Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

eye candy 

všechny recenze uživatele

Skoro bych řekl, že mi nesedlo to uvolněné a rozvleklé "artové" pojetí, kůli kterému občas snímek balancuje na hranici dívatelnosti. Na druhou stranu pocitově tento film nedokáži přirovnat k ničemu co jsem zatím na plátně či obrazovce viděl a ta specifická atmosféra by nejspíš s vysokým rozpočtem a přímočařejším přístupem zmizela zpět v kosmickém prostoru (což třeba časem ukáže nějaký ten hw remake). Myslím, že mi spíš vadilo pár konkrétních -příliš artových- scén, které zbytečně rozmělňovaly pointu a nebyly vůbec podnětné ani zábavné. Muž, který spadl na Zemi každopádně spoustu věci nevysvětluje doslovně, což znamená, že pokud jste si sebou nepřinesli funkční mozkový orgán, který dokáže sem tam vyprodukovat myšlenkovou odezvu, raději to otočte a dostavte se v lepší kondici. Také bych chtěl podotknout, že kritizovat Bowieho za to, že experimentuje a nebojí se vstoupit do takovéhoto projektu, je jako kritizovat podstatu celé jeho tvorby. Právě tento aspekt na jeho práci obdivuji . Ať už je jeho herecký výkon dobrý, špatný nebo se neshoduje s nečí představou o hereckém ztvárnění mimozemské entity, faktem zůstává, že ze všech rolí mu tato sedí typologicky nejvíc a osobně žiji v přesvědčení, že pokud "Jsou mezi námi", Bowie a Christopher Walken jsou rozhodně jedni z nich:). ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Neuchopitelný boží úlet, ve své odzbrojující naivitě přiléhavé podobenství, ve své laciné papundeklovosti velkolepá podívaná, ve své prkenné zdlouhavosti strhující zábava. Pořád ještě nevím, co si o tom vlastně myslet (ani jsem se dodnes nerozhodl, jestli brát Bowieho jako mimozemšťana nebo spíš jako pozemšťana na hodně divném tripu), ale nepřestává mě to přitahovat. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Freudovské líčení života mimozemšťana na Zemi. Nedokoukal jsem to a po proklikání na závěr jsem to musel okamžitě smazat. Nebýt té spousty koziček, které si musel užít hlavně Rip Tom, který pod nimi ležel nejčastěji, neviděl bych na filmu absolutně nic, proč se jím zabývat. Bowie je sice herecky zajímavý, ale to plácání všeho možného přes sebe, srovnávání zdánlivě nesrovnatelných věcí nebo dialogová vata, která má ty hypnotické scény spojovat, to je fakt děs. Hodnocení nechápu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výtečný Bowie, výtečná režie, výtečné všechno ostatní. Ale je to neskutečně dlouhé. Pomalé, neúnosné a vyvolává to pocit, že místy natahované až zbytečně. Takže kolem a kolem vzato, průměr, víc fakt dát nemůžu. Navíc v porovnání s úžasnou knihou, která je lepší, mnohem údernější a působivější. Ale ta Bowieho postupná proměna z totálního mimoně na člověka je i tady zachycená výtečně. 60%. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

"They always seem to lead such interesting lives... people who travel. People who write stories must lead kind of interesting lives too. I know I'll never be like a character in a story. I'll just be like everybody else. Well, maybe, maybe, maybe. I don't know. Maybe someday." ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Preboha to čo spravili s tou báječnou knihou, ktorá ma tak bavila?! Chápem, že sa tvorcovia chceli vybrať inou cestou ako knižná predloha, ale tento film je jednoducho brečka! Nič viac k tomu nemám čo dodať. Prečítajte si radšej knihu. ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

They're stuck. I'll never get them off. Podnětné zamyšlení na téma determinace osobnosti okolím v obrazové podobě. Kdyby byl Bowie herec, zdaleka by nedosáhl takové aury odlišnosti, jakou zde vyvolává. Celý film je tak trochu E.T., a ač není zrovna lehce stravitelný, jakékoliv jiné (nedej Bože moderní) pojetí by mu rozhodně neslušelo. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

no mne sa to nepáčilo, nebavilo a celkovo som asi ani nepochopil zámer pána režiséra a Bowie na mňa pôsobil strašne odpudivo nie len svojím zjavom ale aj herectvom...atmosféra bola dokonale divná čo divnému filmu len prospieva ale znova by som si tento film asi nepozrel..cca 50% ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Intelektuálna hippie sci-fi karma so soft porno transcendentnou úchylkou v mimozemskom kabáte ktorého nedostatky a sračkovitosť odhaľujú akurát tak holý zadok Bowieho. Jediná scéna ktorá stála za to bola odhalenie mimozemšťana v role Davida ktorého aj tak dokafrala močová prietrž hlavnej hrdinky... Strašná haluz. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Experimentální, pomalu plynoucí, "tripové" a artové (hlavně ve vzpomínkách a představách), "lidské" sci-fi drama o návštěvníkovi na naší planetě, jenž buduje bohatý konglomerát, aby mohl postavit raketu a vrátit se domů k rodině. Hrozně moc odcizené atmosféře snímku pomáhá "mimozemskost" hlavní hvězdy, mladého Davida Bowieho. Po slušně funkčních cca 2/3 nadchází podivná, nedotažená a celkem psycho třetina poslední ("v domácím vězení"), která mi výsledný dojem docela pokazila. Nebo to celé byla jen alegorie na to, že alkohol a televize (a láska a důvěřivost) stejně veškeré úsilí (i "člověka" samotného) nakonec nevyhnutelně zničí? ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Bowieho mam rad, na koncerte jsem byl, filmy s nim videl asi dva ... no ted tri a hodne si rozmyslim, jestli chci videt dalsi. Uprimne - hrat toho mimozemstana nekdo jinej, tak je to na odpad. Tohodle ukolu se David zhostil skvele - mozna proto ze celou svou karieru vypadal jak z jiny planety. Jinak bida, scenar zadnej ... David se tam proste ozralej vali, cumi na telku a obcas si zapicha s Mary Lou. Cekal jsem alespon trochu podobu s The Day The Earth Stood Still, jehoz obsah mi prisel v recenzi trochu podobnej, ale nedockal jsem se ani naznakem. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Film o mimozemšťanovi snažícím se zachránit domovskou planetu, která trpí suchem a žízní. Film o zkorumpovatelnosti a ztrátě ideálů. Film o odvaze a lásce (Mary Lou, která se rozhodne milovat absolutního cizince). Film o krajní senzitivitě, osamělosti a cynismu jakožto obraně a neproniknutelné masce (Newton vnímající zoufalství a skon vlastní rodiny). Film o zradě, bezmoci, závislosti, vykořeněnosti, vědomí vlastní neschopnosti a totální rezignaci. Každé ze jmenovaných témat by vydalo na samostatné dílo a právě v tom tkví síla i slabost The Man Who Fell to Earth zároveň. Přesto jde o neskutečně působivý, studený, a zároveň emocionálně odzbrojující, až vyčerpávající film. Zajímavost: Newtona měl původně hrát Peter O'Toole. P. S. Literární předloha Waltera Tevise je také moc dobrá. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Nemám rád divné filmy. Po necelé hodině jsem to musel vypnout, protože to nemělo ani hlavu ani patu. Chtěl jsem vydržet do konce, ale to fakt nešlo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Spadol z oblakov a Bowie je mimozemšťan ako vyšitý, nemusí ani veľa hrať so svojim bledým vychudnutým výzorom a neprítomným pohľadom. Ako vlastne vieme, ako má správne vyzerať mimozemšťan? V tomto filme je to vyšinutý geniálny človek na drogách, usporadúvajúci orgie, a nie hocijaké. Taká bola v čase natočenia filmu doba. Nejasný dej mi dosť bránil užiť si film, no niektoré scény sa dajú považovať za kultové, ako napríklad sex s koltom alebo mimozemská rodinka. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Ač jsem byl na tento film hodně zvědavý, už kvůli Roegovi i Bowiemu, tak mě docela zklamal a hlavně dost nudil. Mohl být podstatně kratší a svižnější, ale to by zase nebyla "umělecká sci-fi" ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Znepokojující. Jako všechny Bowidoviny. Mrazivý pocit z Newtonovy sociopatie. "All we ever wanted was everything. All we ever got was cold." ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Sedmdesatkove psychedelicky scifi film s Bowiem v hlavni roli. Mne to teda uplne nesedlo. Film je zajimavy, namet celkem taky, ale nejak me proste nebavilo na to koukat, asi jsem nenaskocil na tu spravnou vlnu. Vime, ze Roeg je specificky reziser i strihove je to neobvykle (jako obvykle), ale treba u Walkabout mi to nevadilo a dokonce to filmu pomohlo. Tady bych rekl, ze to bylo spis naopak. Ale film urcite stoji za videni, minimalne vsem zvidavym divakum. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Melancholický, depresivní, smutný (autobiografický?) film o mimozemšťanovi, co uvízne na naší planetě. A také nezávislý, nelogický, příšerně dlouhý, bez pořádného příběhu a asi s tisíci věcmi, co mě v průběhu štvaly. Co mě nejvíce vytáčelo bylo, že Bowie v podstatě nehraje, on jen existuje a většinu filmu ani nemluví. Chápu, že taková měla být celá postava, ale mě to štvalo. Další nesmysly ani nebudu psát, protože pocitově to mělo něco do sebe. Ale celkově - takové nezávislé sci-fi nejsou pro mě. Dvě hvězdičky z prvního shlédnutí ponechávám. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Spíše bych si Davida Bowieho uměl představit v upírském filmu, ovšem i zde mě svým mimozemským hereckým výkonem zaujal. Současně tak hudba, střih, mix všeho nečekaného, celkový příběh i neotřelost přístupu ke sci-fi. Prostě takový Zardoz. Nemyslím si, že obsah v podání "oficiálního textu distributora" vystihuje tento film, zejména popis "zničeného alkoholika bez vlastní vůle" je nesmysl. Podívejte se a posuďte sami, je to dobře strávený čas. ()

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama