Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (101)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film režiséra Nicolase Roega z roku 1976 je často označován jako sci-fi. Ano, má určité atributy tohoto žánru – cizinec z neznáma s určitými nadpřirozenými schopnostmi a technologiemi prochází Amerikou a stává se postupně jedním z nejbohatších mužů země. Přitom mu jde jen a jen o vodu, protože jeho rodina na jeho planetě – asi – umírá právě nedostatkem vody. Cizince hraje David Bowie, což už samotné mnoho napovídá, a jeho cesta od vody k alkoholismu je plná chladu, bez náznaku emocí. Můžeme se jen domýšlet, zda je hlavní postava skutečně mimozemšťanem, nebo jen geniálním vynálezcem s psychickými problémy, případně zda nejde o určité vnitřní stavy každého člověka, pouze zosobněné právě do postavy v podání Davida Bowieho. Na tehdejší dobu skoro dokumentární kamera umožňuje být jako by uvnitř příběhu, na druhou stranu na dnešní dobu se film odvíjí velmi pomalu a také stopáž skoro dvě a půl hodiny může mnohé současné diváky odradit. Škoda jen, že disk nenabízí nic moc navíc. Kromě širokoúhlého obrazu ve 2,35:1, anglického zvuku v DD 5.1, českého stereo dabingu a českých titulků pak jde najdeme jen takový ten ukřičený trailer proti pirátům, upoutávku na film Zabij, nebo budeš zabit a české menu. Toť skutečně vše, jinak na nás nečeká žádný žádničký bonus. Fakt škoda, co? Publikováno: 23.05.2008 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Britská spevácka IKONA DAVID BOWIE bol ( a stále je ) v prvom rade legendárny v spievaní si vynikajúcich pesničiek, a popri tom stíhal byť aj dobrým hercom, napríklad tu stelesnil istého Vesmírčana Newtona, ktorého pôvodné plány ( MISIA ) na záchranu suchom postihnutej planéty, stroskotajú, a on sa postupne ocitá v pavučine, z ktorej sa nedokáže vyprostiť... Nicolas Roeg nakrúca veľmi komplikovaný film, ktorý vo svojej väčšej väčšine zmetie, rozloží a položí diváka na lopatky, a pritom to trvá nad dve hodiny, pričom to obsahuje kopec zbesilých scén, obsiahnuté sexom, alkoholom, ale i intenzívnejších, ktoré pohlcujú hlavnú postavu. Bowie je vynikajúci, vypadá byť, ako z inej planéty. Ostatný ansámbel mi ani neprekážal, ale celé to je, viac - menej, o ňom a o nikom inom. Mal som potrebu toto vidieť, ale s tým, že na jedno pozretie - bohato stačí. ()

Reklama

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak se s tím poprat. Roeg dokáže být v určitých chvílích neuvěřitelně přesný a citlivý. Chce ovšem vytvářet kráse rovnováhu v ošklivosti. Je těžké určit do jaké míry je záměrně či nezáměrně jeho film (zejména ve své druhé půlce) zároveň strašlivě odpudivý na všech možných rovinách. Dost výrazně i v tom, jak nedává jako celek téměř žádný smysl. Roeg nechce vyprávění, ideje a postavy spoutávat řetězy logiky čímž vytváří naprosto mimozemský tvar. Nejde jen o dekadentní propad Bowieho mimozemšťana. Jakoby se rozkládala a tlela samotná filmová forma. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Freudovské líčení života mimozemšťana na Zemi. Nedokoukal jsem to a po proklikání na závěr jsem to musel okamžitě smazat. Nebýt té spousty koziček, které si musel užít hlavně Rip Tom, který pod nimi ležel nejčastěji, neviděl bych na filmu absolutně nic, proč se jím zabývat. Bowie je sice herecky zajímavý, ale to plácání všeho možného přes sebe, srovnávání zdánlivě nesrovnatelných věcí nebo dialogová vata, která má ty hypnotické scény spojovat, to je fakt děs. Hodnocení nechápu. ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Bowieho mam rad, na koncerte jsem byl, filmy s nim videl asi dva ... no ted tri a hodne si rozmyslim, jestli chci videt dalsi. Uprimne - hrat toho mimozemstana nekdo jinej, tak je to na odpad. Tohodle ukolu se David zhostil skvele - mozna proto ze celou svou karieru vypadal jak z jiny planety. Jinak bida, scenar zadnej ... David se tam proste ozralej vali, cumi na telku a obcas si zapicha s Mary Lou. Cekal jsem alespon trochu podobu s The Day The Earth Stood Still, jehoz obsah mi prisel v recenzi trochu podobnej, ale nedockal jsem se ani naznakem. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Waltera Tevise. (Hans.)
  • V jedné scéně má Thomas Jerome Newton do tváře stažen velký černý klobouk. David Bowie totiž onemocněl, nemohl ten den točit a zaskočila za něj herečka Candy Clarková. (džanik)

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama