Reklama

Reklama

Ghostwatch

(TV film)
Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1992, 90 min

Obsahy(1)

Hororový příběh natočený v dokumentárním stylu. Ghostwatch je název televizního pořadu, který v přímém přenosu pátrá po projevech duchů, poltergeistů a dalších nadpřirozených sil. (Hans.)

Recenze (21)

Pirabin 

všechny recenze uživatele

Miluju, když je žánr od kterýho vůbec nic nečekám, a myslím, že mě nemůže už ničím překvapit a pak se objeví takovýhle klenot! Máte rádi Blair witch? Paranormal activity? Tak tohle je jejich starší, zkušenější a v mnoha směrech lepší dědeček, který si s nima vůbec v ničem nezadá a nabízí skvělý detailní příběh, a výbornou atmosféru, která v 90. letech děsila tak moc, že musel bych "pořad" stažen po prvním vysílání a ven se dostal, až téměř po dvaceti letech. Ano, v dnešní době patrně tak nevyděsí jako tenkrát, ale i tak se jedná o skvělé dílko. ()

wipschka 

všechny recenze uživatele

Mocumentární praděd všech blairwitchů a paranornálních aktivit, který je narozdíl od výše zmíněných sledovatelný a místy atmosférický (zvlášť poslední část). Navíc svého času to musel být opravu slušný poprask..Kéž by někdy takovou humornou show spáchala třeba Česká televize, byl by tam Karel Voříšek, Ray Koranteng, Lucie Borhyová a bylo by to boží! ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zoufale zapomenutý děda všech moderních founfootage můvíček a zároveň dost krutý žert stanice BBC... Jestli tohle hodili bez varování do vysílání na halloweenský večer, tak chápu, že to některé babičky a slabší povahy nepobraly úplně dobře a následná vlna poinfarktových reakcí mohla vést k onomu "zákazu" vysílání.... Z dnešního pohledu jde spíše o příjemně mrazivou zajímavost, než o nějáký HC kulervoucí nervák, ale své kouzlo to má a zábava je to slušná. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Dědeček všech mockumentů a foundfootageů. Hezky se na to dívá, čas na intenzitě zážitku moc neubral. Finále už trochu moc přitažený za vlasy. Celkově opravdu pěknej kousek, kterej doporučuju všem, co se snažej mít nakoukaný všechny zajímavější/zvláštnější kousky mezi horory. PS: Cameo Listera z Červenýho trpaslíka taky potěší :) ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu ojedinělý a velmi svérázný počin britské televize BBC. Byl odvysílán o Halloweenu roku 1992 a způsobil obrovský poprask. Dodnes je uznávaným dílkem a zároveň také praotcem všech novodobých hororových mockumentary snímků a found footage. Nebýt Ghostwatch, tak těžko říct, zda by existoval The Blair Witch Project, jehož tvůrci přiznali, že Ghostwatch viděli ještě před tím, než svůj film vůbec začali vymýšlet. Ghostwatch si ale svou pověst nezískal jen kontroverzí, kterou kolem sebe vyvolal, ale také opravdu působivým zpracováním, které vás i dnes dokáže vystrašit. Musím se přiznat, že i já jsem v určitých momentech měl celkem nahnáno, což bych od britského televizního mockumentu z roku 1992 vážně nečekal. V té době to muselo být jako blesk z čistého nebe a vůbec se nedivím, že to napálilo tolik lidí, kteří uvěřili, že to, co sledují, se opravdu děje. Být v té době teenager a naladit si Ghostwatch bez úvodního varování, tak si myslím, že i já bych byl na vážkách a vůbec bych se nedivil, kdybych z toho měl na delší dobu noční můry. Well played, BBC... well played! ()

Zajímavosti (3)

  • Telefonní linka skutečně fungovala a lidem, kteří na ní zavolali, bylo jako první sděleno, že se nejedná o reálné vysílání, ale i přesto měli stále možnost odvyprávět své příběhy. (Zdroj: ČSFD)
  • Ghostwatch nemělo za cíl podvést či oklamat diváky. Pořad byl uváděn jako drama a v úvodu také obsahoval titulek, ve kterém bylo uvedeno, kdo je jeho autorem. Většina lidí si ovšem naladila program až poté, co na stanici ITV skončil film, a proto si mnozí mysleli, že to, co vidí, je ve skutečnosti vysíláno živě. (Zdroj: ČSFD)
  • Byly zaznamenány dva případy, podle kterých měl Ghostwatch vyvolat u dvou desetiletých chlapců posttraumatickou stresovou poruchu. Údajně se jednalo o první ohlášený případ, kdy televizní program u někoho zapříčinil PTSP. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama