Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (310)

golfista 

všechny recenze uživatele

Konečné řešení židovské otázky. Tahle hrozná věta dostala na uvedené konferenci svou podobu, kterou Adolf Eichmann začal hned realizovat. Je neuvěřitelné s jakým klidem dokázalo pár lidí rozhodnout o osudu statisíců. Tohle by se mělo povinně pouštět těm mladším (a nejen jim). Výborné herecké výkony přidávají na autenticitě, ze které mrazí. Já samozřejmě kvitoval účast mých oblíbenců Colina Firtha a Kennetha Branagha. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Výborné komorní drama o konferenci, při níž bylo dohodnuto vyhlazení Židů v celé Evropě. Kromě tématu, které rozhodně nenechá nikoho chladným, se může tenhle zdařilý televizní snímek pyšnit i vynikajícími hereckými výkony Kennetha Branagha, Colina Firtha a Stanleyho Tucciho. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, kdy že to ten právní pozitivismus selhal, je v křišťálově průzračné podobě obsažena v postavě Colina Firtha - vůbec nikdy. Nahlíženo optikou pozitivismu, samozřejmě. Firthovo zaujetí pro praktické řešení otázky cestou práva je absolutní, absurdní, a bohužel zcela autentické, z pozice filmového fanouška hodnotitelné jen jako AAA. A až se před vámi bude tak deset minut promenádovat podobně nabitý Kenneth Branagh coby Herr Heydrich, bez sebemenší lítosti si řeknete: "Jen se vykecej, budeš chcípat pomalu," a zjistíte, že slovo sepse nikdy neznělo tak sladce. Potlesk patří rovněž Stanleymu Tucci, jenž je coby Adolf Eichmann své věci oddán podobným způsobem a navíc touží, aby naprosto vše, čeho se "dotkne", proběhlo zcela bez chyb. Myšlenka na to, že někdo takový má prakticky na povel obří továrnu na smrt, je příšerná. Výsledkem sešlosti této ústřední trojice s ostatními více či méně šílenými přicmrndávači se v roce 2001 naštěstí stal jen výtečný film, který by se měl promítat nejen v hodinách dějepisu, ale především základů společenských věd či jak se ten předmět teď jmenuje. Stoprocentně zasloužených, ale "jen" 90%. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, několik postav a jedna z nejmrazivějších kapitol minulého století. Excelentní herecké výkony a jiskření tak mohutné, že by mohl každý druhý režisér závidět. Frank Pierson je hrozně krutý vypravěč - a je to zatraceně dobře! Stanley Tucci, Kenneth Branagh a Colin Firth ve vrcholné formě... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Několik důležitějších nacistických funkcionářů devadesát minut mluví a mluví a mluví, až se domluví. Občas něco snědí, napijí se, pohádají se, začnou jako stádo dobytčat mlátit pěstmi do stolu, ale jakým způsobem „židovskou otázku“ nakonec vyřeší je pochopitelně známo již několik desítek let. Jediný dochovaný spis o této přísně tajné konferenci (oficiálně k ní nikdy nedošlo) nelze považovat za zdroj dostatečně věrohodný, nemá však valného významu zpochybňovat detaily, na děsivosti tématu by to nepřidalo ani neubralo. Sledovat konverzaci patnácti chladnokrevných Němců bylo znepokojivé, ještě více znepokojivé pro mě však bylo, že jsem se od filmu nedokázal odtrhnout. Výborní herci, nápaditá kamera, jeden dům, pár exteriérů – tak málo občas stačí ke kvalitnímu filmu, jde jen o to, mít dostatečně silný námět. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Skvostnost tohoto dramatu vyplouvá na povrch stejně jasně jako srdečný úsměv Kennetha Branagha, ačkoli se za ním skrývá absolutní zlo a vraždy v řádech milionů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska bych tomuto filmu dal pět hvězdiček bez mrknutí oka. Ovšem z hlediska kvality musím ubrat. Nechci být nepochopen, ale připadal jsem si jak na čaji o páté. Přitom, když si přečtu právě onen protokol z této konference , který jsem zanechal v diskuzi u tohoto filmu, tak se mě dělá špatně. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dvanáct lidí, dvě hodiny, navždy pozměněný svět. Z toho nezávazného tlachání, kde největší půtky vznikají proto, že se odporuje některým dřívějším zákonům, mrazí. Branaghův usměvavý, věčně optimistický a přátelský Heydrich patří (minimálně) do top dvacítky největších filmových hajzlů všech dob. Ohrnovat nos nad tím, že se kamera víceméně nepohne od stolu, mi přijde u televizní rekonstrukce události takového charakteru dosti scestné. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, pokud si tenhle film pustí nějaký TOTÁLNÍ historický analfabet, neznající ani pojem "2. světová válka", tak bude asi děsně zklamán, jelikož celý film se jen kecá a kecá a kecá... Ale každý, kdo má alespoň nejzákladnější historické znalosti a ví alespoň přibližně, O ČEM se kecá, musí prostě tomuto filmu dát alespoň ony 4 hvězdičky. Prosté mono- a dia-logy nevypoví nic, pokud člověk nezná, co následovalo... Vynikající a neskutečně chladně snad až nad-árijský Kenneth Branagh. Stanley Tucci v životní roli Adolfa Eichmanna. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně v půlce válečného období se odehrála v zámku ve Wannsee. tato neméně důležitá porada o konečném řešením židovské otázky a fakt, že se dochoval jeden jediný záznam, ještě k tomu kopie originálu, kterou nalezli v soukromých lejstrech Martina Luthera značí, že porada to byla velice důležitá a znázorňující tehdejší rozpoložení Německa. Excelentní herecké výkony dodali autenticitu porady a tímto se také film stává jedinou konstrukcí zachycující okamžiky předních velitelů Německa samozřejmě v produkci renomovaného studia HBO, který se ten samý rok chytl se seriálem Bratrstvo neohrožených. Při sledování mi až mrazila nepříčetnost několika pohlavárů a sebemenší jistota výhry nad celým světem...možná toto nakonec způsobilo pád Třetí říše. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočený konverzační film o tématu, které změnilo svět a díky kterému ze světa zmizelo několik milionů židů. O všem se zde mluví jako jen mimochodem a i Kenneth Branagh jako Reinard Heydrich působí jako by mluvil spíš o vyhubení krys než skutečných lidí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Loring Mandel .. Ochladilo se. 20 ledna 1942 se sešel Alfred Meyer, Georg Leibbrandt, Wilhelm Stuckart, Erich Neumann, Roland Freisler, Josef Bühler, Martin Luther, Gerhard Klopfer, Friedrich Wilhelm Kritzinger, Otto Hofmann, Heinrich Miller, Karl Eberhard Schöngarth, Rudolf Lange, Adolf Eichmann a Reinhard Heydrich za účelem doladit tzv. program konečného řešení židovské otázky (*), zejména upřesnit metody a další s tím související, převážně právní aspekty. Obsah je stejně tak mrazivý, jako počasí kolem sídla nedaleko Berlína, kde se nejhrůznější čin Třetí říše rozvedl do své finální podoby. Teď už chápu, že byl český atentát na Heydricha tak důležitý. Bylo to pořádné hovado. ()

woody 

všechny recenze uživatele

V roce 2001 se natočilo několik filmů s válečnou tématikou, začala i sama válka(Bushovci s Ládinovci).Pár z těch filmů-Černý jsestřáb sestřelen, Země nikoho ad.- se staly oceňovanými a sbíraly Oscary.Ale to nejlepší s válečnou tematikou je televizní- seriál Bratrstvo neohrožených a Konference ve Wannsee- a ještě k tomu od jedné produkční společnosti, kterou snad nemusím déle představovat, HBO.Bratrstvo je seriál přímo o válce a sbíral ocenění.Konference- a to je na ní nejlepší -je komorní drama na pozadí války která popisuje setkání nacistických pohlavárů a jejich jednání o řešení problému židovské otázky.Herecké výkony jsou naprosto dokonalé není co vytknout, skvělému výsledku přidává i prostředí kruté zimy.Je to i přiměřeně dlouhé takže nuda určitě nehrozí.A herecký koncert Stanleye Tucciho jakožto Adolfa Eichmanna je nezapomenutelný, pro mě jsou ostatní v pozadí. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Děsivé. Branagh fascinující. Je zajímavé, že napětí ve filmu je spíše dáno jinak nepodstatnými půtkami nacistických pohlavárů - přičemž ale všichni byli svině a víceméně byli zajedno - jen se tu hádají o detailech (např. jak se to právně zařídí). Přesto to docela funguje. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hlavně z historického hlediska velmi zajímavý a poučný film. Absence jakékoliv akce, čistě konverzační drama, ale i přesto přesvědčivé herecké výkony a atmosféra, z které oprávněně mrazí... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o "čaji o páté", kde se jen tak mimochodem projednává jeden z největších zločinů proti lidskosti. Odosobněně, se společenskými úsměvy. Předpokládá se, že jste s historickými fakty seznámeni, a tak se příliš nepodává pomocná ruka. Z výsledku (myšleno filmového) mrazí více než byste řekli, že je vůbec možné, když se jedná čistě o "interiérovou konverzačku". Skvělí jsou hlavně herci; a to všichni bez výjimky. Ovšem Heydrich v podání excelujícího Branagha je kapitola sama pro sebe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jako "12 rozzlobených mužů" na nacistický způsob. Celé se to také odehrává v jedné místnosti, vždycky se jedná, pak námitka, pak přestávka a na konci se usnesou jak to těm Židům natřou. Nechybí nacistické vtipkování a narážky na "růžové Židy," kterým se pak všichni společně od srdce zasmějí. Člověku nad tím až zůstává rozum stát. Nicméně herecky velice dobře zvládnuté a po ostatních stránkách přinejmenším uspokojivé. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Film zbytečně srážejí nevěrohodní herci (výkony vesměs dobré, avšak většina nevypadala příliš "německy"), třebaže pár výjimek by se našlo, např. Ben Daniels jako Bühler - tomu jsem to skopčáctví věřila - naproti tomu odbarvený Stanley Tucci jako Eichmann spíše rozesmál. Formát TV filmu je více než pochopitelný - tohle by v kinech nemělo šanci - snímek se zdá být mnohem kratším než ve skutečnosti je a to je rozhodně na škodu, neboť člověk má pocit, že se v něm vlastně vůbec nic nestalo, ačkoli se tam řešila jedna z nejzásadnějších otázek 20. století. Přesto by se tu snad našly i nějaké klady - když už nic jiného, tak alespoň jakás takás informační hodnota, jak že ta ohavná konference vlastně přibližně probíhala - a člověk si hned zpočátku, víc než kdy jindy, uvědomí onu neskonalou absurdnost toho, co měli Němci v plánu (a co také z velké části uskutečnili)... ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ani HBO spolu s áčkovými herci nedokáže film bez dramatické linky, vývoje a vyvrcholení zachránit od vyhoření. Sorry, not moved. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chladná rekonstrukce utajené chladnokrevné diskuze o postupu vyhlazení židů z Evropy v rámci "finálního řešení", spíše symbolické a předem rozhodnuté, stejně ale vyhrocené v konfliktu právníků a prasat. Historicky vzato určitě obohacující vidět, ale vadil mi tu celou dobu princip, že bandu nacistických pohlavárů zahrála parta britských herců v angličtině. Což prostě není ono. Pamatuji jak nás na CONSPIRACY upozornila učitelka dějepisu (během hodiny o koncentračních táborech) kdysi na střední a jsem trošku tragéd, že mi trvalo dobrých 10 let si pustit. ()

Reklama

Reklama