Reklama

Reklama

Oppenheimer

Trailer 12
USA / Velká Británie, 2023, 180 min

V době, kdy Druhá světová válka ještě vypadala nerozhodně, probíhal na dálku dramatický souboj mezi Spojenými státy a Německem o to, komu se dřív podaří zkonstruovat atomovou bombu a získat nad nepřítelem rozhodující převahu. V Americe se tajný výzkum skrýval pod označením Projekt Manhattan a jedním z jeho klíčových aktérů byl astrofyzik Robert Oppenheimer. Pod obrovským časovým tlakem se s týmem dalších vědců pokoušel sestrojit vynález, který má potenciál zničit celý svět, ale bez jehož včasného dokončení se tentýž svět nepodaří zachránit… (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (69)

  • Oppenheimer je teprve třetím filmem, který získal Oscara jak v kategorii Nejlepší výkon herce v hlavní roli (Cillian Murphy), tak i v kategorii Nejlepší výkon herce ve vedlejší roli (Robert Downey Jr.) mužskou roli. Získat Oscara v těchto dvou kategoriích najednou se dosud povedlo pouze filmům Ben Hur (1959) a Tajemná řeka (2003). (Good_Joe)
  • Hned v prvních sekundách filmu vidíme mladého Roberta Oppenheimera (Cillian Murphy), jak sleduje dopady dešťových kapek do louže s vodou, které při dopadu vytvářejí tlakovou vlnu, jedna vedle druhé jako řetězová reakce. Takovou scénu s kapkami vody můžeme vidět i při rozhovoru s Albertem Einsteinem (Tom Conti), kdy probírají možné spuštění řetězové reakce a zažehnutí atmosféry při odpálení první jaderné bomby, která by mohla zničit celý svět. Dále můžeme během rozhovoru s Williamem Bordenem (David Dastmalchian), který si představuje rakety schopné nést jaderné hlavice, vidět tyto kapky, konkrétně na mapě Ruska, na kterou se dívá během tohoto rozhovoru Oppenheimer. A naposledy tak uvidíme v závěrečné scéně při rozhovoru s Einsteinem, kdy právě jemu Oppenheimer připomíná jejich dřívější rozhovor a potvrzuje, že nejspíše tu řetězovou reakci ke zničení světa spustili. Navíc se do toho tentokrát přidávají záběry, kde dochází k odpálení celosvětového jaderného arzenálu a na Zemi probíhají výbuchy jedné jaderné hlavice vedle druhé a vznikají ohnivé tlakové vlny podobající se právě kapkám ve vodě, které si Oppenheimer představoval jako student. (Manu1488)
  • Na Oppenheimerových (Cillian Murphy) závěsech v kuchyni jsou listy stromu gingko. Je to odkaz na fakt, že po bombardování v Hirošimě se skupině stromů gingko podařilo opravdu přežít. (Kailo)
  • Jedna kopie 70mm IMAX filmu stála v době vydání filmu zhruba 50 tisíc amerických dolarů. (Leopard105)
  • Krycí jméno pro krabici k převozu 70mm IMAX filmu do Česka bylo „Gadget“ (česky „přístroj“ nebo „udělátko“) a odkazovalo to na přezdívku, kterou měly postavy ve filmu pro testovací bombu. (Leopard105)
  • Pražské kino IMAX na Floře bylo jako jediné ze všech neanglicky mluvených zemí schopno promítat film ve formátu 70mm IMAX s 15 perforacemi. Dalších 25 promítání proběhlo v Severní Americe, 3 ve Velké Británii a 1 v Austrálii. To také vedlo k velmi rychlému vyprodání vstupenek. (Leopard105)
  • V době svého promítání se jednalo o nejvýdělečnější film z období 2. světové války. (griph)
  • Vzhledem k tomu, že je celý film natočen bez použití CGI (počítačové animace), tak i samotné zkušební odpálení jaderné hlavice bylo vytvořeno za použití velkého množství trhaviny a následná tlaková vlna doprovázená silnou zvukovou ránou byla rovněž autentická, bez použití animace. (Manu1488)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Ve filmu můžeme zahlédnout i dva vědce českého původu – Lilli Hornig (Olivia Thirlby), jenž se narodila v Ústí nad Labem, a Kurt Gödel (James Urbaniak), jenž se narodil v Brně. (Larry12)
  • Cillian Murphy (J. Robert Oppenheimer) se kvůli filmu za víkend naučil 30 000 nizozemských slovíček. (griph)
  • J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) nosí hodinky Hamilton Cushion B, Lexington a Endicott. (Liqid)
  • Cillian Murphy (J. Robert Oppenheimer) musel pro roli Roberta Oppenheimera výrazně zhubnout. Emily Blunt (Kitty) uvedla, že Cillian jedl pouze jednu mandli denně. (johnny01)
  • Natočený IMAX materiál má dohromady až 18 km a váží skoro 300 kilo. (griph)
  • Mezi filmem Oppenheimer a Barbie (2023) vznikl internetový fenomén Barbenheimer, který je kombinací názvu obou titulů. Oba blockbustery měly stanovenou premiéru na stejný den a zároveň mezi nimi existoval mimořádný kontrast žánrů a témat. Jednalo se o velice účinný marketing, který dokázal oslovit mnohem širší publikum a vyvolat silný pocit filmové události roku, kterou podpořil vysoký počet vtipných reakcí, meme obrázků a dokonce Barbenheimer merchandise. Díky tomuto fenoménu se výrazně zvýšil počet předprodeje vstupenek na oba filmy. Největší kino řetězec na světě AMC zveřejnil, že si vstupenku na oba filmy ve stejný den přeobjednalo více než 20 tisíc diváků. (jirikzaboj)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

29. Critics' Choice Awards - výsledky

29. Critics' Choice Awards - výsledky

14.01.2024

V neděli 14. ledna byly v kalifornské Santa Monice uděleny ceny Critics' Choice Awards tradičně vyzdvihující výjimečné tvůrčí výkony a filmové počiny uplynulého roku. Toto ocenění je zároveň po… (více)

Reklama

Reklama