Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

ALchemik 

všechny recenze uživatele

Bowie byl vždy trochu mimozemšťan (Ziggy Stardust) a jeho androgynní vzhled ho k této roli předurčil. Ale jinak mne film nezaujal a dokoukal jsem ho až napodruhé. Připadal mi takový neslaný a nemastný a dost jsem se v něm ztrácel. Podle mne moc koksu uškodí všemu. ()

AlDelon 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi že jako jeden z mála snímků mimo jakousi dějovou obrazovou skladbu předkládá vyloženě nesouvislé i poměrně nevýmluvné záběry a to v nemalém počtu. Což je matoucí, nikoli však bez smyslu. V celku pak Muž, který spadl na zemi prezentuje vskutku zajímavý výsledek, ne nemálo podpořený už jen fyzickým vzhledem Bowieho. Abych ale uvedl na jasnou míru: tento film se explicitně dotýká zajímavé vize, kterou naplňuje měrou vrchovatou, měrou myslím dosud solitérskou. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně působivý film, který se vám zavrtá pod kůži. Má prostě své kouzlo, které se těžko popisuje. Navíc dobře skloubená hudba s jednou mimořádně povedenou písní. Pouze mi mírně vadí scény z planety (ty kostýmy a kyslíkové bomby na zádech) a možná i ta délka je až moc. 90%. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Koukám, že ani nemusím psát, že následující řádky obsahují "spojlery" - protože už v popisu filmu se dozvíte, jak hlavní hrdina končí. A začátek? No jeden emzák, co vypadá jako David Bowie zamlada, spadne z nebe do vody. Pak vyleze ven a založí s jedním poloslepým právníkem firmu, ve které šikovně zpeněží technologie z jeho rodného světa. Pak si v jednom hotelu u mexických hranic nabrnkne jednu přiblblou pokojskou, která ho naučí chlastat a souložit. Obrázky jsou to místy zajímavý a působivý - a to nemyslím ty hambatý - ale celkově mě poetika tohohle kousku míjí. Možná jsem kulturní barbar, ale přijde mi jako dost nepromyšlená a poměrně nudná filmová "kláda", kterou určitě podruhé nevyhledám. To si radši znova přečtu "Zpěv drozda" od Waltera Tevise nebo si popáté pustím "Hunger" - nejlepší film s Bowiem. ()

pappaja 

všechny recenze uživatele

Další klasický příklad toho, že film se nikdy nevyrovná knize. Pokud jste film neviděli, přečtěte si knížku. A pokud už jste ho viděli, taky si ji přečtěte, pochopíte líp některé souvislosti. A taky se budete divit, co si všechno filmaři přidali - dr. Bryce je ve filmu starý chlípník, který si zpestřuje život aférkami se studentkami. Služebná Mary Lou je mladá kočka, která s Newtonem dokonce přejde až k intimnímu vztahu (přitom v orig. příbehu se nikdy nedozví, že je mimozemštan). Kdo ve filmu opravdu exceluje, je sám Bowie, a to jak fyzickým vzezřením (křehká, éterická bytost), tak herecky. ()

Zaza_3121 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem tápal, co se vlastně ve filmu děje. Tu druhou hodinu... to samé. Bowieho herecký výkon je úžasný, hlavně když vezmete v potaz, že v té době snídal dvě lajny kokainu, zapil to mlékem a k obědu si místo dvou lajn dal tři. Mám ale pocit, že si musel šňupnout i režisér.. takové umění pro umění nemusím. Dvě hvězdy za DvojBarevňáka. ()

HMTD 

všechny recenze uživatele

V době vzniku tohohle filmu bych mu dal plné hodnocení, dnes je to tak na 85 procent. I když hodnotím film spíše očima doby ve které vznikl, neodpustím si drobné stržení za nevysvětlení některých pasáží a naopak hluchá místa filmu která se dala využít lépe. Nicméně ani po letech film neztrácí své kouzlo a nelze mu upřít nadčasoví námět, skvělé herecké výkony a dojmy které jsem zažil jen u hrstky filmů. ()

Sebi236 

všechny recenze uživatele

Námět mi přijde dost plytký a nevyužitý, většina scén je zbytečně bizarních, ale díky výkonu Davida Bowieho se z filmu stává průměrný snímek. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Netradičně laděný film, který má pro mnohá podobenství a vyobrazení daleký společenský přesah. Sci-fi bez velkolepých efektů, laděný poměrně staticky a nijak dramaticky, což ale není nijak na škodu. Bowiemu role vyloženě padne. Někdo tu v komentářích zmínil, že kniha zanechala větší dojem. A ačkoliv jsem předlohu nečetl, mám z filmu podobně slabší dojem. ()

nikhaj 

všechny recenze uživatele

David bowie v hlavnej ulohe, to je nieco co ostane navzdy. Celkom dobry herec musim uznat film ma az tak nezaujal. Najviac sa mi vrilo do pameti postelna scena s davidovou malou zbranou a pištolkou aka svedci hercovi ako je clint eastwood. Pusinky vs vystreli ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Divnofilm se skvělým příběhem a velmi rozkolísanou formou zahrnující erotiku, psychedelii, papundeklové sci-fi rekvizity, politický thriller, společenskou satiru a bůhvícoještě. Příliš mnoho vyjádření na jeden film. Jsem odpůrcem "rebootů" (zvláště těch po pěti nebo deseti letech od originálu), ale tohle by si zasloužilo natočit znovu, jinak a hlavně lépe. ()

Patti 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony mě přinejmenším poměrně zaujaly, výtvarná stránka filmu přinejmenším taky, ale příběh už tolik ne. Snažím se pro tento film najít adekvátní charakteristiku, ale pořád mi na mysl přichází jen slovo magořina, nebo úchylárna. Možná mi vadila i docela dlouhá stopáž, a nakonec i ty závěrečný orgie už mě docela hrotily. Myslím, že ten závěr mohl být o něco lepší a smysluplnější. ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Nadčasové. Čokoľvek viac písať o tomto filme je úplne zbytočné. Buď patríte do cieľovky, ktorú film zasiahne a upúta, alebo mu dáte "odpad" a neriešite. Inej možnosti pri tomto filme proste niet. ()

macekjoe 

všechny recenze uživatele

Co by dělal a jak by se asi zachoval obyvatel jiné planety (asi Marsu) spadlý na Zem? Tento film by mohla být Bowieho odpověď na toto téma. Je to také příklad toho, že když se objeví něco neznámého, nepoznaného, nového, něco, co přesahuje stávající „věci", tak to v očích většiny lidí vyvolá strach. To čemu lidé nerozumí, toho se bojí a chtějí to zahubit. Galileo Galilei by mohl vyprávět. ()

Eridan_ 

všechny recenze uživatele

Kniha byla ještě ponurejší a depresivnější. Tady mi trochu unikala hlavní myšlenka. Tak nějak to nešlo do hloubky, jen do melancholie. Spousta nahých scén mi přišlo zbytečných. Taky nebylo vysvětleno, proč ho najednou pustili. Zvláštní film. Něčím mi připomíná Piknik u cesty (Stalker). ()

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama