Reklama

Reklama

Chainsaw Man

(seriál)
Trailer 2
Japonsko, 2022, 4 h 49 min (Minutáž: 24–25 min)

Předloha:

Tacuki Fudžimoto (komiks)

Scénář:

Hiroši Seko

Kamera:

Teppei Itó

Hudba:

Kensuke Ušio

Hrají:

Toja Kikunosuke, Tomori Kusunoki, Šógo Sakata, Ai Fairouz, Šiori Izawa, Marija Ise, Karin Takahaši, Taku Jaširo, Kendžiró Cuda, Maaja Učida, Nacuki Hanae (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Japonsko. Lidstvo žije v neustálém ohrožení ďábly/démony, kteří ztělesňují lidský strach. Čím větší je strach, tím silnější je ďábel. Proti tomuto všeobecnému ohrožení bojují „lovci ďáblů“ – jak ti posvěceni vládou, tak i další na volné noze. Denji je teenager, který nesní po ničem jiném, než po normálním životě, ve kterém bude mít dostatek jídla, hezký domov a nakonec snad i přítelkyni. Jeho největšími tužbami je jednou jíst i něco jiného, než suchý chleba, a dívčí objetí. Místo toho musí žít na úplném okraji společnosti v rozpadající se chajdě a splácet obrovský dluh po otci, kvůli němuž mu Yakuza hrozí smrtí. Když jednou náhodou narazí na malého, překvapivě roztomilého a zraněného ďábla Pochitu a pomůže mu k zotavení tím, že mu nabídne svou krev, začnou spolu pro zmíněné gangstery lovit další ďábly, kteří sužují japonský venkov. Yakuza má však s ulovenými monstry vlastní plány a Denji i Pochita se brzy stanou postradatelnými. (TheDarKnig)

(více)

Recenze uživatele TheDarKnig k tomuto seriálu (6)

Chainsaw Man (2022) 

Teprve třicetiletý mangaka Fujimoto je šílený génius. A když říkám "šílený" myslím to ve všech významech toho slova. Autor, který dostal pochvalu za svůj kreslířský talent už i od jedné z legend manga průmyslu, autora kultovního Monstra Naokiho Urasawy. Teď jeho extrémně populární a oceňovanou předlohu vzalo do rukou jedno z momentálně nejprestižnějších japonských anime studií MAPPA a tohle žánrově těžko uchopitelné dílo převedlo do pohyblivých  a ozvučených obrázků. A jak to tedy dopadlo? Naštěstí naprosto úžasně. Už z kinematograficky excelentního OP a EDs, originálních a pod taktovkou zcela odlišných interpretů i animátorů pro každou jednu epizodu v sezoně, bylo vidět, že k tomuhle všichni zúčastnění tvůrci přistoupili s nasazením - půjčím si heslo z jiné současné slavné série - PLUS ULTRA a nebyl to jen studený kalkul. Ale byla tu snaha zavděčit se co nejvíce fanouškům předlohy, byla tu snaha dát adaptaci... srdce. A šlo to poznat z každého rozhodnutí, z každého momentu adaptace. Mohl bych se tu teď rozepisovat na mnoho dalších řádků o genialitě Fujimotova psaní a kvalitě převedení jeho příběhu a postav do nového formátu, ale napíšu pouze: Jděte do toho. Něco tak svěžího, podvratného, proti žánrovým konvencím jdoucího, bláznivě absurdního a černohumorného... a přesto zcela uvěřitelně, silně a hluboce emočního, psychologického a dramatického s chutným bonusem v podobě brutální... chcete-li démonické řezničiny se příliš často neobjevuje ani na poli japonských manga komiksů. A co navíc: Fujimoto je opravdu velkej filmovej nerd, což jde znát jak z jeho přístupu k vyprávění, tempu, či úchvatné kompozice a úhlů, tak samozřejmě z vícera zřejmých odkazů na filmové klasiky! No prostě full package. Tenhle zážitek stojí opravdu za to. Anime roku. 9,5/10 ()

Kjúšucu (2022) (E04) 

Esence Chainsaw Mana poprvé v plné kráse pod taktovkou všemocných ďáblů z MAPPA studia (ta ANIMACE nejen při souboji v první polovině epizody, ale třeba i během anime originální ranní rutiny Akiho!) a s andělskou Power jako neodolatelě smrdutou třešničkou na záchodovém prkýnku. Minimálně cliffhanger roku :-) ()

Dendži o korose (2022) (E06) 

SPOILER Vůbec nejlepší epizoda doposud, nejenom kvůli přímo neuvěřitelným produkčním hodnotám (tak to má zatím celá série, ale tady jsem měl pocit, že to MAPPA při absenci akce schválně ještě vyhnala do overdrive), ale je tady hlavně naprosto výborně využitý koncept "uvízl jsem někde, kde nechci být např. ala Breaking Bad epizody v labáku nebo na poušti (myslím, že tomuhle typu epizody se říká bottle episode)" pro skvělé, hlubší prokreslení jednotlivých postav (ne úplně všech, ale většiny) a jejich rozmanitých a zajímavě/vyspěle/seinen-stylem napsaných charakteristik a následně se na tom budují vzájemné vztahy/konflikty, čemuž pomáhá všudypřítomná úzkost/bezvýchodnost (doslova :), nemožnost nic dělat/užírající nuda pomáhající vzrůstající paranoii/zoufalství kvůli uvěznění v smyčce (divák měl spolu s postavami cítit tu "intenzivní, nepříjemnou nudu", co z toho plynula, a to se jim povedlo myslím taky náramně :). No a to vše je posilněné výše zmíněnou úžasnou produkcí - detaily obličejů, kamerové úhly, použití jiných kamerových čoček, brilantního střihu, kompozic obrazu atd. Režie a storyboarding vskutku odveden na jedničku s hvězdičkou. Skoro bych to opravdu přirovnal k mistrovské práci Vince Gilligana. ()

Džúsei (2022) (E08) 

SPOILER Předtitulková scéna nejen že dobarvuje, zesiluje a vlastně mění i vyznění závěru předchozí epizody způsobem, jaký se příliš často ve fikci nevidí.. ale mám pocit, že vznikla částečně už jen proto, aby MAPPA mohla znovu pořádně zaflexit. Nicméně ve zbytku epizody se mi poprvé naopak u několika scén zdálo, že animace pokulhává. Pokud to tedy nebyl tvůrčí záměr vzhledem k celkovému obsahu a vše mělo mít stejně jako děj této epizody ten kontrast syrové/thrillerové autenticity a šokující nemilosrdnosti reality a života x emocí, lásky a jakési tragické poetiky. Od scény ve vlaku přes ticho před bouří nad Tokiem až k závěrečnému brutálnímu střetu s nádherně emočním podkresem. Prostě práce s postavami, očekáváními, atmosférou a budováním napětí až k šokující explozi jak u klasických dramat/thrillerů (s fantasy/horor béčkovou polevou). To je Fujimoto. Jo a další banger ED, který doplňuje podle mě vystihuje druhou typickou lidskou reakci na krutost žití, na ztrátu. Hněv, vzpoura a carpe diem (a přitom funguje taky jako ponurá rozlučka). Od zpěváka, co nazpíval kultovní "Unravel" OP Tokyo Ghoula (jen kdyby i tahle mistrovská temná manga dostala podobně skvělou adaptaci jako CSM, věčná škoda). ()

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Reklama

Reklama