Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film režiséra Nicolase Roega z roku 1976 je často označován jako sci-fi. Ano, má určité atributy tohoto žánru – cizinec z neznáma s určitými nadpřirozenými schopnostmi a technologiemi prochází Amerikou a stává se postupně jedním z nejbohatších mužů země. Přitom mu jde jen a jen o vodu, protože jeho rodina na jeho planetě – asi – umírá právě nedostatkem vody. Cizince hraje David Bowie, což už samotné mnoho napovídá, a jeho cesta od vody k alkoholismu je plná chladu, bez náznaku emocí. Můžeme se jen domýšlet, zda je hlavní postava skutečně mimozemšťanem, nebo jen geniálním vynálezcem s psychickými problémy, případně zda nejde o určité vnitřní stavy každého člověka, pouze zosobněné právě do postavy v podání Davida Bowieho. Na tehdejší dobu skoro dokumentární kamera umožňuje být jako by uvnitř příběhu, na druhou stranu na dnešní dobu se film odvíjí velmi pomalu a také stopáž skoro dvě a půl hodiny může mnohé současné diváky odradit. Škoda jen, že disk nenabízí nic moc navíc. Kromě širokoúhlého obrazu ve 2,35:1, anglického zvuku v DD 5.1, českého stereo dabingu a českých titulků pak jde najdeme jen takový ten ukřičený trailer proti pirátům, upoutávku na film Zabij, nebo budeš zabit a české menu. Toť skutečně vše, jinak na nás nečeká žádný žádničký bonus. Fakt škoda, co? Publikováno: 23.05.2008 ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom jak se mírumilovný ufoun vydá na Zemi, aby pomohl své domovské planetě, ale dopadne tak, že mu vyčtou, že prý neumí hrát a jeho příběh je nuda, tak se s brekem vrátí domů a od té doby hraje jen štěky. Nevím jak moc pozorně se dívali lidé, co tohleto tvrdí, ale herecká kreace Davida Bowieho je úplně přesná pro to jakou postavu hraje bez ohledu na to jestli je to tím, že neuměl pořádně zahrát nebo tím, že to naopak zahrál schválně takhle, protože postava mimozemšťana je tu výborně odlidštěná a bez schopnosti se vcítit do lidského chování a emocí a tak se většinou chová podivně chladně nebo se pokouší předstírat lidskost. A to je jedna z těch nejlepších věcí na tomto filmu s Davidem Bowiem. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jako zrcadlo pozemského soužití lidských bytostí je tento Roegův film jistě „přijatelný“ (obzvláště sdílí-li divák režisérovu pesimistickou a naturalistickou představu o deformování silné individuality prostředím, do něhož je vržena), naopak scény uvádějící do mimozemského časoprostoru jsou pouhým rámem (nejen tím, že neodráží, ale i proto, že uzavírají, vymezují). Jistě, nepoznaný (snad i nepoznatelný) svět nelze odrazit, ale je možné nechat cosi nedopovězeno, otevřeno, obzvláště je-li hlavním hrdinou právě mimozemšťan (jehož každý krok dopředu doprovází ohlédnutí). Příliš mnoho slov a obrazů může hledajícího izolovat a právě zde moc prostoru pro tázání nezbylo – jistě, ve prospěch úžasně imaginativních scén, polarizujících svou vyprahlostí a žíznivostí hojnost Modré planety. Přesto mne mrzelo, že film uzavřely (jakkoliv podnětné) teze, nikoliv otázky. Snad by nakonec stačilo alespoň zproblematizovat mimozemskost návštěvníka, prosytit zachycené scény hlubší senzuálností (diferencovanou od té naší, pozemské, pětičlenné), tj. niterněji personalizovat celé to vyprávění o cestě za vodou, které skončilo u vody ohnivé. Sledovat duši a nerentgenovat, neanatomizovat tělo (a když už, pak ne tak bezprostředně, fyzicky, ale snově, na hranici vědomí). ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Divný film.Jeden z nejdivnějších,jaké jsem měl kdy tu čest vidět.A rozhodně nesedne každému.Já se u něj třeba dost nudil a jediný,kdo to u mě zachraňoval,byl naprosto dokonalý David Bowie.Ten podal úžasně pozoruhodný výkon a vzbudil ve mě podezření,že je snad opravdu mimozemšťan.Každopádně doporučuju zhlédnout,protože jsou lidé,kteří by z tohohle mohli být naprosto unešení.65 % ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe to bol určite neprehliadnuteľný, ľahko šokantný experiment s nábehom na kult. Dnes je to už skôr milá "nekončiaca" bizarnôstka, ktorej práve účasť mimozemského hermafrodita Davida "Stardusta" Bowieho dáva ten správne melancholický, dekadentný šmrnc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ťažko stráviteľný snímok. Psycho predchodca E.T. holdujúci alkoholu! Čudesný sci-fi, ktorý zaujme predovšetkým nekomerčných divákov a tých, ktorý vyhľadávajú bizarnosti ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Ne - nejsem objektivní a ano - jsem veskrze zaujatá. Film jsem sháněla dlouho a dlouho se na něj těšila a to z jedinýho důvodu. David Bowie (toho režisér obsadil v pravý čas - sice fetoval, ale v průběhu natáčení abstinoval a nedlouho po dokončení filmu propadl drogám skoro definitivně). Nakonec jsem ale s překvapením zjistila, že kdybych objektivní byla, stejně bych dala nejvíce o jednu hvězdičku méně, protože samotnej příběh se stal mou srdcovkou okamžitě. Pravda, vyprávění je místy strnulý a některý scény zbytečně prodlužovaný, ale tenhle film prostě berete nebo ne. A ano - David Bowie(!) není filmovej herec. Ale vložil se do role tak, jak se vložit měl a na mě působil naprosto věrohodně a na "mimozemšťana", kterej se v průběhu příběhu psychologicky mění, adekvátně. Vždyť je to hlavně příběh o víře, naději, zklamání a rezignaci. A pokud si navíc užíváte každej pohyb, gesto a tón hlasu, nemůžete jinak ... ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je trochu jiný E.T... Film se zcela specifickou a fascinující atmosférou, která ale určitě nemusí být každému blízká. Nicolasi Roegovi se podařilo natočit film (ne poprvé ani naposled, nicméně v tomto případě asi nejsilněji), u kterého se prostě nedá jednoznačně rozhodnout, zda jde o strašné sci-fi béčko a nebo vynikající artový snímek. Triky jsou občas trochu směšné, celkově to působí tak nějak low-budgetově (jiná planeta = lidé ve stříbrném se prochází po poušti), všichni hlavní představitelé a představitelky se ukážou nazí - což není vždy dějem opodstatněno a působí to samoúčelně. A ještě navíc tam David Bowie, sice charismatický, ale přeci jen neherec, pobíhá jako mimozemšťan za zvuků elektrické hudby. To je jedna stránka mince. Ale zároveň jde o velmi pozoruhodné, dojemné a originálně natočené podobenství o tom, že kdo je nějak výjimečný, špatně v tomto světě průměrných dopadá... Mně se to vlastně dost líbilo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že ten snímek má hodně co říct, ať už hereckými výkony, pojetím celého filmu anebo příběhem, ale já jsem se od něj prostě nedostal a on mě spíš odpuzoval, než aby si mě snažil získat. I tohle je to jisté míry pro film dobré ale já jsem si ho prostě nemohl oblíbit a spíše jsem ho do konce protrpěl. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film o povaze lidství. 1) Zajímavé téma, netuctové zpracování. Jedno nemohu snímku upřít - byl jsem zvědavý na pokračování._____ 2) Posouzení filmařského řemesla, zejména nezvyklého střihu a alternativně působící režie, ponechám odborníkům. Pro mě je to prostě divné._____ 3) Bowie o své roli: I just threw my real self into that movie as I was at that time. It was the first thing I'd ever done. I was virtually ignorant of the established procedure [of making movies], so I was going a lot on instinct, and my instinct was pretty dissipated. I just learned the lines for that day and did them the way I was feeling. It wasn't that far off. I actually was feeling as alienated as that character was. It was a pretty natural performance. ... a good exhibition of somebody literally falling apart in front of you. I was totally insecure with about 10 grams [of cocaine] a day in me. I was stoned out of my mind from beginning to end._____ 4) Knižní předlohu jsem (zatím) nečetl._____ 5) Výstižný koment: Cimr._____ 6) Pro znalce angličtiny uvádím roztomilou slovní hříčku. Mary-Lou: What are they like, your children? Thomas Jerome Newton: They're like children. Exactly like children... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhý ujetý film s ozvěnami sjetých 70. let, který nelze úplně pochopit správně bez znalosti knihy. Po vypravěčské stránce je to celkem debakl a těží hlavně z bizarností, ufona Bowieho a ujetého sexu. Během 14 dnů jsem viděl už druhý film, kde se nějaká ženská pomočí, což mi přijde jako zajímavá kuriozita. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

David Bowie mal aj v skutocnom zivote blizko k mimozemstanovi a anglicania mali vzdy daleko k experimentovaniu, ci uz v literature ci vo filme. Muz co spadol na zem, to su, halucinacie, metafyzicke posolstvo z vesmiru zafarbene do farieb 70 rokov, fragmenty pribehu vo filme, ktory rozprava viac obrazom ako slovom. Muz co spadol na zem je vynimkou anglickeho experimentovanie, tak ako maju anglicania neskore ranajky, tak je tento film neskorou anglickou kratkou novou vlnou. Muz co spadol na zem je anglickou variaciou rebela s pricinou, ale rebela defenizvneho, easy ridera bez motorky. ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak se s tím poprat. Roeg dokáže být v určitých chvílích neuvěřitelně přesný a citlivý. Chce ovšem vytvářet kráse rovnováhu v ošklivosti. Je těžké určit do jaké míry je záměrně či nezáměrně jeho film (zejména ve své druhé půlce) zároveň strašlivě odpudivý na všech možných rovinách. Dost výrazně i v tom, jak nedává jako celek téměř žádný smysl. Roeg nechce vyprávění, ideje a postavy spoutávat řetězy logiky čímž vytváří naprosto mimozemský tvar. Nejde jen o dekadentní propad Bowieho mimozemšťana. Jakoby se rozkládala a tlela samotná filmová forma. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí jen a pouze na atmosféře. Tím pádem jsem schopný pochopit všechna hodnocení - může vás to naprosto strhnout, ale může váš to taky totálně unudit nebo můžete skončit někde uprostřed. Já to měl víceméně půl na půl, ale spíš jsem se nudil. Atmosféra mi přišla silná v jednotlivých scénách, ale celkově je jen utahaná a rozplizlá, stejně jako děj. Ten se mi sám o sobě líbí hodně, včetně jeho průběhu, ale je naprosto zbytečně roztahaný na úmorných 140 minut. Přitom to na takovou stopáž nemá moc co nabídnout - na podobenství o lidské nátuře a lidskému chování ke všemu neznámému to rozehraje poněkud málo a moc do hloubky to taky nejde. Místo toho se zde některé scény jen co nejvíc protahují a je tu taky nemalý počet taktéž nijak moc záživných sexuálních scén. Ačkoli mě to bůhvíjak nenadchlo, stejně nižší hodnocení jak slabé tři nemůžu dát ani náhodou. Už jen kvůli té skvělé kameře, samotnému ději, pár silným scénám (navíc se mi líbily i ty sekvence z jiné planety - a ačkoli mimozemšťané vypadají skutečně chatrně (lidi oblečení ve stříbrném overalu), Roegovi se to povedlo sem zakomponovat natolik zručně, že mi to sem nejen sedělo, ale dokázal jsem to i brát vážně) a hereckým výkonům. I ten Bowie, ačkoli mohl předvést lepší výkon. se sem do role mimozemšťana určitým způsobem prostě hodí. Kdyby mě to zaujalo víc, tak bych dal vyšší hodnocení - a za určité aspekty bych ho dal i rád. Ale takhle to vidím jen na slabé 3*... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film o touze po domově, o zlikvidování bytosti, která mohla být přínosem a ne nebezpečím. Thomas Jerome Newton (David Bowie) je mimozemšťan, který díky svým znalostem vydělá hromadu peněz, aby se mohl vrátit domů. Ale svým kosmickým výzkumem si už ukousl příliš velké sousto. Je odstaven, pitván a zkoumán. A tak jediný jeho sen a touha mu zůstává nedosažitelným cílem, a to doslova před jeho úspěšným dokončením. Z dalších rolí stojí za zmínění Oliver Farnsworth (Buck Henry), který dlouhodobě vede Thomasovo impérium, aby pak skončil zavražděn před odchytem mimozemce, doktor Nathan Bryce (Rip Torn), sukničkář, který se plně realizoval při práci pro Thomase, a Mary-Lou (Candy Clark), která tak moc stála o to být s Thomasem, ale jeho pravý původ a podobu nedokázala překousnout. Upřímné je jeho přiznání, že by pozemšťan na jeho planetě dopadl stejně jako on na Zemi. Za vše může strach, někdy až panický, z neznáma, z možného nebezpečí. I když v realitě hrozí větší nebezpečí od nich samotných, než od něj. Film by se dal také brát jako metafora, že když se ukousne příliš velké sousto a staneme se trnem v oku těch, kteří ve skutečnosti rozhodují, tak nevybíravé prostředky nás mohou srazit dolů, do absolutní beznaděje, ze které je úniku pouze za pomoci omaných látek. Stav totalní deziluze, krutá realita, která způsobuje největší škody svým chamtivým sobectvím a strachem. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Divný film plný sterility, kontroverzie, prvoplánovej erotiky a nedopovedaných myšlienok. Aj keby slabo kontinuálny príbeh by bol náhodou vydarený, zlyhavá na nízkorozpočtovom spracovaní plynúcom aj z pokusu byť originálny. Jedno mu však nemôžem uprieť, vychrtlý Bowie sa hodí na rolu mimozemšťana ako málokto. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Brilantní, velmi netradiční a originální sci-fi film s působivou atmosférou a výtečně napsaným scénářem. David Bowie v hlavní roli je bezchybný, do role se hodí jako málokdo jiný. ()

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama