Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tenhle film už před časem, ale teď teprv cca hodinový dokument o OW. Některé životopisy se pouze životem inspirují, ale v tomhle bylo téměř všechno a téměř přesně - to ocení hlavně dnešní středoškoláci, kteří bohužel životopisy radši shlédnou. V ostatních komentářích se všichni dotýkají podobnosti titulní postavy - ale viděli jste fotky Bosieho - Wildeovy zkázy? Buď je to dokonalý casting nebo je J. Law dokonalý chameleon (s přispěním maskérů samozřejmě!). ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Kvaltiní zpracování, které je dle mého skromného názoru jeden z nejlepší životopisů, neboť je hodně přesné a krásně stylizovavé. Pan Law se zde objevuje jako "ošklivý Jude", ale velmi mu to sedí a zprestřuje jeho hereckou kariéru. Menší úlohy či přímo "štěky" dalších herců to celé skvěle dokreslují ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Na podívání dobrý film, pěkné zpracování a slvaní herci. Člověk se dozví něco o slavném spisovateli a pojem "čaj o páte" získane úplně nový význam. ()

Sabiana 

všechny recenze uživatele

Objektivně by moje hodnocení sneslo o hvězdu míň, ale Oscar Wilde je moje srdcovka, takže sto osmnáct minut jeho společnosti skrze fantasticky okouzlujícího Stephena Frye mě nutilo sledovat obrazovku se zářícíma očíčkama a zatnutýma pěstičkama. Scénář je skvělý (i když Wildeových glos mohlo být o pár víc), herecký výkon Juda Lawa odzbrojující, anglické prostředí správně anglické a obdivné pohledy mladých mužů nasměrovaných k Oscaru Wildeovi jsou tak výmluvné, že nepotřebují komentář. Pro Wildeovi obdivovatele povinnost. ()

Ewey 

všechny recenze uživatele

Opravdvu stojí ztráta cti a milováné rodiny, za to být sám sebou? Možná ano, pokud díla onoho muže, jež překonala svou dobu, byla inspirována vášní a touhou po životě... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný biografický snímek o životě jednoho z největších spisovatelů - Oscara Wilda, kterého sžírala láska k sobeckému mladíkovi Bossiemu. Kvůli němu dokázal zahodit svou pověst a svou manželku s dětmi, kvůli němu se vzdal své vnitřní i vnější svobody... Smekám pomyslný klobouk před výbornými hlavními představiteli - Stephen Fry jako Oscar Wilde exceluje, dle mého mínění ho však mírně zastínil Jude Law v roli bohémského spratka, sebestředně zaměřeného, do kterého se vcítil takovým způsobem, že nejeden divák začal pochybovat o hercově orientaci. Za tuto roli si Law zasloužil určitě minimálně nominaci na Oscara. ()

strelenaL 

všechny recenze uživatele

Řeč a slova dokázal použít jako zbraň. Pokud mluvím o Oskarovi Wildovi, vždy se mi vybaví člověk jenž uměl lidi okouzlit svými fiktivními příběhy, svou kultivovaností… Na začátku jeho kariéry, byl všemi lidmi milován či zbožňován. Měl krásnou chytrou manželku, poté rozrůstající se rodinu o jednoho člena, ale ve svém nitru ukrýval největší tajemství. Jaký člověk vlastně je? Nedokázal definovat sám sebe, dokud mu neotevřel oči Robbie (Michael Sheen). Od přiznání si pravdy se jeho život zcela změnil, konečně dokázal žít.Od té doby se v jeho společností objevoval vždy nějaký pohledný mladý muž. Z této pro Oskara fascinující době vznikl jediný román “Obraz Doriana Graye“. Který spisovatele vynesl do výšin geniality. V té době poznal a poprvé se zamiloval do Bosieho (Jude Law). Oscar začal zahálet…neměl vůbec čas na tvůrčí práci. Protože s Bosiem musel být vždy a všude. Bosie byl v podání Juda velmi impozantně ztvárněn, dokonce bych řekla, doufám že je opravdu heterosexuál. Protože jeho elegance a charisma na mě působili spíš opačným dojmem. Nepřehlédnutelný a fascinující Michael Sheen mě vždy uchvátí. V roli Robbiho jsem mi líbila jeho duše, křehkost, ale na druhé straně…Co by se tenkrát stalo kdyby všechno dopadlo zcela jinak. Robbie měl v sobě křehkost a neskonalou sílu, odhodlání. Jediné co mu nedokážu zapomenout, proč nevyšel s pravdou najevo. Jenže samozřejmě to byla doba velmi konvenční. Vše mělo jistý řád a vše co vybočovalo z normálu bylo nechutné a zakázané. Tento film ve mně vyvolal plno smysluplných myšlenek. Na druhou stranu mi ukázal jak tehdejší svět odmítal věci , kterou jsou dnes brány zcela kladně a normálně. Tehdejší doba nebyla vůbec lehká a já jsem ráda, že ji v tomto filmu skvěle ukázaly. Proto musím hlasovat 4*. Nejen hercům patří velké díky nejen za to, že zvládli dosti náročnou úlohu, ale i za propracovanost a věrohodnost. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

„V tomto světě jsou jen dvě tragédie. Jedna je, když nedosáhneme toho, co jsme chtěli. A druhá, když toho dosáhneme.“ Poslední věta Oscara Wilda ve filmu je vlastně mottem celého příběhu. Páni, kde se doteď schovával Stephen Fry, že mi uniknul? (Ne že bych neviděla Ohnivé vozy či Gosford Park, ale tam byly jiné hvězdy.) Na film jsem koukala kvůli Wildemu jako spisovateli a Lawovi, a on je úplně převálcoval. Není vyloučeno, že 4* ještě povýším na 5, ale chce to vidět ještě jednou a už nehltat příběh, ale prostě koukat. Fryova hřmotnost a nepřehlednutelná figura mu nezabránily vytvořit přecitlivělou a senzitivní bytost, které je tak snadné ublížit. A pokud si dáte práci a mrknete na nějaké Wildovy fotky tak zjistíte, že mu je Fry dost podobný. Law je skvělý jako skoro vždy, ale od něj to člověk tak trochu čeká, podle mne jsou šlechtické role hodně jeho parketa. A taky miluji Zoë Wanamaker s tím jejím úžasným špičatým nosem, že odolala tlakům a zůstala svá a nenechala si z něj udělat hollywoodský prototyp. Pobavila mně situace, kdy Wilde vychází z vězení, ona na něj čeká a on jí řekne: „Umíš si v sedm ráno vzít ten pravý klobouk na uvítanou.“ Wilde není typicky životopisný film, jeho dílo je tam vlastně jen tak na okraj, ale to mi vůbec nevadilo. Spíš naopak, dobře vyprávěný příběh možná někoho, kdo jinak nečte nebo nechodí do divadla, ponoukne k přečtení nějaké knížky či návštěvě představení. A potom splnil i další účel. Protože Wilda docela znám, doporučuji komedie Ideální manžel a hlavně Jak je důležité míti Filipa. Za přečtení pak rozhodně stojí i pro ne právě vášnivé čtenáře rozsahem nevelký Obraz Doriana Graye a pak na zasmání Strašidlo cantervillské. Jo, jo, asi z toho nakonec těch pět* bude. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Jak se mi líbí filmová zpracování Wildových her, tak moc jsem se nudil při zpracování jeho života. Obzvlášť v první půli, pak se to naštěstí zlepšilo. Film nepůsobí vůbec kompaktním celkem, spíše sled epizod nebo vytržených scén. A nepomůžou tomu ani časté Wildovy citace ani dobré herecké obsazení. ()

Germanotta 

všechny recenze uživatele

Okrem iného, film obsahuje kvantá myšlienok a výrokov na zamyslenie. Oscar sa vysporiadava s morálne zarytou spoločnosťou, ktorá nepripúšťa žiaden druh obscénnosti a okázalosti a po veľkom úspechu a sláve Oscarových diel samotného génia spoločnosť odcudzuje, zavrhuje a putuje do väzenia ktoré podlomí jeho zdravie a zomiera relatívne mladý a v blbých podmienkach...V celku fajn len Stephen Fry mi je neskutočne nesympatický. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

3,5* Vážení přátelé, škoda jen, že film nejde více do hloubky Oscarova života tvůrčího, místo toho sexuálního. Takto na mě celý film púsobí poněkud odtažitě a je to škoda - měl totiž navíc... ()

nameadel 

všechny recenze uživatele

Stephen Fry zkrátka JE Oscar Wilde. Ta podoba mě děsila od samého začátku. Film bohužel až moc mdlý, ačkoliv lepšího herce vybrat asi nemohli. Bosie byl příliš na ránu, ale tak to bohužel asi být muselo. A teda! Takové spoilerování ohledně Doriana. Ts, ts. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Neskutečně ne-černobíle zachycené vztahy mezi Oscarem a jeho blízkými, stejně jako poutavě zachycené život mého oblíbeného spisovatele. Herecké výkony? Netřeba vyzdvihovat - Fry je famózní, noblesní, Law přesvědčivý. Film není prvoplánový a vše je podáno s neobyčejným citem, nenásilně, přirozeně. Jak to, že mi tak nádherný film tak dlouho unikal a ani jsem o jeho existenci nic nevěděla? Ignorant jsem, tak je to. Britové se opět vyznamenali. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Tento britský snímek se nese na vlně opravdu mistorvských hereckých výkonů, které celému filmu dominují. Více než samotné životní událsoti v životě Oscara Wildea dominuje jeho vztah k jednomu muži a vůbec homosoxuální společnost druhé poloviny 19. století. Neřekla bych, že se jedná o ryze klasický životopis na který jsme zvyklí z posledních let, ale je to snímek, který jednoznačně dělá čest celému Wildeovu literárnímu odkazu - perfektně vystihuje atmosféru pokrytecké společnosti vyšších kruhů v Anglii konce 19. století. Je to po všech stránkách věrohodný snímek, který stojí jednoznačně za shlédnutí a může se blýsknout i velmi dobrým scénářem. A mě, jakožto milovnici tvorby Oscara Wildea, tento film velmi potěšil. 80% ()

Sunny.69 

všechny recenze uživatele

Páni! Až nečekaně otevřené a bez cenzury. Skvělé herecké výkony, především Jude Law se zde opravdu skvěle předvedl. A opravdovým blahem pro uši je skvělá angličtina Stephena Frye, už dlouho jsem nic neposlouchala s takovou radostí. Velice výborné zpracování jednoho zajímavého života v historii. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mně vzbudil odpor a hluboký psychický otřes. Kdybych měl vyjádřit své pocity z tohoto filmu, tak bych byl asi trestně stíhaný, a proto budu mlčet. Jen nevím, jestli by neměla být potrestána tato doba, v níž jsem nucen dožít svůj život. Umělecky ovšem tomuto dílu nemohu vytknout nic, ale asi se z něho budu dlouho léčit. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Filmařsky průměrné. Statická kamera, pěkné kostými - neurazí nenadchne. Jako životopisné drama je to až hanebně odbyté, slabé. Stephen Fry je sice castingovou trefou, ale Wilde je v jeho podání hlavně teplej. Škoda, že to nebylo podáno obšírněji. ()

fNdEsIECLE 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem uzřela již v devadesátém sedmém. Co dodat... Mám velmi jednoduchý vkus. Spokojím se vždy s tím nejlepším. ()

kvileni 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem mladého a divokého Oscara a "na scéně" se objevil neméně okouzlující, mladé chlapce svádějící, ženatý muž, otec dvou malých dětí. Milující, trpící génius podtržený výborným hereckým výkonem pana Frya a jeho milencem Judem Lawem, který se v této roli skutečně "vytáh". Navíc už tak silná dobová atmosféra byla výborně proložena citacemi z díla Oscara Wilda, čímž se z filmu Wilde stal rozhodně pozoruhodný snímek. ()

Reklama

Reklama