Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Recenze (181)

golfista 

všechny recenze uživatele

Od Rona Howarda jsem rozhodně čekal lepší film ( Možná proto ta přísnost hodnocení).... K tomu, co se "všechno" v tomhle filmu stane je neúměrně roztahaný, jenže asi by ho ani zkrácení na 90min. nezachránilo (ale pomohlo :) ... Howard se sice snaží, ale "westernové" prostředí mu evidentně nesedí a měl by se zase vrátit buď na akademickou půdu, nebo do rakety :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlý film. Napätie funguje perfektne a záporáci sú fakt odporní. Niektoré scény svojou krutosťou riadne prefackujú. Cate Blanchett je skvelá od prvého momentu, na Tommyho Lee Jonesa čoby dlhovlasého indiána si najprv treba zvyknúť, no neskôr mu veríte a cítite sa s ním fajn. Naozaj prekrásna kamera, dynamické akčné scény, veľmi pekná hudba Jamesa Hornera. Slabinou filmu sú vážne sa tváriace, ale pritom úsmevné šamanské scény (vzkriesovanie zlým duchom zmietanej Cate). A tiež skĺbenie akčno-thrillerovej roviny s tou psychologickou, kde si dcéra postupne nachádza cestu k dávno zavrhnutému tatkovi. Čím viac sa film priližuje k finále a my túžime po odkráglovaní záporákov a happyende, tým viac nám je tento moment vykúpenia upieraný a tempo spomaľujú tiché pasáže dcéra / otec. Film tak zlyháva v gradovaní a často pôsobí nastavovane. Pojatie látky čoby striktného westernového thrilleru by bolo lepšie. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ve videopůjčovně jsem zahlédla film krčíčí se jak Popelka na konci regálu, název mi nic neříkal, za to jména tvůrcu ano. A ten film se mi moc líbil. Možná pro skvělou Cate, možná pro Tommy Lee Jonese, který byl v roli skoroindiána taky moc dobrý, nebo díky poutavému příběhu, taky možná pro hudbu pana Hornera (i když jsem čekala, kdy do záběru vyběhne Daniel Day-Lewis) a vůbec ...... Popelky je třeba se zastat. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Atmosférické, napínavé, dobre napísané, skvele zahrané a... trestuhodne nedocenené. Viac psychologicko-mystický thriller než klasický dobrodružný western, ale ani akčných scén a prestreliek nie je vo filme málo. Možno to v Howardovej filmografii vyzerá ako "bokovka", ale ak filmu doprajete aspoň jedno opakované zhliadnutie, uvedomíte si, aký je prepracovaný a precízne natočený. A po piatich pozretiach zistíte, že je to jeden z najlepších filmov tohto režiséra. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tento film od Rona Howarda unikal. Přitom osobně nedokážu říct, proč tomu tak je a proč tu má "jen" něco málo přes tři tisíce shlédnutí. Přitom tento kousek má super herecké výkony, zajímavý námět, skvělou hudbu, atmosféru na úrovni klasických amerických dobrodružných kousků s indiánským motivem. Prostě vše, co si pod takovým filmem dovedete představit. Jenom není v takovém centru dění, jako jiné filmy. Musíte si k němu trošku hledat cestu. Když na něj ale narazíte, skoro indián Tommy Lee Jones Vás tady s Cate Blanchett určitě nezklame. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Veru od režiséra ako Ron Howard by som nečakal takýto drsný až miestamy surový western ale je vidieť že po famóznej Čistej duši mu zostal ešte určitý cit pre budovanie silného príbehu a taktiež mal šťastie hlavne na výber hercov, ktorý mu umocnili úroveň filmu. Jednak má v prvom rade príbeh priamočiary dej bez nejakých zbytočných odbočiek do minulosti, o ktorej je ale zas samozrejme vyrozprávane ústne a tak to dorysuváva aj lepší rozmer pre budovanie medzi ľudských vzťahov medzi dlho odlúčenou dcérou Cate Blanchett a jej otcom Tommy Lee Jonesom ako poloindiánom, čo si prišiel nie práve pre odpustenie za svoje hriechy ale po nevyhnutnú cestu očistca kvôli jedu štrkáča kolujúcej v jeho krvy, kam ho po predpovedi nasmeroval indiánsky šaman aby pomohol svojej zabudnutej rodine. A nakoniec sa šaman nemýlil a svojej dcére musí pomôcť aby vystopoval únoscov nepoznanej vnučky. Herci hrajú svoje úlohy zarputilo a dávajú im životný rozmer, dokonca aj keď príbeh je obohatený mystickými čarami drží sa v rovine stále pútavej a nijak nekazí budovanú drámu z vyprahlích piesočných území. Jeden z mála westernov z poslednej doby a dokonca nadmieru vydarení. Plusom pre film je okrem pekného vizuálu aj podmanivá hudba od Jamesa Hornera. ║Rozpočet $65miliónovTržby USA $27,011,180Tržby Celosvetovo $38,364,277 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ron Howard předvádí, jak si velcí režiséři užívají na dovolené. Ztracené působí jako film natočený pro potěšení z práce s Tommy Lee Jonesem a Cate Blanchett bez většího nadšení a snahy překonat očekávání. Ron asi potřeboval oddych od nervního natáčení s hvězdami první kategorie a naplňování velkých očekávání diváků a kritiky. To se mu také daří a Ztracené jsou velmi příjemnou podívanou s trochou mystiky, která se v dnešní westernové produkci určitě neztratí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když umřou Brake i Emiliano a ztratí se dcera Lily, nezbývá Meggie nic jinýho, než spojit své odhodlání s dovednostmi svého nenáviděného otce, který se stal bílým indiánem se zvláštním jménem Cha-duu-ba-its-iidan. Pokuď vás láká velmi zajímavé prostředí zobrazené perfektní kamerou a hudbou, dobře natočený a zajímavý příběh s trochou šamanství, neváhejte. Odměnou vám budou také herecké výkony C.Blanchett a pro mě neskutečně zajímavého T.L.Jonese, který má opravdu z prdele štěstí. R.Howard o sobě dá vědět hlavně ve scéně přepadení, kdy na vás působí hrůza, aniž by jste cokoli viděli. A vraťte se do setmění! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý šamanský film, jak svým tématem tak i zpracováním..Film není určen jen milovníkům westernu, v tomto případě spíše thrilleru, ač dle mého názoru nemá s typickým westernem mnoho společného. Cate Blanchet s winchestrovkou je jako vždy skvělá a Tommy Lee Jones rovněž, to je záruka. Záporáci se svým obludným psychopatickým náčelníkem zabijákem (Pesh-Chidin-Eric Schweig) nezůstávají pozadu..Menší roličku si zde střihl i Val Kilmer v roli důstojníka. Některé scény berou dech, některé vám naopak vženou slzy do očí. Snímek je hodně atmosferický, mrazivý a, co je důležité, tak i napínavý, ale v některých scénách třeba i drsný . Vadila mi, jak už tu bylo zmíněno mnohými z vás, jen ta přemrštěná stopáž s některými úplně zbytečnými dlouhými a nudnými pasážemi, ale celkově to koukatelné bylo. Divák by měl až do konce vydržet:-) Naděje, odpuštění, zoufalství i láska, to všechno se dá v tomto filmu najít.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ve stručnosti The Missig splnil všechny atributy nahoře vypsané s vynikajícími hereckými výkony Cate a Tommyho, kvůli kterým jsem se na tento film těšila. Ale přes zajímavé pasáže, které se točily kolem vztahových záležitostí otec - dcera, tak jsem od Rona asi očekávala trochu víc. Možná bych to malinko osekala, protože zbytečně dlouhá stopáž v tomhle případě naopak ubírala na napětí, takže konec jsem sledovala víc s očima na hodinkách než na finální závěr, který byl předvídatelný až běda. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být skvostné drama. Nebo napínavý thriller. Nebýt asi toho >oscarového teamu< Rona Howarda, který takový docela zajímavý námět bezpečně přetavil v typicky hollywoodský koktejl, v druhé půlce už víceméně akční, možná i strhující, ale víceméně mainstreamovou zábavu s prakticky očekávaným a opravdu nijak nepřekvapujícím vyvrcholením v boji muže proti muži... Ach jo. Jen jsem fakt nepochopil, proč pan scénárista byl přesvědčen, že žena v ohrožení života svého i druhého zlým padouchem - než by sebrala tu ležící bouchačku, raději se s ním šla znovu prát, že... Aby pak po hrdinské smrti kladného i záporného z hlavních hrdinů tuto sebrala a odpráskla nějakého toho indošského statistu na 20 metrů daleko. Uf. Díky Rone tobě i tvému o.t., fakt to bylo o to napínavější... Ale jak pro koho... :-( Jinak T.L.J. i C.B. - zvláště v první polovině - jsou (jak už prostě oni umí) standardně dobří, příroda je nádherná, zlý El Brujo opravdu hnusný, špetka toho šamanizmu a střetu kultur trošku mate žánr (to snad už ten film mohl být i mysteriozní, že...) a celé to klidně mohlo mít o třicet minut míň. Prostě dobrý - typicky tříhvězdičkový - hollywooďák na jedno dvě shlédnutí... Každopádně ale trošku ztracená šance. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Howard si prívlastkami žánrov ako je dramatický a westernový štýl trošku vylepšil názor na tento film z pohľadu divákov, pretože bez týchto skromných odbočiek sa jedná len o klasický akčný film, s pomerne prázdnym spracovaním celej situácie. Atmosféra má ale zvláštny náboj, prašné prostredie, krásne scenérie, dupot koní pri ktorom počuť nárazy každej skalky, toto ma vždy dostalo. A prostredníctvom Cate a Tommyho Lee sa 'zlatopalmovej' nominácii ani nečudujem. 75%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na začátek by bylo radno říct, že film má opravdu velký potenciál, skvělý nápad a nakročeno bylo skvěle. Ale pouze u nakročeno zůstaneme. Skvěle to začíná, slibně se to rozjíždí, ale čím film trvá déle, tím je to horší. Závěr pak už nemohl být provařenější a více předvídatelný. Proti hercům se nedá říct ani popel, ale na druhou stranu jak Tommy Lee Jones, tak Cate Blanchett odvedli jen svůj standart. Jinak je dobře, že western má stále co říct, jeho studnice zatím vyčerpána není, ovšem chtělo by to udržet počáteční nasazení nejen do poloviny, ale po celý film. 60%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Překvapení po všech stranách. Protože o tomhle filmu jsem věděl jen tolik, že tam hraje Tommy Lee indiána a Cate Blanchett. A mně se to překvapivě líbilo. Jistě, sem tam se film dost táhl, ale na to, že má film přes 2 hodiny, to nebylo až tak často. A naprosté překvapení pro mě nastalo, když jsem se dozvěděl, kdo že to režíroval. Protože na Rona Howarda je to dost netypický film. Ale přesto hezký. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones a Cate Blanchett jsou skvělí a film mohl být také takový, kdyby nebyl tak nemístně dlouhý (nedokážu si představit jeho o dvacet minut delší režisérskou verzi) a především čas od času tak nudný. Ne snad, že by mi vadilo, že se ve westernu nestřílí, to ani náhodou. Ale zkrátka dobře se to během závěrečné třičtvrtěhodiny až příliš vleklo, ničím to nepřekvapilo... A finální konfrontace také nic moc. Čas od času jsem si vzpomněl na Plíživý měsíc s Gregorym Peckem, k němuž mohou Ztracené jen obdivně vzhlížet. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

I když jsem viděla někdy před 3 lety, film na mě silně zapůsobil asi nejvíc svojí brutalitou umocněnou černou magií. Zařazuji do škatulky filmů, které se výrazně odlišují od průměru a škoda, že tak zapadl. ()

Reklama

Reklama