Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Hraný seriál o muži, který tvrdil, že byl svědkem vraždy švédského premiéra Olofa Palmeho. Co když ho ale zabil právě on? (Netflix)

Recenze (23)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zajímavá minisérie točící se kolem atentátu na Olofa Palmeho,která dopadla mnohem lépe než sem čekal.Tempo je pomalejší a ze samotného vyšetřování tu toho tolik není a série se zaměřuje primárně na Stiga Engstroma.Ten sice nikdy nebyl odsouzen a ani obviněn,že atentát spáchal,ale patřil mezi hlavní podezřelé a i když je dnes již po smrti,stále je vnímán jako ten kdo střílel.A s tím počítá i samotný seriál.Je tu sice v každém díle zmíněno,že Engstromovi nikdy nebylo nic prokázáno,nicméně je zde brán jako jasný pachatel a tvůrci se nám snaží přiblížit jak a proč k tomu vůbec došlo...80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Marně hledám v komentářích všechny ty "fikční světáky" a fanoušky, co do mrtě rozebírají narativní linie, protože tohle je, dámy a pánové, přesně případ seriálu, kde by tohle všechno bylo na místě. Známý případ, zpracovaný zajímavým způsobem, kde se doplňují dějové linky osudného únorového večera s dalšími střípky z Engströmova života (vynikající Robert Gustafsson!) a linkou po roce 2000, kdy o vraždě premiéra Palmeho píše knihu novinář, podle které je i tento seriál. Je jasné, že se hodně fabuluje, ale s takovým přehledem, že si nemůžu pomoct. Lehce nadsazuji a zároveň se divím, jak to, že Nečekaný vrah nemá o dvacet procent víc. 90%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Výborná krimi podľa skutočnosti, klasicky vyskladaná na princípoch severskej tvorby, v ktorej je najväčším pokladom samotný scenár. Žiadna zbesilosť v tempe, iba sofistikovaný dej, ktorý postupne odkrýva najdôležitejšie karty príbehu. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Špatný seriál to není, ale přešlapuje na místě, nic zásadního se nestalo, nevysvětlilo a nedělo. Policie prakticky po x letech na vše přijde, ale je pozdě, podezřelý je mrtvý. Přitom měla vše přímo pod nosem a výpovědi podezřelého byli kolikrát tak úsměvně, že je divné, že se nic nevyřešilo daleko dříve. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak i Švédsko má své nevyřešené záhadné úmrtí politického činitele, které se narozdíl od Kennedyho smrti nepodařilo vyjasnit a tak tato záležitost do dnešních dní nebyla vyřešena a byla takzvaně spláchnuta do záchodu. I když by se mnou asi nesouhlasili někteří konspirační teoretici typu Olivera Stonea, který ve svém snímku JFK vykresluje alternativní řešení nešťastné události okolo smrti milovaného prezdenta Spojených států anebo Hoši z Trpaslíka, kteří vše podstatné vysvětlili v epizodě s názvem Nachystejte květináče. Kennedyho úmrtí bylo vysvětleno a vyšetřování uzavřeno, zatímco smrt ministerského předsedy Olofa Palmeho uvízlo na mrtvém bodě a v roce 2020 bylo dokonce zastaveno. Takže bezmála po pětatřiceti letech se tvůrci tohoto televizního počinu snažili zrekonstruovat přibližné okolnosti úmrtí ministerského předsedy, který se jako frajer vracel se svou manželkou z kina a to bez ochranky a světě div se„Někdo na něj vytáhl bouchačku a udělal z něj doslova rudou kaši na čerstvě napadaném sněhu". Policie to začala vyšetřovat a my jako diváci jen nevěřícně kroutíme hlavami nad neschopností a přešlapech, které se v tomto díle objevují a i když zde vidíme doslova mravenčí práci místní policie, která měla rozpolcenost v podobě dvou na sobě nezávislých vyšetřovacích týmů, tak i přesto nedosáhli uspokojivého výsledku. Samozřejmě je to vše inspirováno investignativní knihou, kterou sesmolili dva švédští spisovatelé Lars Larsson a Thomas Petersson, kteří mají o vrahovi jasno a potažmo díky jejich knize, která je takovým tím spekulativním způsobem sesbírana  a později vydedukována různými svědectvími z druhé ruky nesouvislých na sobě bylo toto vše natočeno. Od začátku do konce vidíme v pozadí příběh Stiga Engstroma, který je jedním ze svědků této nešťastné události a kterého nikdo na místě činu neviděl. Tento troubelín si stojí za svým a neustále mění svoji výpověď, čímž na sebe připoutá nechtěnou pozornost. Sledujeme jeho příběh, který je propleten s opravdovým vyšetřováním a mísí se s archivními záběry z té doby. Popravdě jsem byl vcelku zklamán s vyobrazením této události, ve které mi pointa přišla tak trochu přitažená za vlasy, ale herecké výkony zejména Roberta Gustafssona mě vcelku pobavili i když néé tak jako v jeho předchozím televizním kriminálním seriálu Det som göms i snö, který byl o krapet lepší. Za neschopnost švédské policie vypátrat do dnešních dnů vraha a za alternativní vyšetřování švédských spisovatelů, kteří se nám svým pohledem snažili vnutit, co se vlastně stalo dávám něco přes 70%. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Je to velmi dobře natočené, jenom je to z takového toho ranku Joker, kdy je hlavní postava odpornej, nesmypatickej člověk a vy ho jen s nechutí sledujete a zároveň nemáte tam komu fandit. Představitel hlavní role má na sobě příliš mnoho latexu, takže mu chybí mimika obličeje a působí vedle nenalíčených herců až příliš kamenně. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Trochu rozvleklé a někdy se až zbytečně střídaly časové linie. S hereckými výkony jsem spokojená, ale zaráží mě, že vůbec nejsou zmíněni ti další, co se zabývali Palmeho vraždou. Přece se Pettersson musel taky seznámit s tím, co vypátrali Stieg Larsson a po něm Jan Stocklassa. Ten měl taky nějakého jasného favorita, tak by mě zajímalo, proč se policie nakonec přiklonila k Petterssonovi. V seriálu je to dost zahrané do autu. Takže po shlédnutí mám spíše více otázek, než abych byla spokojená s odpovědí. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Na mě to bylo až příliš rozvleklé. 2 díly by určitě stačily. Ale na zalepeni díry ve vzdělání to je OK, je to známá vražda. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....jedna hviezda za snahu...ale ak nepoviete kto bol vrahom premiera - tak to celé stojí za ......ozaj nechápem načo seriál vznikol,keď nemáte to hlavné čo potrebuje každá -aj podpriemerná kriminálka - a to vraha. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Teď zas pro změnu bodují Vikingové  s konverzační, politickou, krimi mini sérií. Echt osmdesátkovej vizuál na vás přímo dýchá. Bezkrevnejma, ujetejma brejlovcama, co nevytáhnou špinky z čuní, se to jen hemží. Hlavní postava Stig s tím svým deviantním ksichtem může směle kandidovat na ultra úchylného, masového pedála. Konkurz zřejmě probíhal někde v ústavu pro psychouše. Skvěle vystavěný příběh, super scénář a neskutečné výkony herců. Ukázka toho, jak se dá odklonit vyšetřování nesprávným směrem, když manipulujeme správnými lidmi. Pachatel se jim směle proháněl před frňákama, až to bilo do očí. Odhalil to jeden zkušený vyšetřující, který byl urychleně odklizen do důchodu, aby nevyšlo najevo, že ten samozvaný trotl co to začal vyšetřovat byl úplně tupej. Zpackal na co přišel a případ se táhne léta samozřejmě. I když je to téměř bez akce, je to napínavý, jak krátký gatě a dlouhý kšandy. Takže je nejlepší sjet to naráz. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Vražda Olofa Palmera otriasla svetom a rovnako aj to, že vraha nedokázali vypátrať. Hraný dokument „The Unlikely Murderer“ nám ukazuje túto udalosť vo všetkých možných dejových líniách, zodpovedne, poctivo a do najmenších detailov. Či bol vrahom naozaj Stig Engström, sa už na sto percent nedozvieme. Ale áno, autori diváka dokážu presvedčiť, že takto to naozaj mohlo byť. Klobúk dole pred výkonom Roberta Gustafssona. Opäť nám predviedol, že je muž mnohých tvárí a Stiga zahral presvedčivo. Tento film ma aspoň prinútil prečítať si viac o udalosti z 28. februára 1986. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Zastřelit premiéra přímo na ulici, to chce odvahu. Ale tahat policii přes třicet let za nos a vypadat při tom jak neviňátko, to je majstrštyk. Seriál podrobně popisuje fakta zločinu a je zatraceně zajímavý sledovat, jak vyšetřovací týmy šlapaly vodu. Veškerou slávu si pro sebe krade hlavní podezřelý, Robert Gustafsson, který svým ksichtem vypadá nevinně až zábavně zároveň. Jako divák a fanoušek mravenčího vyšetřování jsem byl napnutej až do konce. 80% ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Úplně špatně, všechno špatně. Resp. technická stránka a herecký výkon jsou docela okej, ale jinak to celý absolutně nedává smysl. Já tu nebudu spoilerovat, ale... ale ty vole! 😀 To jsem si fakt myslel, že si ze mě dějově dělá někdo srandu. 😀 ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi slusny "hrany dokument" z priebehu a vysetrovania znamej vrazdy svedskeho premiera. Clovek to sleduje takmer uplne nezucastnene. Pocit pri sledovani je nic moc. Hlavny dovod je vizualne i emocne odpudivo zahrany chameleon a nahananie sa vsetkych zloziek za vlastnym chvostom pocas mnohych rokov. V tom pomalsom tempe v hudbe v uzadi si toto velmi sugestivne a dlho mozete nechat na seba posobit. :) Divacky ma to vsak moc nezabavilo. Skor pre fajnsmekrov, hlbavych a ludi ocenujucich technicke kvality filmoveho diela. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Sympatická severská kriminální minisérie, kterou táhne povedená dobová atmosféra, napínavej námět dle skutečný události a taky herecký výkony v čele s výbornym představitelem Stiga Engströma. Našly se ale taky nějaký chybky. Případ jsem vůbec neznal, takže mi přišla škoda, že vraha vyzradili tvůrci hned na začátku prvního dílu v dodatku před závěrečnejma titulkama. Počet dílů resp. stopáž by taky snes redukci, aspoň o jeden díl míň tak na tři hodinky celkem, což by dodalu příběhu (potřebnej) větší spád. A nejvíc mi vadil způsob vyprávění, kterej často skákal v čase, přičemž mnohdy ani nebylo uvedeno, o jakej časovej úsek jde. Extrém byl poslední díl, kde se co pár minut měnila časová dějová linka. Občas tak byl děj trošku nepřehlednej a hlavně mi to přišlo dost otravný. A tak trochu jsem si povzdech nad tim, že nebyl vysvětlenej motiv vraha, ačkoliv chápu, že to neni uplně korektní připomínka, protože ten je doteď neznámej. Kdyby se podařilo vyřešit aspoň dvě z těch třech výtek, určitě bych se čtyřma hvězdama neváhal, takhle tři jistý hvězdy. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, že vznikla táto miniséria. Pred jej videním som o tomto prípade malú trošku vedel, najmä teda to, že stále nie je úplne jasné, kto zastrelil švédskeho premiéra Olofa Palmeho. Táto snímka je natočená podľa knihy novinára Thomasa Petterssona, ktorý v roku 2018 zrejme objasnil tento zločin. Osobne si myslím, že úplnú pravdu sa už nikto nikdy nedozvie, ale je až zarážajúce, ako amatérsky postupovala švédska polícia pri vražde vysokého politického predstaviteľa. A z akých dôvodov vôbec neoverovala teórie „hlavného svedka“ Stiga Engströma, ktorý stále menil svoje výpovede a nik z ostatných svedkov si ho nepamätal. To mi doteraz nejde do hlavy. Každopádne, zaujímavo natočený seriál, v ktorom vyčnieval Robert Gustafsson ako Stig Engström, ale jedným dychom dodám, že všetci herci boli dosť nesympatickí (pri všetkej úcte). Tvorcom minisérie sa vydarila 80-ková atmosféra, občas to skĺzlo do „hraného krimi dokumentu“, niekedy striedanie časových línií bolo nešťastné a asi by nezaškodila, keby to malo o jednu časť menej, ale sledoval som to celé so záujmom a krútiac hlavou. Spoiler: Stig Engström bol v podstate človek hodný ľútosti, alkoholik, ktorý potreboval odbornú pomoc. A aj keď je tento prípad už uzavretý, na 100 percent nikdy nebudeme môcť povedať, že Palmeho zabil práve on. P.S.: Zaujímavé je, že ako sa neustále živia konšpiračné teórie napríklad o páde dvojičiek, ale o tomto prípade, ktorý vtedy otriasol celým svetom a ťahal sa vyše 30 rokov, žiadne alternatívne verzie a „zaručené“ pravdy som nikde nenašiel. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Není to zlé. Určitě zajímavé jako to asi mohlo být. Volné tempo, kdyby to bylo o díl či dva kratší.....  Takhle 3.5 ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejnudnějších švédských "krimi" seriálů, ačkoliv to vlastně není krimi ale spíš nějaký výborně zahraný dokument, ikdyž nám říkají, že to je jen ispirace a dramatizace. Zpracování pečlivé,  ale tohle může zajímat leda ročníky 1970 mínus. ()

Zlty_Dodo 

všechny recenze uživatele

Mrazivý rozbor pravdepodobného zlyhania alebo úmyselnej frašky švédskej polície pri vyšetrovaní vraždy Palmeho... najviac desivý som mal pocit z toho, že tam nehral žiadny černoch ani lesba či gay :) ()

Reklama

Reklama