu docela velkou pauzu. V rytmu placené reklamy, levnějších produkčních nákladů a sympatického hereckého obsazení se tito kočovní umělci pokusili o návrat. 6/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Provazochodec Ladislav Kaiser speciálně pro film provedl chůzi po kotvícím laně cirkusoveho stanu, a to bez speciálních triků a bez zajištění. (ElDiablo78)

Reklama

Reklama