Reklama

Reklama

Indián Willie Boy se vrací do rezervace. Vydělal nějaké peníze a chce se oženit s Lolou. Její otec ho už ale několikrát odmítl. Lola s ním dokonce už jednou utekla, ale bratranci ji přivedli zpět domů. Willie si s ní domluví schůzku o půlnoci na obvyklém místě. Jenže její otec a bratři ji sledují. Willieho napadnou a on v nutné sebeobraně Lolina otce zastřelí. Milenci se musí dát na útěk. Zástupce šerifa Cooper vezme pár mužů a vydají se za uprchlíky. Lola brzy začne ztrácet síly a Willie se snaží zahladit stopy a naopak své pronásledovatele zmást. Cooper je zkušený, na falešné stopy nenaletí. Lola se pokusí Willieho přemluvit k návratu. Doktorka Liz je indiánům nakloněná, žije na okraji jejich rezervace a dost jim pomáhá. Willie o tom ale nechce ani slyšet. Lolin sen, že se jednou vdá za Willieho v bílých šatech se pomalu rozplývá. Dokonce přemýšlí, že se vrátí sama, aby Willie měl větší šanci na útěk, protože pokud je chytí, bílí muži ho zabijí... (TV Barrandov)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (36)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co to s tebou sakra je ?? Proč jsi ho nechal spálit ?? Musíme přece lidem něco ukázat !!" - "Řekni, že suvenýry došly.." Velmi osobitý režisér a mimo jiné i spisovatel Abe Polonsky toho mnoho nenatočil, ale ty tři, čtyři kusy skutečně stojí za vidění.. Vynalézavý, netypický a inteligentní western s osobitým stylem a jako vždy výborným Robertem Redfordem, který ty one man show pasáže zvládá jako nikdo jiný.. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Willie Boy se nese v duchu jedné velké honičky mezi ambiciózním, ale poněkud rozervaným šerifem Cooperem a indiánem, který prchá spolu se svou dívkou před spravedlností z nezáživného života v rezervaci, to vše na počátku dvacátého století, kdy rasismus vůči indiánům dosáhl svého maxima. Blake je fajn, Katherine Ross poměrně přesvědčivá, ale až Robert Redford válí. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

R. Redford je silným ťahákom, ale nedokáže utiahnuť všetko sám, zvlášť ak postava okolo ktorej sa dej točí je indián menom W. Boy. Prostredná časť filmu si akosi dlho hľadá cestu k divákovi, nedokáže nakopnúť, strhnúť a naladiť tempo. V poslednej tretine začína hon a boj jeden proti jednému a už je to o niečo záživnejšie, ale to sa už blíži záver filmu. Samovraždu som akosi nepochopil, nikto predsa nehovoril o treste smrti, mohli svedčiť jeden druhému, že to bolo v sebaobrane, čo bol na divokom západe akceptovateľný argument. Záver fajn, no po filme vo vás ostane pocit, že sa z látky nevyťažilo maximum. Škoda. 60%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Unavený, nanič život v rezerváciách. Márne sú indiánske úniky do sveta bielych, k osamelej paničke na ranč, skadiaľ sa musí odísť akonáhle "sa vráti manžel". Aj Willie Boy vracia. Do rezervácie, kde už raz pohorel. Kde mu odmietli dať vyvolenú. Zopakuje teda pytačky o čosi razantnejšie a spolu s milovanou dievčinou si vezme aj život jej otca. Inak to nejde. Ocko si totiž predstavoval k dcére onakvejšieho ženícha. A možno mal svojím spôsobom pravdu: veď čo môžu čakať dvaja červenokožci na úteku pred spravodlivosťou? Bez peňazí, bez zázemia? Možnú nádej ponúka obnovenie života ich predkov - v lese, založiť malú rozšírenú rodinu. Ale všadeprítomný biely muž v podobe šerifa musí regulovať. Nielen miesto, kde povolí pôvodným obyvateľom Ameriky láskavo živoriť, ale aj ich zvykové práva, z hľadiska nových pánov predstavujúce zločin. A tak naháňa Indiána, aby učinil spravodlivosti a samouspokojeniu zadosť, hoci o potrebe prenasledovať presvedčený nie je. Ale raz darmo je beloch, muž a boss. Zastupuje policajnú moc a tak svoju úlohu dohrá, rovnako tak Indián tú svoju. Hoci zmýšľaním medzi nimi veľký rozdiel nie je. No každý poslušne plní svoje až do trpkého konca. Pocitový psychologický western, premyslenejší, ako sa navonok javí. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Rasismus, svoboda a poručníkování, srážka mužského a ženského principu, zánik Divokého Západu, to je trochu moc témat na žánrový film. Logickým výsledkem je víc otázek než odpovědí, což westernu taky zrovna dvakrát nesluší. Když se to ale umí, nemusí nic z výše uvedeného být na závadu. “Dal jsem mu šanci, nechtěl ji,” je přece sama tresť westernu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Náhrobek Willie Boye lze nalézt na souřadnicích 34 ° 17'30 "N 116 ° 32'15" W / 34,29167 ° N 116.5375 ° W / 34,29167, -116,5375, což je 4,3 km vzdušnou čarou západně od křižovatky silnice 247 a Linn ulice v Landers v Kalifornii. (Terva)
  • Film je natočen na základě skutečného příběhu indického chlapce Williho z roku 1909. Materiál je čerpán z knihy "Willie Boy: Desert Manhunt", kterou napsal Harry Lawton. [wikipedie] (Terva)

Reklama

Reklama