Reklama

Reklama

Dead Awake

Trailer

Obsahy(1)

Po tom, čo jej rodinu zasiahne tragédia spôsobená spánkovou paralýzou, sa Kate (Jocelin Donahue) snaží nájsť odpovede na otázky, ktoré táto téma prináša. Zisťuje, že väčšina obetí spánkovej paralýzy hovorila o strašidelnom monštre, ktoré sa ich v tomto bezbrannom stave snažilo zabiť. Rozhodne sa spojiť s lekárom, ktorý sa fenoménom zaoberá, a zistiť, prečo stovky rokov starý démon osoby s týmto problémom terorizuje. (Marceloo)

(více)

Recenze (27)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po tom, čo jej rodinu zasiahne tragédia spôsobená spánkovou paralýzou, sa Kate (Jocelin Donahue) snaží nájsť odpovede na otázky, ktoré táto téma prináša. Zisťuje, že väčšina obetí spánkovej paralýzy hovorila o strašidelnom monštre, ktoré sa ich v tomto bezbrannom stave snažilo zabiť. Rozhodne sa spojiť s lekárom, ktorý sa týmto fenoménom zaoberá, a zistiť, prečo stovky rokov starý démon terorizuje osoby s týmto problémom. - Na Dead Awake som bol velmi zvedavý, pretože to napísal človek, ktorý priniesol prvý diel jednej z najuznávanejších moderných hororových sérií. Tá kreativita sa preniesla aj sem a Dead Awake ponúka celkom uveritelný pohlad na problematiku spánkovej paralýzy. V dvojitej úlohe sa objavila parádna hororová herečka Jocelin Donahue, ktorej som vďaka tomu, že si už niečo v mnou videných hororoch odžila, všetky situácie veril a držal som jej palce. Strašenie bolo intenzívne, duch/démon nechutný a nepríjemný a so záverom som tiež spokojný. Ale keby ma nejaký duch zobudí, tak uškrtím asi ja neho. Spracovanie je fajnové, pretože to má peknú hudbu, len kamera občas používa trochu nevhodné filtre a miestami pôsobí chaoticky. Plusové body dávam za čiernu mačku, pretože mám takú istú doma a asi v polke filmu som sa išiel za ňou pozrieť von a akurát priniesla obrovského potkana bez hlavy. Ako dopisujem tento komentár, začínam mať z toho stále lepší pocit, takže určite odporúčam. + Brea Grant + herečka z Insidious: Chapter 2, Summer Camp a Holidays + herec z From Dusk Till Dawn: The Series + herec z Nocturna + herec z Contracted: Phase II ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pozerateľná vec, ale tak trochu naivná ako objavovanie Ameriky; s pár všeobecnými, základnými informáciami o spánkovej paralýze, ktoré napr. mne boli dávno známe, aj keď som sa o to nikdy do hĺbky nezaujímal. Na to jednoducho nalepili konvenčnú duchárčinu dneška a hotovo. Nemuselo sa to teda tváriť tak strašne vážne a už vôbec to nemuselo byť také dlhé. 2 roky starý, hororový dokument "The Nightmare" sa mi zdal v tejto tematike lepší a pokiaľ sa Victorovi Salvovi niekedy podarí natočiť jeho "The Old Hag Syndrome", tak bude určite desivejší. A keby že nič iné, tak vždy tu máme sériu "A Nightmare on Elm Street", ktorú v hororových snoch aj tak nikdy nič neprekoná. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Koľko krát "narazil" fanúšik horor žánru na "spánkovú paralýzu"?? Ja si skutočne neviem spomenúť na snímok, ktorý by sa venoval tomuto "nápadu", a tak za túto myšlienku palec nahor. Bohužiaľ však, ani pár svetlých momentov, kedy sa tvorcovia všemožnými silami snažili vystrašiť diváka, nezaručí tomuto snímku úroveň nad 50 %. To by totiž múdre hlavy "Dead Awake" museli uznať, že 100 minútová stopáž s toľkými zbytočnými, hluchými pasážami, je skrátka absolútne "cez plece" - 45% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak Freddy to samozřejmě není! Téma spánkové paralýzy není špatné, zpracování je však tuctové. Laciný ošuntělý vizuál, herci hrají, jako by opravdu několik měsíců nespali, a lekačky jsou klasicky doprovázené nepříjemnými zvuky, při nichž hrozí ohluchnutí. A přitom vykukující bába bez zvuku by působila daleko děsivěji. Takže zdejší noční můrou je stará bába, co leze na své oběti a škrtí je. A jak jinak než že se živí strachem svých obětí. Obrana je zdánlivě jednoduchá - cpát se kofeinovými pilulkami a snažit se neusnout. Bohužel fantazie tvůrců je značně omezená, a tak se nějakých děsivě úžasných obrazů nedočkáme. Vrcholem tak je již v řadě filmů citovaná scéna s vanou či s obrazem, z něhož jsem čekal, že alespoň baba vyleze. Násilí kromě škrcení nula, gore nula, sex nula. Celkově na 2*, navyšuji jen kvůli závěru. Jednak souboj měl konečně trochu šmrnc a poslední oběť potěšila. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Brutálne klišovité (scény z Dead Awake ste videli už v stovkách hororov) a neuveriteľné predvídateľné (pri množstve záberov som dokázal odhadnúť čo sa bude diať niekoľko minút vopred). Avšak, na druhej strane, pozeralo sa na to celkom dobre. Filmári, ktorí za snímkou stáli, nenatočili žiadnu prevratnú novinku, ale taktiež si ňou nespravili žiadnu hanbu. Jednoducho klasická americká vykrádačka (babizňa je niečo medzi záporáčkami z Grudge a Ring), ktorá žánrových nadšencov na jedno zhliadnutie nijak neurazí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Body hore za dobrý a pomerne originálny námet. Mnohí z nás si niečo podobné prežili, veď niekedy sa stáva, že vás počas zaspávania alebo prebúdzania "niečo priľahne" a vy sa nemôžete pohnúť. Zakomponovanie tejto myšlienky do hororu preto nie je vôbec zlý nápad. Len žiaľ jej rozvedenie do príbehu už bolo ďaleko od toho čo som od filmu očakával - ten boj s babizňou ma vôbec neoslovil, skôr naopak, miestami som sa cítil trápne. Kto toto mohol vymyslieť? Napr. to s tým adrenalínom a iné podobné trapošiny.... škoda. Hlavne preto, že hororová stránka nebola až tak úplne zlá, niektoré momenty celkom zamrazili, aj keď mi tu chýbal nejaký moment prekvapenia, aby ma aspoň trocha myklo na stoličke. No babizňa bola urobená fajn, aj jej pohyb sa mi páčil, mám rád také nesúvislé, trhané plazenie, napr. Kórejci sú v tom majstri. Suma sumárum slabučký priemer. 50/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další snímek v řadě na téma spánková paralýza a démonická bytost Mara. Troufnu si tvrdit, že se možná snímek Mara(2018) tak trošku inspiroval i v tomto filmu. Scéna s vanou k téhle myšlence vyloženě vybízí. Celkově si jsou tyhle dva filmy v ledasčem podobný. Takže se prostě neubráním srovnávání. V Dead Awake mi chyběla větší dávka napětí a o nějaké hororovější atmosféře taky nemůže být moc řeč. Kdežto Mara(2018) je napínavá, atmosferická a hlavně má trumf v podobě Javiera Boteta, kterej si zahrál samotnou Maru. Dead Awake to má u mě jen za lepší 2hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Spánková paralýza je vědecky podložený jev, o němž si tvůrci (jen zběžně) přečetli dostupné materiály, a nějakým způsobem je toto téma uchvátilo. I přes jejich fascinaci jim následně připadalo, že udělat stominutový film na téma odborné přednášky, je v podstatě pro hororové účely nepřijatelné, tudíž se vydali cestou Noční můry v Elm Street, Kruhu a Insidious. A rovnou všechny tři jmenované filmy vykradli. Tenhle filmový lup se ale neproměnil ve zlaté hororové kamení, je to jen levná "bižu", která neoslní. Ve skutečnosti člověk určitě může zemřít ve spánku, nebude za tím ale vždy spánková paralýza, jak se nám tenhle film snaží vehementně namluvit. Jako hlavní doplněk tohoto jevu, či spíše diváckou atrakci, autoři zvolili škaredou babiznu, která bezprostředně, co se spící osoba dostane do stavu paralýzy, své oběti škrtí a likviduje. Babka vypadala vtipně, film s ní nabyl na energii, jinak ale záživnost, napětí i strašidelná atmosféra, na kterou film evidentně cílil, znatelně zaostávala za očekáváním, v horším případě scházela úplně. Zlá bábrle kde se vzala, tu se vzala, její původ by patrně nerozkryl ani kapitán Exner, z filmu jsem pochopil, že trpí extra dlouhověkostí. Herecké výkony bych ani nenazýval herectvím. Jeden herec katastrofálnější než druhý. Všem hrůzám vévodila herecky strašná Jocelin Donahue v připitomělé dvojroli jednovaječných sester Kate/Beth. K zapamatování byl snad jen Jesse Borrego, jehož "vědec" byl jevem natolik polapen, uhranut a fascinován, až mě jeho (pa)vědecké analýzy bavily. Vousáč Jesse Bradford byl rád že je rád. Gore momenty na nule. Objevil jsem i menší chybky ve filmu: oběť spí a má v pokoji rozsvíceno, v pokoji zesnulé oběti hraje hudební věž, nikdo tam ale předtím nebyl, stižená oběť dokonale do detailu nakreslí do deníčku démona, který ji ve spánku pronásleduje, nad takovou kresbou by i Burian s Bornem bledli závistí a odevzdali skicáky Knižákovi, já osobně bych po probuzení nenakreslil ani čárku. Finální část je nejhutnějším úsekem filmu. Po ní si ale režisér neodpustil tradiční poslední "céčkový" záběr filmu. A film končí coby průměrná trotlovina. Neotřelé téma, mající určitý slibný potenciál, uchopil v minulosti málo vytížený režisér Phillip Guzman hodně volně. Škoda. Mělo se na tom zapracovat. 5/10 ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Starší a levnější verze filmu Mara s Olgou Kurylenko. Dokonce mám až dojem, že Mara je prakticky remake. Klasický příklad levné produkce. Divadelní herci z Off-Brodway, režisérův byt a laciná kamera. Příšera je fajn a hlavní hrdinka je sexy. Jinak ztráta času. Další podomácku spíchnutý horor za lacinku. Na druhou stánku to bylo pořád o fous lepší, než ta sračka s Olgou Kurylenko, takže režísér může být mírně pyšný.40%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Další horrorová variace, tentokrát na filmy z Elm Street (bubák zabíjí ve spánku). Namísto šaška Freddyho jde tentokrát o hnusnou babiznu v pokročilém stupni rozkladu, která k vraždění používá holé ruce, nepotřebuje je mít vytuněné nožovými nástavci. Jinak princip je ale podobný - usni a zemřeš. Pomůže prý jedině v babiznu nevěřit, ale "jak nevěřit v něco, co je skutečné?". Věru zapeklitý problém. Herecky zajímavé jsou postavy malíře, doktora Hassana a chlápka z Austinu, který se rozhodl nespat. Herečka v hlavní dvojroli sestřích dvojčat je sice hezká, ale poněkud nepřesvědčivá, vypadá spíš jako modelka z druhořadého časáku na dámské oblečení, než jako horrorová primadona. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Spánková paralýza je pro hororový žánr jako stvořená, ale v tomto případě zůstal její potenciál nevyužit. Guzman a spol. na ní vlastně jen přilepili klasickou duchařinu, která dala místy vzpomenout na jistého chlápka z Elm Street. Nicméně to neznamená, že se na to nedá jednou podívat, protože Jocelin Donahue je v hlavní roli ucházející, babizna také ujde a sem tam se podařila i atmosféra, ačkoliv ty strašidelné nástupy měly být napínavější. Čistý průměr. 50% ()

malylada

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina se stále po deseti letech nesrovnal se smrti rodičů, ztráty přítelkyně a celá zápletka se rozjíždí tím způsobem, kdy vlastně divák netuší, zda se hrdina pohybuje ve světě mrtvých nebo v realitě. Během filmu neústále vyvstávají otazníky a z počátku se to velmi dobře daří, včetně tísnivé atmosféry. Bohužel se scénář nepodařilo natolik propracovat, aby po půlce filmu nezačal nudit a neutápěl se v nesmyslných dialozích. Postupem času se začínají oběvovat velké pochybnosti, nesrovnalosti a zapadá vše sotva na půl. Doufal jsem nakonec aspoň v šokující vyvrcholení, ale zavěr více překvapil svojí banalitou a způsobem, jakým to celé skončilo. Pokazili tím celkový dojem, až jsem byl otráven a je to škoda, vzhledem k dobrému vizuálu a dobře hrajícím hercům.......4/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Spánková paralýza je creepy zážitek a tenhle horor je taky creepy zážitek, akorát ne asi úplně tak, jak tvůrci zamýšleli. V první řadě je to fakt děsná nuda bez jediné byť trochu originální scény. Bubačka v hlavní roli má echt hnusnou fasádu, to jo, ale její bububu je děsně předvídatelné, samoúčelné a plné primitivních jumpscarů. I po herecké a režijní stránce je to dost amatérské. Obraz je vlivem levné kamery v některých scénách skoro až nekvalitní. A za největší bizár považuji naprosto absurdní mix zvuků, kdy jsem po celou dobu sledování slyšel hlasité ruchy v pozadí. Zejména cvrkot cikád jakoby přeřvával dialogy i v momentech, kdy byly postavy zavřené uvnitř domu. Což bylo paradoxně to nejvíc creepy na celém filmu. Good job. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

No tak to se fakt nepovedlo. Příšerně zdlouhavý, těch pár scén s paralýzou nestálo za nic a ani tu únavu jsem hercům nežral. O rok mladší film The Nightmare tohle téma zpracoval tisíckrát líp. Hvězda za to že JD se tu aspoň trochu svlíkne. ()

Smokey1468 

všechny recenze uživatele

Horor, po kterém nepůjdete nikdy spát! No, v mém případě spíš horor, u kterého radši usnete. A to začátek vypadal slibně, jenže časem to začne tak nudit, že jsem měl chuť to každou chvíli vypnout. Bez atmosféry, nudné dialogy, maximálně tak jeden kvalitní jumpscare. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Průměrný (a nepříliš hororový) film, scény plné klišé, podprůměrný strašák, nudní a nezajímaví hrdinové (kteří se navíc všichni bůhvíproč obětují pro hlavní běhnu) to celé zabalené v plných 100 minutách. Víc než jednu hodně omlácenou hvězdu opravdu nemohu dát. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Hrozne ma mrzí, že zrovna pri tomto horore nebol väčší rozpočet alebo aspoň profesionálnejší dohľad.Tak skvelo by sa tu dalo strašiť , tak dobré to mohlo byť.Avšak dostaneme Béčkoví horor, so slabými hercami, nekvalitnou kamerou a hlavne slabými maskami.Aj keď klamal by som keby som povedal že ma nezamrazilo to áno ale väčšinu času sa mi dalo skôr spať.Škoda zabitý potenciál. ()

KUFI 

všechny recenze uživatele

Ackoliv je mi tema tohohle filmu pomerne blizky, jelikoz jsem neco podobnyho absolvoval v urcity fazi svyho zivota taky, tak to byla pekna volovina. Ani dokoukat to neslo. Tema nocnich besu je podstatne lip zpracovany v The Nightmare z roku 2015, ackoliv spis dokumentarnim zpusobem. Minimalne to dokaze v cloveku vzbudit neprijemnejsi pocity nez tenhle paskvil. ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude o dost horší. K Dead Awake jsem totiž přistupoval s jednou obrovskou obavou... Spánkovou paralýzou... Dá se z toho vůbec vymačkat celovečerák? Ta obava že ta ženská zkrátka bude každý večer usínat v posteli a nějakej zoufalej bubák (kterej bude vypadat jak za čtyři pade) bude vykukovat zpoza dveří. Já tam prostě necítím ten strach, protože je prostě tuhá, že jo. Naštěstí zapnul scénárista mozek a snažil se to téma všelijak ozvláštnit. Bubák taky dobrej. Za mě v tom průměru teda vcelku spokojenost. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Jelikož jsem měl to "štěstí" a spánkovou paralýzu jsem jednou prožil, tak film byl sračka :D Bylo to takové laciné, nevyužité, nijaké. ()

Reklama

Reklama