Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde v místě a čase, kdy homosexualita byla hluboce nemorálním a trestným činem, ač ženatý a již slavný a sledovaný, napochodoval na večírek a sbíral pěkné kluky jak známky a oni se o jeho zájem mohli přetrhnout. Žádné dlouhé přemlouvání a Oscar je odkládal jak fusekle do té doby, než potkal Bosieho, kterého hrál Jude Law a já chci věřit, že to, jak Jude svoji roli se vším všudy a úžasně zahrál, byla opravdu jen poctivá herecká rachota. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilé drama o životě slavného dramatika. Především excelentní výkon Stephena Frye dělá z tohoto filmu zajímavou podívanou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stephen Fry je génius, a Oscar Wilde je objektem jeho fascinace. A ne, není jím jen z TOHO důvodu. A když se podíváte i na zbytek toho obsazení, tak tohle zkrátka nemohlo selhat;) A Fry se do Wildea skutečně převtělil, takže... ale kašlu na to, prostě to pro mě byl úžasný zážitek, a všem doporučuji, aby si ho dopřáli rovněž. 90% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Stephen Fry nehraje Oscara Wilde, on JE Oscar Wilde. Film se zaměřuje především na Wildovu homosexualitu a vypráví o ní velice otevřeně - pro Frye to nebyl problém, ale co třeba heterosexuál Jude Law? Film jsem viděl v TV a tak jsem mohl ocenit i kultivovaný (jako vždy) dabing Viktora Preisse. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, spatny to nebylo, ale o nic extra se nejedna, Uplne zatmeni se mi libilo vic. Ve filmu se az na par trosku konfliktnejsich situaci hodinu a pul nic nedeje, Stephen Fry se neustale krapet priteplale usmiva a lita od jednoho buzeranta k druhymu a do toho trochu pise hry a resi rodinu. Nicmene hraje fakt slusne, ty jeho proslovy byly perfektni. No a pak je zaverecna pulhodinka, kdy jde Wilde k soudu, do vezeni a zacina pomalu chcipat a ta byla fakt hodne povedena. Co se tyce Jude Lawa, ten hral v pohode. Kdyby byl film kratsi, mozna bych dal hvezdicek vic. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film se věnuje hlavně Wildeově homosexualitě a mě by spíš zajímala jeho umělecká dráha. Fry a Law jsou skvělí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rozlomenost nesporně nadprůměrného, ale nikoliv špičkového díla spočívá poněkud překvapivě právě v tom, co je jeho největší silou: ve vůli demýtizovat wildovskou báj a v současné nezastírané úctě k dílu muže, který byl nesporným nadčasovým géniem své vlasti i světového lidstva. Prvoplánová reakce by ráda nenapravitelného, trochu rozmazleného, ale rozhodně ne bezcharakterního dandye, který, pokud byl ochoten, byl i skvělým otcem svých dvou synů, viděla jako revolucionáře nebo revoltníka své doby a jejích plochých konvencí. Důkladnější pohled postaví do popředí tragickou, předčasně zesnulou Wildovu ženu, která se rovněž projevila jako nekonvenční. Nekonvenční tím, že se vdala z lásky, že svého manžela milovala z hloubi srdce, nikdy ho nezradila, s odevzdaností a asketičností, budící úctu, hájila ze všech svých skromných sil jeho dobré jméno, jméno jediného skutečného muže svého nešťastného života. A snažila se zvládnout to, na co Wilde ve své nezodpovědnosti postupně zcela rezignoval: výchovu dvou synů, které spolu přivedli na svět. Podobně pozoruhodnou a statečnou ženou je Wildova matka, irská spisovatelka-revolucionářka. Alternativou tohoto soustředěného, duchaplného pokladu ctnosti a oddanosti takřka biblické se stal posléze rozmazlený sebestředný šlechtický fracek, který těžil ze svého fyzického zevnějšku, o nějž se nijak nezasloužil a jehož největší činem byly "homoorgie", ve kterých se posléze vyžíval nejen on, ale i sám Wilde. Ne homosexualita (obdobné stavy znají také pedofilové a incestníci, kteří rovněž mohou poukazovat na antické paralely jako to činil ve své obhajobě Wilde), ale právě tato charakterová a osobnostní rozlomenost z Wilda činí osobnost až tragickou. A jsou důvodem rozporuplné rozštěpenosti, kterou na sobě při zhlížení tohoto díla pozorujeme (ne náhodou filmem prochází jedna z nádherných Wildových pohádek o sobeckém Obrovi). Kritizovat ovšem v tomto případě není totéž co zatratit. Režisér Gilbert při svém vedení filmu dbal na co nejminucióznější vedení dějových ploch-epoch, víc než funkčně využíval neopakovatelnou Wildovu řeč, jejíž kouzlo je založeno na literátových uštěpačně rozpustilých paradoxech. Předností Gilbertova přístupu je i důraz na kvalitu výpravy a dokonalé vykreslení i sebemenších detailů podstatných pro vytvoření přesvědčivého obrazu viktoriánské monarchie. Výkony všech hlavních představitelů počínaje skvělým Stephenem Fry (mírou svého hereckého ztotožnění s postavou připomíná Cotillardovou v EDITH PIAF) jsou další mocnou oporou jeho režisérského ztvárnění. Divák při sledování tohoto filmu kritického myšlení tak nic nedostane zadarmo. Plody takovéhoto trávení času se nejvíce projevují na diváku samém: otázky, kladené Wildovi, se postupně mění v dotazy věnované sobě samému. V dotazy po mezích konvence, ideálu a lidského - byť nezavrženíhodného - selhání. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jedna z životních rolí Stephena Frye, který tentokrát mohl těžit z postavy, jako by mu psané přímo na tělo. Pokud si totiž přečtete jeho autobiografii Moab Is My Washpot, zjistíte, že Oscara Wilda obdivuje od dětství. A pokud se podíváte na některá z jeho mnoha veřejných vystoupení, naskytne se vám pohled na muže, který, narodil-li by se od 150 let dříve, mohl být Wildovým dvojníkem. Oba pocházejí z vážených, akademicky založených rodin, oba mají obrovskou slovní zásobu a vytříbenou rétoriku, oba si zakládají na poměrně nemainstreamovém stylu oblékání, oba jsou homosexuálové, oba mají staromilsky romantický pohled na vztah mezi dvěma muži, oba si potrpí na výrazně mladší partnery, oba se v Anglii proslavili především svými literárními schopnostmi a jejich knihy se staly bestsellery. Neexistuje tedy pravděpodobně herec, který by se na Wilda hodil více; a neexistuje ani role, která by se více hodila pro Stephena Frye. Bohužel ze scénáristického a režisérského hlediska si dokážu představit film, který by z podobné látky dokázal vytěžit mnohem intenzivnější zážitek. V konečném důsledku je to ale film, který vás přímo nutí vzít si z knihovny vše, co tento známý irský spisovatel kdy napsal, a to nehledě na to, zda jste jeho díla četli stokrát anebo nikdy. Velkou zásluhu na tom má i podmanivý hlas Stephena Frye, který v průběhu celého filmu cituje ukázky Wildova díla a který z každou vyřčenou větou jasně ukazuje, proč se v Británii jím namluvené audio knihy těší obrovské oblibě veřejnosti. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Neskutečné, že ačkoliv ve své době Wildea milovala celá Británie, dokázali ho najednou tak zdegradovat a vláčet. O to horší je fakt, že homosexualita byla zločin ještě do roku 1967 - minimálně v GB. Hrůza, že někoho tak inteligentního a nadaného tak sedřeli jen proto, že se mu zalíbil mladý Jude Law, a to se mu taky sakra nemůže nikdo divit. Netřeba Wildea idealizovat, jistě to byl snob a zhýralec, ale to byl kde kdo a do vězení za to nešel. Wilde v podstatě nikomu neubližoval, akorát prostě nedokázal včas vyklidit pole, když doba nepřála. Hodně silný film, který ukazuje "milou, malebnou Anglii" v dost nepříjemném světle. Jude Law je úplně neskutečný jako božský Bosie, arogantní fracek napřesdržku s obličejem andílka, chudák Wilde neměl šanci. V menších rolích hodně přesvědčivý Michael Sheen nebo Jennifer Ehle. Co se týče Stephena Fry, tak kristepane - ani Wilde by se snad nezahrál líp. Fry se s ním neuvěřitelně ztotožnil a vystřihl ho dechberoucím způsobem. Dokonalost. U rozhovoru se svou ženou ve vězení jsem byla vážně dojatá. Jo a poznámka na konec - jakmile vidím ksicht Toma Wilkinsona, vím, že ho budu nenávidět. A zde tomu nebylo jinak. . ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá Anglie? Tak to ani náhodou! Geniálního dramatika, spisovatele a filosofa dokázala odkopnout jen proto, že měl trochu jiný pohled na sex.... Zato dnes by si Angličané na božského Wildea nenechali sáhnout. Neuvěřitelně realistický výkon hlavního představitele (S.Fry) vytváří dojem, jako by to byl Wilde sám...s takovou lehkostí hraje. Film se zaměřil na skandální (tehdy) část života velkého dramatika, což mu neubírá na síle, právě naopak. Jude Law (rovněž vynikající) v několika odvážných scénách. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice povedená autobiografie, která z modly Wildea dělá člověka. Zranitelného, přes všechen cynismus jeho bonmotů citlivého, navíc nešťastného - protože homosexuálního v době, kdy to byl zločin. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále silný a neméně stále aktuální snímek o tom, že za překračování společenských konvencí a výsměch falešné měšťácké morálce se platí vysoké ceny. Stephen Fry a Jude Law, pro kterého mám z pochopitelných důvodů jistou slabost, se pro své role přímo narodili. Věříte jim každé slovo a každý polibek. Vše podtrhuje nádherná hudba, fantastická kamera (záběry na pohledného Judea Lawa jsou jednoduše pastvou pro oči) a nesmírně citlivá režie. Vznikl tak nesmírně komplatní snímek o lásce, která i přes dobové odsouzení má co říci i dnešku. Že i láska dvou mužů může být krásná. Snímek navíc zachycuje i komplikace, kterými taková láska může procházet, podobně jako jiné vztahy. Fantastický divácký zážitek plný elegance. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nezostáva nič iné iba konštatovať - chudák Oscar Wilde. Tomu poviem narodiť sa na zlom mieste a v zlej dobe. Natíska sa tu otázka - čoho by dosiahol v dnešnej dobe? Minimálne by sa vyhol väzeniu, teda pokiaľ by neprekročil určitú vekovú hranicu. V každom prípade konštatujem, že tento literát mal síce krátky, ale aspoň o to viac bohatší život, plný pôžitkov tela aj ducha. Snímok ťaží hlavne z uhrančivého a presvedčivého výkonu Stephena Frya, ktorý v každej jednej scéne dokázal viazať sto percent diváckej pozornosti. Jeho záverečná reč pred súdom bola jedna z najlepších a najemotívnejších, akú som mal kedy možnosť vo filme v podobnej situácii počuť. Najlepšia obhajoba s tými najrozumnejšími argumentami, aké si len na podporu osobného presvedčenia a obhajoby svojej osobnosti mohol vymyslieť. Už len pre tých pár viet stojí za to si snímok pozrieť. A to nehovorím o slušnej viktoriánskej atmosfére a pekných kostýmoch. 80/100 ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Kedže zvyknem pri hodnotení prihliadať najmä na výpovednú hodnotu samotného príbehu a spôsob spracovania je pre mňa väčšinou druhoradý, musím na úvod zdôrazniť, že samotnému filmárskemu remeslu by som v tomto prípade dala pravdepodobne maximum. Veľmi dobrá réžia, kostýmy, kamera, vynikajúce herecké výkony - nemám čo vytknúť. Horšie je to s celkovým dojmom zo samotného príbehu. Aj keď mám životopisné filmy rada, tento má príchuť horkého blenu. Pre mňa je to príliš ťažké a nepochopiteľné sústo, ktoré nechcem a nemôžem prehltnúť. Odsúdenie určitej formy zvrátenosti a nepochopenie Wildeovej životnej filozofie (ktorú sebavedomo a cynicky prezentoval ako boj proti pokrytectvu), sa u mňa striedalo s prílivom ľútosti nad človekom, ktorý je považovaný v literárnom svete za tak výraznú osobnosť. Áno, ako spisovateľ vynikal úžasným majstrovstvom slova, ale to zďaleka nestačí k tomu, aby bol v mojich očiach osobnosťou. Tou je pre mňa človek, ktorý nielenže vyniká v niektorej oblasti ale musí vynikať hlavne charakterom, hľadať a šíriť Pravdu a poznať zmysel života, ktorý je veľký duchom a zároveň pokorný k životu, ktorý vyniká čnosťami, t.z. má stálu a trvalú dispozíciu konať a usilovať sa o dobro... V tomto filme Oscar Wilde takým určite nebol. Celkový dojem iba za dva.... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama staví hlavně na hereckých výkonech a ve všech ostatních kategoriích jde o zcela průměrný produkt. Stephen Fry a Jude Law ovšem excelují. Ani jsem nevěděl, že první rolí Orlando Blooma byl nabízející se hošan. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde určitě patří mezi nejznámější (nejen) britské spisovatele. To se však z tohoto filmu nedozvíte. Zato se dozvíme, že Oskárek byl teplej jak dobře uvařená brambora a i když měl doma ženu a děti, muže střídal s gustem neřízené nymfomanky v nejlepších letech. Mě osobně dost vadilo, že se snímek zaměřil jen na tuto část jeho osobnosti a dvouhodinnové sledování nahých zadků Michaela Sheena a Judea Lawa mi nepřineslo nic objevného nebo snad dokonce zajímavého. A to, že se Wilde zkouší obhajovat mu nesežeru. Prostě byl prase a basta. P.S: Všem vášnivým čtenářům se omlouvám. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film kombinuje portrét spisovatele , jeho dílo a zkoumání jeho emocí a uměleckých myšlenek. Stephen Fry se na roli hodí. ()

Reklama

Reklama