Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (101)

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Bowieho mam rad, na koncerte jsem byl, filmy s nim videl asi dva ... no ted tri a hodne si rozmyslim, jestli chci videt dalsi. Uprimne - hrat toho mimozemstana nekdo jinej, tak je to na odpad. Tohodle ukolu se David zhostil skvele - mozna proto ze celou svou karieru vypadal jak z jiny planety. Jinak bida, scenar zadnej ... David se tam proste ozralej vali, cumi na telku a obcas si zapicha s Mary Lou. Cekal jsem alespon trochu podobu s The Day The Earth Stood Still, jehoz obsah mi prisel v recenzi trochu podobnej, ale nedockal jsem se ani naznakem. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je trochu jiný E.T... Film se zcela specifickou a fascinující atmosférou, která ale určitě nemusí být každému blízká. Nicolasi Roegovi se podařilo natočit film (ne poprvé ani naposled, nicméně v tomto případě asi nejsilněji), u kterého se prostě nedá jednoznačně rozhodnout, zda jde o strašné sci-fi béčko a nebo vynikající artový snímek. Triky jsou občas trochu směšné, celkově to působí tak nějak low-budgetově (jiná planeta = lidé ve stříbrném se prochází po poušti), všichni hlavní představitelé a představitelky se ukážou nazí - což není vždy dějem opodstatněno a působí to samoúčelně. A ještě navíc tam David Bowie, sice charismatický, ale přeci jen neherec, pobíhá jako mimozemšťan za zvuků elektrické hudby. To je jedna stránka mince. Ale zároveň jde o velmi pozoruhodné, dojemné a originálně natočené podobenství o tom, že kdo je nějak výjimečný, špatně v tomto světě průměrných dopadá... Mně se to vlastně dost líbilo. ()

Reklama

eye candy 

všechny recenze uživatele

Skoro bych řekl, že mi nesedlo to uvolněné a rozvleklé "artové" pojetí, kůli kterému občas snímek balancuje na hranici dívatelnosti. Na druhou stranu pocitově tento film nedokáži přirovnat k ničemu co jsem zatím na plátně či obrazovce viděl a ta specifická atmosféra by nejspíš s vysokým rozpočtem a přímočařejším přístupem zmizela zpět v kosmickém prostoru (což třeba časem ukáže nějaký ten hw remake). Myslím, že mi spíš vadilo pár konkrétních -příliš artových- scén, které zbytečně rozmělňovaly pointu a nebyly vůbec podnětné ani zábavné. Muž, který spadl na Zemi každopádně spoustu věci nevysvětluje doslovně, což znamená, že pokud jste si sebou nepřinesli funkční mozkový orgán, který dokáže sem tam vyprodukovat myšlenkovou odezvu, raději to otočte a dostavte se v lepší kondici. Také bych chtěl podotknout, že kritizovat Bowieho za to, že experimentuje a nebojí se vstoupit do takovéhoto projektu, je jako kritizovat podstatu celé jeho tvorby. Právě tento aspekt na jeho práci obdivuji . Ať už je jeho herecký výkon dobrý, špatný nebo se neshoduje s nečí představou o hereckém ztvárnění mimozemské entity, faktem zůstává, že ze všech rolí mu tato sedí typologicky nejvíc a osobně žiji v přesvědčení, že pokud "Jsou mezi námi", Bowie a Christopher Walken jsou rozhodně jedni z nich:). ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

David Bowie mal aj v skutocnom zivote blizko k mimozemstanovi a anglicania mali vzdy daleko k experimentovaniu, ci uz v literature ci vo filme. Muz co spadol na zem, to su, halucinacie, metafyzicke posolstvo z vesmiru zafarbene do farieb 70 rokov, fragmenty pribehu vo filme, ktory rozprava viac obrazom ako slovom. Muz co spadol na zem je vynimkou anglickeho experimentovanie, tak ako maju anglicania neskore ranajky, tak je tento film neskorou anglickou kratkou novou vlnou. Muz co spadol na zem je anglickou variaciou rebela s pricinou, ale rebela defenizvneho, easy ridera bez motorky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výtečný Bowie, výtečná režie, výtečné všechno ostatní. Ale je to neskutečně dlouhé. Pomalé, neúnosné a vyvolává to pocit, že místy natahované až zbytečně. Takže kolem a kolem vzato, průměr, víc fakt dát nemůžu. Navíc v porovnání s úžasnou knihou, která je lepší, mnohem údernější a působivější. Ale ta Bowieho postupná proměna z totálního mimoně na člověka je i tady zachycená výtečně. 60%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • V jedné scéně má Thomas Jerome Newton do tváře stažen velký černý klobouk. David Bowie totiž onemocněl, nemohl ten den točit a zaskočila za něj herečka Candy Clarková. (džanik)
  • V jednom momentě křičí Mary-Lou na Tommyho: "Tommy Can You Hear Me?" Jde o odkaz na rockovou operu skupiny The Who s názvem Tommy (1975) a píseň stejného jména. (džanik)

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama