Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film popisující historii vzniku sovětského autoprůmyslu a životní pouť otce prvních národních nákladních vozů Ivana Lichačova
Když se matros Zvorykin úspěšně zhostil opravy obrněných aut, byl bývalý námořník jmenován ředitelem fabriky. Moskva mu zadala úkol – vybudovat automobilku. Nejprve byl přesvědčený, že stačí revoluční nadšení, poté připustil nutnost řemeslné zručnosti, až došel k poznání, že moderní technika nejde ovládnout bez vzdělání. Když nakonec vyrobili první sovětský nákladní automobil – jak při slavnostním předvedení řekli: „První hřebík do rakve světové buržoazie,“ skončilo to blamáží. A tak ho v pozici ředitele vyslali na zkušenou k Fordovi do Spojených států. Po návratu už byl přesvědčený, že zvládnou vyrábět dobré stroje, ale teď už těm jejich schopnostem zase nedůvěřovali. Sovětské vedení bylo ochotno kupovat i auta z ciziny, jen nebylo jasné jaká. Proto byl vypsán závod, který prokáže odolnost a vytrvalost jednotlivých značek. Zvorykin prosadil i účast svých vozů. V pouštích střední Asie to první vzdali Italové s Fiatem, ale vedro, písek, hadi a škorpióni, dokonce ani basmači nakonec nebyli největšími nepřáteli. Tou byla lidská závist. (chamonix)

(více)

Recenze (1)

chamonix 

všechny recenze uživatele

Technická a historiografická stránka příběhu bez umělecké invence: https://www.valka.cz/15335-ZiS-5-americke-zaklady-sovetske-legendy ()

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel nadvakrát. V roce 1965 se při natáčení zabil představitel hlavní role Jevgenij Urbanskij. Celoživotně se odmítal nechat v nebezpečných situacích zaskakovat dubléry a i v tomto filmu točil vše sám. Když ve filmu testoval nový vůz z jeho továrny, náklaďák se na terénních vlnách přetočil se a padl na bok. Herec utrpěl zranění páteře neslučitelná se životem. Saltykov přerušil své plány na natočení filmu o čtyři roky. Původní materiál prakticky vůbec nevyužil. (chamonix)
  • V r. 1969 šel Direktor do kin jako širokoúhlý barevný film. Tato verze se ale ztratila a dnes je v archivech jen v černobílém provedení. (chamonix)
  • Film byl v ČSSR uváděn od roku 1971 ve dvou dílech pod názvem Vítězný závod. (koftik)

Reklama

Reklama