Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla silnější než on. Láska, jež se pojmenovat netroufá… Dramatik, spisovatel, básník, estét, čelný představitel dekadence a l’art pour l’artismu. Tím vším byl Oscar Wilde, jenž bývá také někdy označován za prvního skutečně moderního muže v historii. Jeho krátký život (1854–1900) byl naplněn tolika událostmi a dramatickými zvraty, že by vydaly na několik jiných. A především byl naplněn láskou. Láskou, jež se pojmenovat netroufá, láskou, kterou tehdejší společnost neuznávala, která ji šokovala a pobuřovala. Oscar Wilde však věděl, že „kam člověka osud vede, tam musí jít“ a že „ať je nám dáno cokoli, musíme to naplnit, jinak by náš život byl jen samé ponížení.“ A on nechtěl, nemohl žít v ponížení. Proto se dokázal postavit celé společnosti, proto byl ochoten zaplatit i cenu nejvyšší… Snímek režiséra Briana Gilberta (mj. tvůrce dalšího pozoruhodného životopisného filmu „Tom a Viv“ o básníku T. S. Eliotovi) je již třetím filmem, věnovaným Wildeovi. V r. 1960 byly natočeny filmy Oscar Wilde s Robertem Morleym a Soudní procesy Oscara Wildea s Peterem Finchem v hlavní roli. V této nejnovější britské verzi se s postavou Oscara Wildea pozoruhodným způsobem vypořádal Stephen Fry, který za ni získal několik mezinárodních cen (mj. byl nominován na Zlatý glóbus). (Česká televize)

(více)

Recenze (88)

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli měl kdy životopisný film větší štěstí na hlavního představitele.Fry je Wilde a Wilde byl génius.I Jude Law zazářil. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl už asi třikrát. Velmi dobrý snímek PO VŠECH STRÁNKÁCH, především po té herecké. Vše už bylo řečeno a mě nezbývíá, než pozvat ty, kteří toto dílko ještě neviděli ... 81089 ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Pan Wilde byl pěknej holkař (nebo spíš klukař :-) a lišit se v tehdejší společnosti (i v té dnešní) se moc nevyplácelo. ()

Pet 510 

všechny recenze uživatele

Odlišovat se je ten největší hřích jakého se můžeme dopustit na společnosti a neodlišovat se je ten největší hřích jakého se můžeme dopustit sami na sobě. ()

nopud 

všechny recenze uživatele

Celý film mi připadl jako gayovské soft porno. Pominu-li ovšem tento fakt, musím říct, že se mi film líbil. Lituji Oscara Wilda, že se narodil do špatné doby - jako vzácný liberál v převážně konzervativní společnosti neměl absolutně šanci. Narodit se dnes, bylo by každému úplně jedno, jaký život žije. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Silnější 3 hvězdičky. Není to špatný film. Líbilo se mi propojení úryvků z Wildeových děl s jeho životním příběhem. Mnohé repliky jsou založeny na skutečných citátech. Takže pokud si libujete v autorově ironii a paradoxech, nemůžete být zklamáni. Děj filmu se odehrává v době, kdy Wilde zažíval, eufemisticky řečeno, neklidná léta. Příběh tedy zachycuje Wildeovu osobnost s jeho nekonvenčními pohledy na svět, které musely dříve či později znepokojit tehdejší společnost. Kvality filmu zajišťují především herci (Fry, Law a Sheen) a slastná hudba. Rovněž je možno ocenit bohatou výpravu. Se snímkem mám problém zejména v tom, že v ostatních případech působí spíše obyčejně (kamera, kompozice apod.). Zároveň jsem mnohdy pociťoval, že se děj poněkud táhl. Tyto dva aspekty umisťují snímek do vod lehké nadprůměrnosti. ()

Petrushka5 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nelze nesrovnávat s Úplným zatměním. Oba popisují homosexuální vztah významných umělců, který byl plný rozepří, sobeckosti a vášně. Opět se jedná o příběh, kdy do života muže ve středním věku vtrhne mládí. Verlaine a Wilde ožívájí. Jsou okouzleni, vždyť konečně žijí! Navrací se k nim ta sladká doba, kdy je dovoleno vše. Otevírají se nové možnosti a zkušenosti. Oba doplatí a to stejným způsobem. Ve filmu o Oscarovi se přece jen více objevuje zmínka o jeho dílech. Líbí se mi, jak je do příběhu zakomponována ona pohádka o obru. Je kouzelná! ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Stephen Fry coby Oscar Wilde dokonalý, nicméně celkově mě film zklamal, teprve asi posledních patnáct minut zlepšilo celkový dojem. A proč to zklamání? Protože většina toho, co se o tomto výjimečném spisovateli dozvíme, je redukována jen a jen na problematiku jeho homosexuality. To, že byl gay v době, která gaye exkomunikovala, Wildovi sice sakramentsky zamotalo osud, avšak tím, čím Wilde přispěl do světové kultury, zajisté nebyla jeho sexuální orientace, nýbrž jeho dílo. Mimochodem, dílo vyznívající "heterosexuálně". Zdá se mi, že zde došlo ke stejné chybě, jako např. u filmu A. Hollandové o Rimbaudovi. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Britský životopisný film popisující život slavného spisovatele a dramatika (1854 -1900), přičemž se zejména otevřeně věnuje jeho homosexualitě, ústupu ze slávy a pádu na dno. Roli ženatého muže a dvojnásobného otce, u něhož se projevila nezkrotná milostná touha k mladým chlapcům, která ho nakonec zničila, a jenž se v době nejsilnějšího puritánství a konzervatismu v Anglii otevřeně přiznal k této menšinové sexuální orientaci, s velkým přehledem zvládl výborný S. Fry. Snímek prezentuje Wilda jako oblíbeného a uznávaného umělce, jehož milostné vzplanutí k mladému lordu Alfredu ´Bosie´ Douglasovi, sobeckému a lehkovážnému aristokratovi, jehož ztvárnil excelentní a velmi přirozený J. Law, přivolá finanční bankrot, rozchod se svou ubohou ženou Constance († 1898) , skandální soudní proces v roce 1895, dvouleté vězení pro přečin proti mravopočestnosti s fyzickým pracovním nasazením a nakonec osamělou smrt zapomenutého muže v nuzných podmínkách v Paříži. V nepřehlédnutelné roli nesnášenlivého, prudkého a extrémně agresivního Bosieho otce, markýze z Queensbury, majícího u sebe neustále bič a jenž se silně zapříčinil o umělcův pád, se představil T. Wilkinson. Ve snímku Briana Gilberta mě kromě neveselého osudu dublinského rodáka zaujaly i poznámky týkající se jeho skvělého a jediného románu Obraz Doriana Graye (1891). ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Jude Law mě ani zde nepřestává fascinovat svým bezchybným hereckým výkonem, člověk se až diví že takový local man dokáže předvést takové výlevy emocí v takové komorní variaci Úplného zatmění, kde ale namísto libovolného prokletého básníka si stříhá roli Bossieho, kteří spolu s Wildem hrají Doriana Graya a Harryho Wottona, zatímco Rossie se tu občas nachomýtne jako malíř Basil. S Obrazem to má ale společného víc než jen stereotypní charaktery a z filmu je tak cítit duch knihy kterou vlastně neadaptuje a ani adaptovat nechtěl. Pobuřující příběh spisovatele je tak stejně fascinující jako dílo které napsal, zpočátku správně komorní a ve svém závěru perfektně dramatický. Přesto všechno je však z něj cítit určitá jistota a nic co by film dělalo výjimečným. V konečném důsledku se tedy chlubí jedině spisovatelovou sodomií a zbytek je už jen precizně a čistě natočený dobrý film jako všechny ostatní. ()

Mata 

všechny recenze uživatele

Stephen je vynikající a téměř všechny dialogy týkající se vztahů, ať už jakýchkoliv, jsou napsány a odehrány tak věrohodně, až mrazí. Přesvědčit heterosexuála aby se identifikoval s homosexuální postavou takovým způsobem, jak to dokázal tenhle tým, to už není jenom umění, to bzch téměř označil za lekci tolerance. Za velkou a nádhernou lekci tolerance. ()

Lord Fuck 

všechny recenze uživatele

Tak vážně nevim co si mám o tomhle filmu myslet. Je to super příběh, ale ty teploušský scény mě tam hodně sraly. Chápu, že Oscar Wilde byl buzerant, ale abych viděl Juda Lawa, Orlanda Blooma a podobný hvězdy v těhle nechutností, to vážně ne! ()

Louie 

všechny recenze uživatele

Děkuji pěkně, ale homosexualita už pro mě není závažným tématem. Wilde měl za svůj život plno zajímavějších problémů... ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Za mě rozhodně čtyři hvězdy. Do emocionálního orgasmu tomuto životopisnému snímku ještě něco málo chybělo... nicméně jeden mnou obdivovaný Angličan se zde mistrně představuje v roli mého dalšího britského oblíbence - dramatika, jehož cynismus a životní nadhled (tedy až do doby, než narazil na svého Bosieho) obohatil náš svět o celou řadu vtipných a trefných, byť někdy banálních, bonmotů. ()

baltik 

všechny recenze uživatele

Charismatický hlas Stephena Frye dokonale podkresluje atmosféru. Film dějově a zahraný je špičkově. Ale je tu ALE, proč tolik scén s homosexuální tematikou? To odpustit nemohu, -1* ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

film o nejlepším spisovateli všech dob, jeho nezkrotný život, jeho sovobodný život, nepochopení okolím, ačkoliv jsem se moc nedozvěděla jeho životopis, přesto tento film mě nachnul pro svou netradiční hodnotu, láska mezi několika muži, až jeho osudová láska jednoho muže, a taky proč ne, tohle mě vůbec nepohoršuje, každá láska je přirozená at je homosexuální nebo ne, je to to největší v člověku, kterou může být obdarován, až po nepochopení až k opovržení společností, toto vše je v tomto filmu, který na nás dýchá svou emocionálností, od začátku do konce, svojí radostí, záleží z jakého úhlu se na to člověk dívá. Doporučuji ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film se silným obsazením. Stephen Fry je úžasný a rozmazlený nezodpovědný fracek Jude Lawa je na tečku. Půjdu do knihovny. ()

TerP 

všechny recenze uživatele

I když tento film byl spatřen jen v angličtině, při čemž bylo rozuměno každé třetí slovo, musím jej shledat jako zajímavý a poutavý... Líbil se mi, i když jsem ho často stopovala, abych si vůbec uvědomila, na co koukám... Je krásný v originálním dabingu, v jiném ho ani znát nechci. ()

Taron 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde je mým nejoblíbenějším literárním autorem. O jeho životě jsem věděl už před zhlédnutím filmu velmi mnoho, a tak jsem k němu přistupoval skepticky. Ovšem pochybnosti ze mě spadly téměř okamžitě. Stephen Fry hraje Oscara Wilda snad přesně tak, jak jsem si ho představoval, Jude Law jako vždy skvělý a vůbec celý film je výborně zpracovaný. Film Oscar Wilde je zkrátka velmi povedený snímek o neobyčejném životě neobyčejného člověka, který by měl vidět minimálně každý člověk, který se zajímá o literaturu. 90% ()

Reklama

Reklama