Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Malá odbočka: Když už nepřekládáme distribuční názvy věrně, proč ne aspoň zajímavě - co takhle "14 odpovědných mužů"? To jenom na okraj. Výborné komorní drama, prezentující zdánlivě zodpovědné, čestné a racionální muže v naprosto extrémní situaci. Kenneth Branagh jako zdánlivě okouzlující Árijský nadčlověk, Stanley Tucci jako muž na pravém místě se smyslem pro pořádek a Colin Firth, který chce všechno udržet v normách zákona - a vy trnete hrůzou z tématu, které se snaží racionalizovat, rozvrhnout a přesně vyčíslit. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska bych tomuto filmu dal pět hvězdiček bez mrknutí oka. Ovšem z hlediska kvality musím ubrat. Nechci být nepochopen, ale připadal jsem si jak na čaji o páté. Přitom, když si přečtu právě onen protokol z této konference , který jsem zanechal v diskuzi u tohoto filmu, tak se mě dělá špatně. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná rekonstrukce jedné ze zásadních událostí druhé světové války. Člověk má místy pocit, že sleduje skutečné jednání, protože přístup (chlad, nadšení), který dokázali herci vtisknout svým postavám, když mluví o deportaci ("čili zastřelení") milionů lidí, je zcela realistický. Už jen z historického hlediska by měl být tento film zaznamenán. P.S. Všiměte si trestů a osudů aktérů "konference" uváděných v závěru filmu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tématu, hodně mrazivá konverzačka, kde se parta nenávistných Němců domlouvá na konečném řešení "židovské problematiky".  Výborná sestava převážně britských herců a skvěle napsané dialogy, které jsou i přes téma poutavé a ukazují co s lidmi okáže udělat pocit neomezené moci nad lidskými životy. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Neviem či je konferencia ten správny výraz, ale film je to veľmi zaujímavý. Ani sa mi nechcelo veriť, že išlo o celovečerný film, tak rýchlo všetko ubehlo. A pritom ide len o niekoľko rozhovorov za jedným stolom. Branagh, Tucci a Firth bravúrne zvládajú svoje úlohy. Napriek tomu, že všetky postavy považujú židov za najväčie zlo sveta, tvorcovia dokázali pútavo zobraziť rôzne prístupu ku konečnému riešeniu... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • 63. minuta, zrovna se jedná se o vraždění v plynových autech. V tu chvíli je záběr na A. Eichmanna (Stanley Tucci), který si zrovna zapaluje cigaretu. V dalším záběru, kdy vidíme A. Eichmanna z profilu, tak si vkládá opět novou cigaretu do úst a zapaluje si ji znovu. (Jimmy15)
  • Písmo, ktoré vidíme na začiatku filmu na menovkách pohlavárov, bolo v skutočnosti zakázané Martinom Bormannom v roku 1941. Film sa odohráva o rok neskôr. (Real Tom Hardy)
  • V jednom dialógu postavy diskutujú o tom, ako velenie na východnom fronte prebral nejaký babrácky generál, ktorý nikdy nevelil žiadnej brigáde. Odkazujú tým na poľného maršala Friedricha Paulusa. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama