Reklama

Reklama

Medicopter 117

(seriál)
  • Německo Medicopter 117 - Jedes Leben zählt (více)
Německo / Rakousko, (1998–2005), 62 h 18 min (Minutáž: 45–93 min)

Hrají:

Serge Falck, Hanno Pöschl, Sabine Petzl, Roswitha Meyer, Urs Remond, Julia Cencig, Hans Heller, Tom Mikulla, Jo Weil, Edita Malovčić, Heinz Weixelbraun (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(82)

Obsahy(1)

Jejich největším nepřítelem je čas. O životě a smrti totiž často rozhodují sekundy. Vrtulníkový záchranný tým doktora Lüdwitze to ví, a tak často riskují svoje životy pro záchranu lidí. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (36)

  • Overaly pro potřeby seriálu vyrobila dnes již neexistující německá firma Fire Fly Fashion a červené bundy pro lékaře a zdravotníky vyrobila firma Fristads. Bundy bylo svého času možné i zakoupit, samozřejmě bez nášivek Medicopteru 117. (patrik1177)
  • Pro potřeby natáčení byly použity 2 různé stroje. První stroj byl použit během sérií 1–4, druhý stroj během sérií 5–7. První stroj byl vyroben v roce 1995. V letech 1997–2001 byla majitelem vrtulníku DRF, čili německá letecká záchranná služba. Vrtulník byl v tomto období použit na natáčení seriálu Medicopter 117 pod imatrikulační značkou D-HECE. Když D-HECE aktuálně nebyl používán pro natáčení seriálu, používal se na skutečné záchranné mise. Začátkem páté série však DRF z neznámých důvodů ukončila spolupráci s televizí RTL. V letech 2001–2006 byl vrtulník buď prodán, nebo pronajat italské letecké záchranné službě Helitalia SpA, kde sloužil pořád s původním designem Medicopteru 117. V roce 2006 se vrtulník vrátil zpět do Německa, kde opět sloužil v Německé letecké záchranné službě DRF, design vrtulníku byl však změněn tak, aby odpovídal designu všech strojů DRF. Vrtulník slouží v DRF dodnes, v současnosti je však z důvodu vyššího věku využíván hlavně jako záložní stroj. Druhý stroj byl vyroben v roce 1993, v letech 1993–2001 byl použit jako vrtulník policejní. V letech 2001–2003 byl použit při natáčení jako seriálový Medicopter 117. V letech 2003–2010 mělo vrtulník v pronájmu několik různých leteckých záchranných služeb. Od roku 2011 vrtulník vlastní společnost DL Helicopter Technik, u které slouží dodnes jako vrtulník civilní. Používají ho i jako atrakci pro fanoušky seriálu, např. na vyhlídkové lety. (patrik1177)
  • Jako seriálová základna Medicopteru 117 byla použita skutečná základna letecké záchranné služby v St. Johann im Pongau v Rakousku. Původní hangár, známý ze seriálu, spolu s přístavbou byl však v roce 2015 zbořen a nahrazen novým hangárem, který splňuje současná kritéria pro provoz vrtulníků. (patrik1177)
  • Během celé doby natáčení s vrtulníkem létal skutečný pilot Hans-Jürgen Ostler. (patrik1177)
  • 1. epizoda 4. série s názvem Geisterflieger (Zbloudilý let) měla být původně odvysílána 11. září 2001. Kvůli teroristickým útokům v New Yorku, které se odehrály ve stejný den, epizoda odvysílána nebyla, protože některé scény z této epizody byly až nápadně podobné teroristickému útoku na Dvojčata v Manhattanu. Epizoda byla proto odvysílána až 17. září 2002. Pro fanoušky to však způsobilo zmatek, protože v této epizodě byl vysvětlen odchod zdravotního bratra Ralfa Stallera (Wolfgang Krewe) a jeho přítelkyně Jenny Neuhausové (Simone Heher) a příchod nového zdravotního bratra Enrica Continiho (Tom Mikulla). Proto později vznikly 2 verze této epizody. 4. série tedy začala epizodou Rettet Susi (Zachraňte Susi) 18. září 2001. Tato epizoda měla být původně 2. epizodou 4. série. (patrik1177)
  • V seriálu je několikrát zmíněno, že předtím, než pilot Thomas Wächter nastoupil do společnosti Medicopter 117, pracoval jako vojenský pilot. Jeho představitel Manfred Stücklschwaiger ve skutečnosti také vykonával vojenskou službu. (patrik1177)
  • V seriálu Dr. Stefan Frank (od r. 1995), konkrétně ve 4. epizodě 5. série s názvem Der Todesprung (Skok smrti), se na pár minut objevil záchranářský vrtulník Medicopter 117 i s celým týmem B ze seriálu Medicopter 117 ve složení pilotka Biggi Schwerinová (Sabine Petzl), záchranář Ralf Staller (Wolfgang Krew) a Dr. Gabriela Kollmannová (Anja Freese). Během jejich scén zazněl i originální soundtrack ze seriálu Medicopter 117. (patrik1177)
  • Herečka Barbara Demmer, která hrála v 1. sérii na základně Medicopteru 117 sekretářku Heidi Oberhuberovou, si v 7. dílu 4. série s názvem Šikana zahrála pacientku Juttu Breitnerovou. (patrik1177)
  • Herci si po skončení natáčení mohli jako památku ponechat záchranářské overaly spolu s bundami, které nosili při natáčení seriálu. (patrik1177)
  • 18. března 2017 byla za 1200 euro vydražena kožená pilotní bunda, kterou v seriálu nosila herečka Sabine Petzl (Biggi Schwerin). (patrik1177)
  • Pro potřeby natáčení byl zapůjčen stroj německé letecké záchranné služby Deutsche Rettungsflugwacht (DRF). V létě 2002 bylo natáčení přerušeno, protože vrtulník musel kvůli povodním do služby. DRF ale používá jiné barevné provedení. Design Medicopteru 117 byl navržen speciálně pro seriál. V době, kdy nesloužil filmařům, používal se k ostrým zásahům v jihoněmecké oblasti. Domovem mu byla centrála letecké záchranky v Norimberku, kde sloužil pod označením Christoph 27. Nyní se používá v Bádensku-Württembersku a parkuje v Baden Airparku v Baden Badenu. Od páté řady se používal nový vrtulník, opět to ale byl typ BK 117 a měl i stejný design. Po skončení natáčení v roce 2003 byl přelakován a nyní se ho využívají například k přepravě součástí pro větrné elektrárny v Irsku. (patrik1177)
  • Herečka Julia Cencig, která hraje v seriálu pilotku Ginu Aignerovou, si v tomto seriálu zahrála již dříve, a to motorkářku v epizodě „Věřina smrt". (patrik1177)
  • Herec Urs Remond, který hrál v seriálu doktora Marka Harland, si zahrál v seriálu již dříve, a to pilota letadla v epizodě „Jak štvaná zvěř“. (patrik1177)
  • Seriál sledovalo v Německu v průměru 6 milionů lidí. Největší úspěch zažila druhá část druhé řady s názvem „Mission ohne Ausweg“, kterou sledovalo 6,75 milionu diváků. V mírné převaze jsou mezi nimi ženy, kterých je 53,8 %. (patrik1177)
  • Seriál vznikl v koprodukci německé komerční RTL, která produkovala také seriál Kobra 11 (od r. 1996), a rakouské veřejnoprávní ORF, která často spolupracuje s německými soukromými televizemi. (patrik1177)
  • Nejdražší minutu seriálu viděli diváci v premiéře 9. března 1998. 60 sekund přišlo na rovný milion německých marek. Natáčelo se v Obertraunu na Dachsteinu ve výšce 2 400 metrů. Pilotka Biggi Schwerin přehlédla nelegální lanovku na materiál a musela proto provést tzv. „Quick Stop“. Zadní rotor se úplně zničil a pilotka musela nouzově přistát. Vrtulník sklouznul na lyžařský můstek a propadl se do hloubky. (patrik1177)
  • Herci se často pouštěli i do odvážných scén a kaskadéry se nechali dublovat jen v některých případech. Díky extrémním bezpečnostním opatřením nedošlo k žádným vážným zraněním. I při akčních scénách platilo, že na prvním místě je bezpečnost. Serge Falck, který hrál saniťáka Petera Bergera, si na řece Dunaji při natáčení epizody čtvrté řady s návzem „Inferno“ přivodil luxaci zad. (patrik1177)
  • Stejně jako v případě řady amerických seriálů i Medicopter 117 se stal námětem pro počítačovou hru. Nakonec vznikly celkem tři hry, které RTL nabízelo v době vysílání seriálu ve svém e-shopu na internetu. (patrik1177)
  • K filmování byly často používány i tři vrtulníky najednou. (CrownThomas)
  • Seriálový pes Gonzo nebyl záchranářem jen na plátně, ale i ve skutečnosti. Čtyřnohý hrdina vycvičen pro záchranu lidí v lavinách, díky čemuž nemusel před natáčení prodělat žádnou velkou přípravu. Jeho páníčkem byl Thomas Hlous, který vedle svého zaměstnání provozoval také školu pro výcvik záchranných psů, specializujících se na mezinárodní zásahy v oblastech postižených zemětřesením. (patrik1177)

Reklama

Reklama