Reklama

Reklama

Ghostwatch

(TV film)
Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1992, 90 min

Obsahy(1)

Hororový příběh natočený v dokumentárním stylu. Ghostwatch je název televizního pořadu, který v přímém přenosu pátrá po projevech duchů, poltergeistů a dalších nadpřirozených sil. (Hans.)

Recenze (21)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejpřekvapivější nově objevená hororová vykopávka roku. U nás takřka neznámá televizní duchařina, která při svém prvním uvedení v britské BBC způsobila nemalý poprask. Nedivím se tomu. Dějově jeGhostwatch dovedení současného found footage / mockumentary trendu takřka k dokonalosti - film se tváří jako skutečný televizní dokumentární pořad a byl tak i vysílán - a to prosím pěkně v roce 1992, tedy několik let před Blair Witch Projectem! Je vlastně mimo moje chápání, jak tento předchůdce všech současných fake hororových dokumentů mohl dojít se způsobem použití této formy tak daleko. Až uvidíte, budete překvapení také. Mimochodem Oren Peli tu musel brát inspiraci pro svoje Paranormal Activity (a hlavně pro třetí díl s holčičkami a Tobym). Negativem jsou dost slabí herci (skuteční reportéři BBC), ale nápad a atmosféra (v druhý polovině je to občas fakt krutě strašidelný) to táhnou nahoru, takže doporučuju asi úplně všem hororovým fanouškům. Dnes už je na tento způsob natáčení člověk zvyklý, takže část působivosti možná zmizela, ale vidět to živě v onom roce 1992, tak neusnu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na rok 1992 bezesporu pozoruhodná záležitost, které je ale vůči obsahu na můj vkus příliš zdlouhavá, nicméně si dovedu představit, že v dané době musela být značně znepokojující. Dnes už bohužel těžce za zenitem. 60% ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu ojedinělý a velmi svérázný počin britské televize BBC. Byl odvysílán o Halloweenu roku 1992 a způsobil obrovský poprask. Dodnes je uznávaným dílkem a zároveň také praotcem všech novodobých hororových mockumentary snímků a found footage. Nebýt Ghostwatch, tak těžko říct, zda by existoval The Blair Witch Project, jehož tvůrci přiznali, že Ghostwatch viděli ještě před tím, než svůj film vůbec začali vymýšlet. Ghostwatch si ale svou pověst nezískal jen kontroverzí, kterou kolem sebe vyvolal, ale také opravdu působivým zpracováním, které vás i dnes dokáže vystrašit. Musím se přiznat, že i já jsem v určitých momentech měl celkem nahnáno, což bych od britského televizního mockumentu z roku 1992 vážně nečekal. V té době to muselo být jako blesk z čistého nebe a vůbec se nedivím, že to napálilo tolik lidí, kteří uvěřili, že to, co sledují, se opravdu děje. Být v té době teenager a naladit si Ghostwatch bez úvodního varování, tak si myslím, že i já bych byl na vážkách a vůbec bych se nedivil, kdybych z toho měl na delší dobu noční můry. Well played, BBC... well played! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Duchařské filmy až na výjimky nemusím a k found footage subžánru mám rezervovaný vztah. Tenhle kus z dílny BBC mě výrazněji upoutal jedině formou v podobě televizního pořadu, ale po obsahové stránce je to za mě tuctová duchařská kravina. S výjimkou pár scén z posledních 15ti minut (které přijdou ve chvíli plného vyčkávání konce) tu zcela absentuje pořádná atmosféra, napětí je slabé, kamenný moderátor bez charismatu mě uspával, jeden (na svou dobu) originální nápad to nezachránil. Nepochybuji, že spatřit to jako součást TV vysílání v době vzniku bez znalosti toho, že jde o hraný film, mohl být skutečně slušný důvod k proprasku. V 90. letech se s mystifikačními filmy s formou (pseudo)dokumentu slušně roztrhl pytel, některé dokážou dodnes bavit navzdory vědomí, že jde „jen“ o fikci, tenhle mě bavit nedokázal. Přesto doufám, že jednou se mi z tohoto soudka podaří zhlédnout i československý experiment Taneční zábava, s legendárním falešným přepadením v televizi, na které lidi z generace mých rodičů často dodnes vzpomínají jako na nezapomenutelný šok v TV a zážitek. [35%] ()

wipschka 

všechny recenze uživatele

Mocumentární praděd všech blairwitchů a paranornálních aktivit, který je narozdíl od výše zmíněných sledovatelný a místy atmosférický (zvlášť poslední část). Navíc svého času to musel být opravu slušný poprask..Kéž by někdy takovou humornou show spáchala třeba Česká televize, byl by tam Karel Voříšek, Ray Koranteng, Lucie Borhyová a bylo by to boží! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Väčšina tu komentujúcich, mi ( nechtiac ) ukradla veľkú časť z môjho budúceho komentáru. Preto bude najlepšie, ak si prečítate slová, ktoré som chcel použiť, v komentároch ostatných. Ale aby som nebol sráč, ktorý sa hneď vzdá, zgramatizujem pár viet. Mockumentary, ktorú tu kritizujem, resp. obdivujem, je navísosť perfektnou ukážkou svojho spomenutého žánru, tentoraz v hororovom štýle. Niet tu trápnych chvíľ, patetických momentov, ani prepálených hororových scén. Takmer dokonalá ukážka TV štýlu. Teda niečo, čo by ( vraj ) najúspešnejšia TV na Slovensku nedokázala, a ešte k tomu bez reklám. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zoufale zapomenutý děda všech moderních founfootage můvíček a zároveň dost krutý žert stanice BBC... Jestli tohle hodili bez varování do vysílání na halloweenský večer, tak chápu, že to některé babičky a slabší povahy nepobraly úplně dobře a následná vlna poinfarktových reakcí mohla vést k onomu "zákazu" vysílání.... Z dnešního pohledu jde spíše o příjemně mrazivou zajímavost, než o nějáký HC kulervoucí nervák, ale své kouzlo to má a zábava je to slušná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jak nemám mockumentary rád, protože se ho většinou zhostí neumětelové, tak v případě „Ghostwatch“ jsem velmi spokojený. Tohle je snímek, který mě bavil, který je svou stylizací maximálně dotažen k tomu, aby skutečně zastupoval něco, co by mohlo být bráno jako reálné. Navíc byly zvoleni i dobří herci, kdy fanoušky „Červeného trpaslíka“ může potěšit přítomnost Craiga Charlese. ()

Pirabin 

všechny recenze uživatele

Miluju, když je žánr od kterýho vůbec nic nečekám, a myslím, že mě nemůže už ničím překvapit a pak se objeví takovýhle klenot! Máte rádi Blair witch? Paranormal activity? Tak tohle je jejich starší, zkušenější a v mnoha směrech lepší dědeček, který si s nima vůbec v ničem nezadá a nabízí skvělý detailní příběh, a výbornou atmosféru, která v 90. letech děsila tak moc, že musel bych "pořad" stažen po prvním vysílání a ven se dostal, až téměř po dvaceti letech. Ano, v dnešní době patrně tak nevyděsí jako tenkrát, ale i tak se jedná o skvělé dílko. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

někdy hodně goofy, ale reálně jsem se teď kvůli tomuhle filmu bála jít na záchod 😭😭 〰 ghostwatch walked so buzzfeed unsolved supernatural could run ... 3,5/5 ()

BoredKid 

všechny recenze uživatele

Deduško všetkých dnešných FF/Documentary snimkov. V súčastnosti to moc vody nenamúti ale v roku 1992 to muselo spraviť porááádny masaker! Hodnotím vysoko kladne za atmosféru, autenticitu a nápad ako originálnym spôsobom vyvolať u diváka strach v tej dobe. klobúk dole. Pecka :-) ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

Dědeček všech mockumentů a foundfootageů. Hezky se na to dívá, čas na intenzitě zážitku moc neubral. Finále už trochu moc přitažený za vlasy. Celkově opravdu pěknej kousek, kterej doporučuju všem, co se snažej mít nakoukaný všechny zajímavější/zvláštnější kousky mezi horory. PS: Cameo Listera z Červenýho trpaslíka taky potěší :) ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Technohororová mockumentaristická reality show z produkce BBC. A co víc, z doby před Pulsem, Kruhem a found footage duchařinami. Britové ukázali, že mají koule, když tohle pustili do vysílání a naprosto chápu, že to tenkrát spoustě diváků pocuchalo nervy. Ostatně, natočené je to tak zručně, že vystrašit vás to zvládne i dneska, přestože víte, že jde o fikci. Případem enfieldského poltergeista se Ghostwatch inspiruje mnohem úspěšněji než The Conjuring 2 a ansámbl herců a moderátorů v čele s charismatickým Michaelem Parkinsonem jí dodává patřičnou serióznost. Přidejte scénář plný náznaků, který vás nechává přemýšlet i pochybovat a skvělou práci se subtilním zjevováním ducha během celého pořadu. Takhle měla vypadat Paranormal Activity. Geniální a bohužel zapomenutý žánrový klenot. ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Já vím, že to je praděda všech záhad BlairWitch a adalších. Že dávám lepší hodnocení daleko méně inovativním kouskům. Ale mě to zkrátka nebavilo. Ve své době to vážně mohlo způsobit slušnej poprask, ale pro současnost to zkrátka nemá potenciál. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý a z nepochopiteľného dôvodu zabudnutý televízny horor, ktorý je za mňa lahôdkou pre každého hororového fanúšika. Predchodca Wanového Conjuringu, Insidiov všetkých Paranormálnych aktivít a aj starého Blair Witch Projectu. Dodnes nepochopím, ako mi niečo takéto mohlo ujsť, ale na druhú stranu dodnes zostal film inkognito kvôli kontroverziám, ktoré so sebou priniesol. Pútavé, miestami aj skutočne desivé ale predovšetkým atmosférické (i televízne poňaté) ducharenské prekvapenie. Vrelo odporúčam. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší než většina dnešních found footage. Sice je začátek hrooozně utahanej (podle mě) a působí tedy nudně, ale nějakých dvacet minut před koncem to získá spád a opravdu vás to chytne. Dnešní filmy tohoto typu se rozjíždějí (většinou) až nějakých pět minut před koncem a tak si nestihnete film vůbec užít. Naštěstí je tomu tady trochu jinak. Musím opravdu smeknout před tím krutým vtipem od stanice BBC. Tenkrát z toho mohlo mít dost lidí celkem nahnáno. Dnes již film působí jako starý předchůdce nudných Paranormal Activity a jeho stejně retardovaných bratrů. Osobně si myslím, že konec trochu přepískli větrem a scénou ve studiu. Ne jen že to prostě moderátoři neuměli zahrát na paniku a tak, ale přišlo mi to jako už moc nereálné. Každopádně za odvahu, zpracování a částečně i konec si to rozhodně hodnocení lehkého nadprůměru zaslouží. ()

WeeLass 

všechny recenze uživatele

Dost možná "otec" všech found footage a mockumentary hororů vůbec a na poměry kvality televizního filmu a poměry tehdejší doby, zatraceně dobrý. Některé vstupy ze studia jsou zbytečné a jen protahují minutáž filmu, ale i to bylo - dle mého názoru - účelem. Protahování je přeci jen doménou většiny televizních programů. Reálných, nebo smyšlených. Jednu hvězdičku ubírám za celkem neuspokojivý konec. ()

jokino 

všechny recenze uživatele

K tomuto, myslím si, nie je veľmi čo dodať !!! Doslova pôvodný originál (alebo pra-otec), už v predošlých komentároch spomenutých xy snímkov. Dnes je už človek zvyknutý asi na hocičo, najmä pomaly "kópie kópií", ale v tej dobe, verím tomu, že to musela byť pecka !!! Akurát je veľká škoda, že takto padol do zabudnutia. Nuž, originál je vždy iba 1. Skutočne, klobúk dolu, pre mňa - klenot medzi filmami vo svojom žánri !!! ()

tribican 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale nedotažené. Neustálý zmatek a neschopnost doktorky ve studiu cokoliv vysvětlit uspokojivě mě doháněly k šílenství. Přesto stojí za zhlédnutí. 70 % ()

Reklama

Reklama