Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Ac Bowie stejne jako M. Jackson ani mimozemstana hrat nemusi (kdyz tak skoro vypada), tak v tomto filmu pripomina mimozemstana hlavne svym herectvim - jako by v zivote zadny herecky vykon nevidel - je neskutecne toporny. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYBY JSTE SE OBJEVIL U NÁS, ASI BYSME SE CHOVALI STEJNĚ...“   Podivnej casting, zajímavej Bowie. Spíš než sedmdesátky mi to připomíná filmařinu let padesátejch, byť barevnou. Příběh nic podrobně nezkoumá, později se (občas) objeví sem tam střípek z Tommyho života. Jinak jsou tady holky s bobrama, vyzáblej Bowie, vobčas podivný obrázky „jakože“ vědeckofantastický, ale je to spíš psychedelický... a spíš nuda. Není to takový, jak jsem čekal. Nebo možná je, ale divně odvyprávěný.       /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jmenuji se Elon Musk. 2.) Neumím nenávidět.   ///  Thx za titule „???“.                  PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zvláštní a jiné, ale abych to úplně ocenil, je to až moc nepřehledné a chvílemi přeplácané. Přesto velmi zajímavý film, který jsem viděl rád. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý, experimentálně laděný snímek, při němž jsem si vzpomněl na SF knihu Waltera Tevise, která tento příběh inspirovala, a která ve mě zanechala přece jen o něco lepší, ne tak melancholický dojem. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Myslela jsem si, že nic nezní jako potenciálně nejlepší film v dějinách než "psychedelický dokument o příchodu velebného Davida Bowieho mezi pozemšťany a popis požehnání a kleteb, které s sebou Nejvyšší přináší". Bohužel jsem si o filmu dělala přehnané naděje. Co vypadalo v první čtvrthodině jako dechberoucí použití surrealismu ve službách existenciální sci-fi se postupně proměnilo v nesouvislé, nezajímavé a neumělé klopýtání, které by mohlo skončit v jakémkoliv místě a nebo pokračovat navždy, tzn. moje touha po smyslu a myšlenkovém přesahu zůstala neukojena. Z filmu mám podobný pocit jako z Bezstarostné jízdy, ergo zdá se mi tak přeplněn drogovým spoléháním, že "to podstatné" se vyjeví samo bez cílené snahy filmařů, a spojen s dobou vzniku, že je pro mě, střízlivou a vymaněnou z toku času, z velké části nesrozumitelný. Jako nejzásadnější zjištění jsem si tedy odnesla fakt, že už vím, odkud si Snyderovi Watchmeni vypůjčili tu brilantně opulentní místnost se stromovými tapetami (včetně suchého listí na umělém tráva koberci), tenisovým stolem a křišťálovým lustrem. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o příběhu Elona Muska. Mimozemšťan přichází na Zemi, aby na svou rodnou planetu exportoval nedostatkovou vodu. Na Zemi z nuly musí vybudovat miliardové bohatství díky pokročilým technologiím. Zároveň si buduje průmyslovou základnu k letům domů (megatovárny na autobaterie, raketovou techniku, Paypal atd.). Inspirující. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Hypnoticky film o tom, ako sa mimozemstan stal clovekom. David Bowie predviedol jeden z tych vykonov, ktore sa daju oznacit ako "totalne sa vzitie do filmovej roly" a z velkej casti prave on spravil tento film tym cim je. FIlm som priam prezival jeho ocami. Cely dej se nesie v mlznom opare jeho myslienok a spomienok, a to ma, ako som uz spomenul, naozaj hypnoticky ucinok. Necakajte sci-fi, ktore vas zasiti utopickymi myslienkami. Viiac ako o hotcicom inom je tento film o nas, o ludoch. O svete v ktorom zijeme, o ludskej povahe, o nasom spravani. Koniec koncov...Thomasom Newtonom by mohol byt ktokolvek z nas. (10/10) ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

"It was a good exhibition of somebody literally falling apart. I was totally insecure with 10 grams a day in me… Stoned out of my mind from beginning to end." ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Ano, Bowie je toporný - asi proto, že takový být měl - chladný a odlidštěný, strnulý, bez jakýchkoliv výraznějších emocí...Bowie imho předvádí svůj životní výkon smutného "eternal aliena", což je role, která mu seděla naprosto geniálně. I film jako celek je velmi povedený - žádné, pro žánr sci-fi typické, trikové orgie, laserové paprsky...jen tiché procházení vytáhlého muže s brýlemi po Zemi a postupné propadání beznaději. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Bowie je krásný a dokonalý a bůh, ale on v tomto jen hraje, on to nemusí sledovat - a u toho by i on usnul. 7/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Davida Bowieho jsem jako herce znal doposud pouze z filmu Dokonalý trik, kde ztvárnil (podle mě neuvěřitelně působivě) roli Nikoly Tesly. Když jsem se tedy - v souvislosti s jeho nedávným úmrtím, které mě hodně rozlítostnilo - dozvěděl o existenci tohoto filmu, který podle všeho není moc známý, zatoužil jsem ho hned vidět. Ačkoli jsem ho zhlédl s nemalým zájmem, nedá se úplně říct, že by mě nějak přehnaně nadchnul. Osobně mi to přišlo jako strašný psycho - a navíc mi bylo líto, že tam nezazní žádná Bowieho muzika, kterou jsem tam (asi naivně) čekal. Co je zde hodně zběsilé, je střih, a přesun mezi jednotlivými místy v ději tak není úplně dokonale srozumitelný. Ten film je podle mě prostě moc velký bizar na to, aby se z něj kdy mohl stát kult, ačkoli jeden nikdy neví a na anglické Wikipedii film za kultovní skutečně označují. Vzato kolem a kolem, někomu může tohle netradiční sci-fi drama sednout, a osobně si myslím, že to rozhodně není špatný film, ale za sebe to řadím k těm filmovým počinům, které je lepší sledovat s nějakým tím povzbuzovákem v krvi (ostatně Bowie v době natáčení jel na kokainu, jak jsem se dočetl). To pak i ty 2 a půl hodiny (téměř) hned jinak utečou. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Rovnaký druh hypnózy, pre aký mám rád Wendersa. Nemusíte chápať, stačí cítiť. Pritom to nenudí. Bowie ikonický, ako vždy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som videl film ako 14ročný, bol som z neho priam nadšený. Pred pár rokmi už vo mne ale tento dojem nevyvolal. Je to paradox, pretože ako mladší som ešte nechápal všetky súvislosti a myšlienky filmu. Asi je to tým, že podľa mňa film trochu viac zostarol, ako mali tvorcovia v úmysle. Každopádne je táto postava priam stvorená pre Bowieho, je to asi najlepší mimozemšťan v kinematografii. Pre scifi fanatikov je to povinnosť. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Příšerná ujetost, u které se nedá ani spát, protože každou chvíli tam někdo nebo něco řve, a o které nevědět že jde o mimozemšťana, prvních osmdesát minut to nezjistíte. Nalákal mě název a žánr, hořké to zklamání. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Britská spevácka IKONA DAVID BOWIE bol ( a stále je ) v prvom rade legendárny v spievaní si vynikajúcich pesničiek, a popri tom stíhal byť aj dobrým hercom, napríklad tu stelesnil istého Vesmírčana Newtona, ktorého pôvodné plány ( MISIA ) na záchranu suchom postihnutej planéty, stroskotajú, a on sa postupne ocitá v pavučine, z ktorej sa nedokáže vyprostiť... Nicolas Roeg nakrúca veľmi komplikovaný film, ktorý vo svojej väčšej väčšine zmetie, rozloží a položí diváka na lopatky, a pritom to trvá nad dve hodiny, pričom to obsahuje kopec zbesilých scén, obsiahnuté sexom, alkoholom, ale i intenzívnejších, ktoré pohlcujú hlavnú postavu. Bowie je vynikajúci, vypadá byť, ako z inej planéty. Ostatný ansámbel mi ani neprekážal, ale celé to je, viac - menej, o ňom a o nikom inom. Mal som potrebu toto vidieť, ale s tým, že na jedno pozretie - bohato stačí. ()

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama