Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama Othello (1604) je spolu s Hamletem, Macbethem a Králem Learem řazeno mezi vrcholné tragédie Williama Shakespeara. Příběh o benátském mouřenínovi, jehož duši vehnaly do tenat žárlivosti a smrti ďábelské úklady úlisného našeptávače Jaga, se dočkal mnoha filmových adaptací. V roce 1995 se nestárnoucí Shakespearovy předlohy režijně chopil zkušený britský divadelní a televizní herec Oliver Parker, který si sám v minulosti na jevišti zahrál Jaga i Roderiga. Osudové drama vášně, žárlivosti a proradnosti seškrtal a soustředil se na klíčovou trojici postav Othella, Jaga a Desdemony, které ztvárňují Laurence Fishburne, Kenneth Branagh a francouzská herečka Irene Jacobová. Snímek byl příznivě přijat diváky i kritikou, která vyzdvihovala především herecký výkon Kennetha Branagha. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„This is the night…that either makes me or for does me quite..“ Notoricky známý příběh o svěcení prostředků, ve kterém intrikán Iago šeptá do uší jed a zasévá semínka, ze kterých vyrůstají zeleno-oká monstra. Svou formou si to najde cestu k divákovi, žárlivostí spalovaný Fishburne charismaticky mauří, ale je to Branagh, kdo si Parkerovu verzi slavné "machiavelistické" tragédie krade pro sebe. Když boří čtvrtou stěnu, cítíte se provinile, protože o jeho plánech víte, ale nechcete jej zastavit.. Hošan Lodovico v podání Michaela Sheena sice pobyl na plátně jen pár chvil, ale kdykoliv se objevil, stoupla teplota o pár stupňů Celsia.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi než ztotožnit se s komentářem bogu. Neviděla žádnou jinou filmovou adaptaci Othella, tak nemám, s čím srovnávat, zato se ke mně ale dostala řada Shakespearových her v režii Kennetha Branagha a těm se bohužel Othello při vší snaze rovnat nemůže. Branagh má zvláštní dar přenést Shakespearovo dílo na plátno tak, že ačkoliv po většinu času doslova cituje předlohu a z úcty k autorovi nevynechá jedinou scénu, ani si další nepřipíše, jeho filmům nechybí život. Oliver Parker pojal Shakespeara poněkud volněji, řadu scén vyškrtal a třeba konec (teď mluvím o Branaghově postavě Iaga) zas lehce změnil. Pravda, snažil se nám vše vynahradit tím, že Iago často mluví přes kameru jakoby přímo k divákovi, ale když porovnám Othella s Kennethovým dvojnásobně dlouhým Hamletem, propadám často pocitu nudy. Asi je to zvláštní, ale zkrácení Shakespearova díla ani jeho drobné úpravy rozhodně nepřidaly filmu na dynamice, právě naopak. Snad za to může podle mě i poměrně nešťastné vybrání hlavních rolí, Jacob je jako Desdemona zbytečně unylá a Fishburnovi zas chybí pro roli tak důležitá majestátnost. Branagh mi to ve všech svých scénách vynahrazuje, jenže pokud se u filmu vyžívám jen u postavy hlavního záporáka, napadá mě, že je tu něco špatně. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně převedený Shakespeare na filmové plátno. Výsledek zůstává trošku divadelní (zejména, se zdůrazňuje v momentech, kdy se postavy obracejí jako by přes rampu k divákovi), což ale nepochybně bylo myšleno jako úcta k autorovi, který psal divadlo a nikoliv film. Fishburne i Branagh jsou herecky skvělí. K. Branaghovi navíc skládám poklonu za to, že velikou část svých životních možností obětavě vložil do Shakespeara. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Shakespearova tragédie o benátském mouřenínovi Othellovi, jehož duši vehnaly do tenat žárlivosti a smrti zákeřné úklady úlisného našeptávače Jaga. Sledujeme motiv lásky mezi dvěma lidmi odlišné rasy, které nebylo souzeno se naplnit. Příběh začíná v roce 1570, kdy se dcera benátského patricije Desdemona tajně vdá za maurského vojevůdce Othella. Zahořklý intrikán Jago hned vzápětí rozehraje sérii intrik pro vlastní potěchu a prospěch a je to také jediná postava, kterou je hodno si z filmu zapamatovat, protože Kenneth Branagh ji zahrál bravurně. Zbytek se nese trochu v nevýrazném rytmu a proslulá závěrečná škrtící scéna je vlastně hned druhá věc, která se vryje do paměti. Jinak zpracování klasiky všech klasik mohlo být přece jen více strhující. 70% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Co víc si přát, než odlehčené zpracování klasiky, ozvláštněné filmovým nádechem, se skvostným Kennethem Branaghem a překvapivě dobrým Laurencem Fishburnem? Snad jen více výraznou Desdemonu... ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh a Shakespearova zfilmovaná dramata? Jinak si to ani nedokážu představit. A Fishburne taky nezaostává - hodně dobrá dvojka. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zbytečně DOSLOVNÉ provedení ... snad i díky protřelému intrikánu Jagovi, který se často obrací přímo na diváka ... jakoby ho cos nutilo chlubit se svou domnělou genialitou - či jakoby natvrdlý divák neuměl bez nápovědy rozpoznat jeho pravé úmysly. Režie nedokáže příběhu vdechnout tu správnou dramatičnost - ani důstojnost ... snad proto, že sám Othello není silným hráčem, kterému byste bez oka mrknutí uvěřili přirozenou autoritu, rozhodnost a vojevůdcovské schopnosti (alespoň já jsem chvílemi mrkala velice usilovně). Zmítá se jak třtina ve větru Jagových záludných slov, nechá se až příliš snadno obelstít a svést na temnou stezku žárlivosti. Zápletka se tak po všech scénáristických úpravách, svázaná nepříliš kreativním režijním zpracováním, stává maličko povrchní a nedůvěryhodnou, ustojí to jakž takž na 3* s průměrnou svítivostí. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající adaptace s fantastickým Kennethem Branaghem, který je jako Iago správně ďábelský a samozřejmě největší hvězdou celého představení, skvělou režií a dobrým českým dabingem, Celé je to takové správě shakespearovské. Pokud se jedná o devadesátkovou adaptaci velkého barda (ve které ještě navíc je často Kenneth a téměř vždy i režíruje), nemůžete být zklamáni. Tahle adaptace je sice trochu pokrácená, pravda, ale to vůbec nevadí, ve dvou hodinách bylo řečeno vše důležité a Othello je navíc nejlepší Willova tragédie, takže je o to lépe, že se tahle místy divadelně působící adaptace (což vůbec není na škodu), tak povedla. Správně atmosferická, herecky výtečně obsazená, i %.ten Laurence Fishburne mně mile překvapil, koneckonců shakespearovský herec on moc není... ale šlo mu to náramně. Skvostná záležitost, kterou jsem konečně viděl, a kterou já osobně stavím nad tu Wellesovu - a že je to nějaká konkurence! 87%. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ó, pohleď, co proved.´ Jak stíní, siný. Jeho tělo, mysl zatíží. Mefistofelovské. Šeptající podlé jáství, které houpe gondolami. Šibeniční loutkář vede si. Očerňuje. Bazíruje na nitkách temnoty. Kypří falzy realitu druhých. Slovy, rétor jehel tká, smilstvo fata morgán. Rubínový rubáš apokalypsy. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Laurence Fishburne na své obvykle komerčnější poměry klasickou roli určitě zvládl. Branaghovo "I hate the Moor" je podle mě naprosto ideální, celej ten proslov je pastva pro všechny moje divácké senzory. Když jsem viděl McKellenovu verzi, přišla mi jakoby nesprávná, až takový je Kenneth master. Irene Jacob mě sice totálně míjí svým fenotypem, nicméně oproštěn od tohoto pokřiveného a bytostně neobjektivního pohledu byla jako Desdemona vlastně perfektní volba, protože skutečně tak průzračně čistou a nevinnou ženu jsem ještě neviděl, tím spíše ne v rámci interraciálního svazku:) To spíš její part mi přišel sám o sobě z maličko šovinistických důvodů méně výrazný, než ty dva skutečně hlavní. Zapamatovatelně svou roli pragmatické společnice ústřední tragédky pojala určitě i Anna Patrick, ostatní postavy pak jsou po všech stránkách vedlejší. Celkově jde o kvalitní zpodobnění možná nejfatálnějšího příběhu Williama Shakespeara, což si člověk uvědomí nikoliv během Desdemoniny vraždy, nýbrž v moment, kdy se Othello dopátrá svého omylu a začne se v slzách lísat k bezvládnému tělu zcela "jiné" bytosti, než jakou pro něj byla ve chvíli, kdy ji sprovodil ze světa.80% ()

Rypley 

všechny recenze uživatele

Laurence Fishburne jako Othello je démonický. Kdo na mě ale zapůsobil, tak to jednoznačně Kenneth Branagh jako Jago. Nezapomenutelná postava. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity - 3/4 filmu jsem si říkal, jak je dobře, že se člověk dostane k takovýmhle adaptacím. Bylo to zajímavě udělané, pěkná výprava, IAGO byl dostatečně padoušský a i když víte, jak to dopadne, jste zvědavi, jak to bude provedené. A to je podle mě slabina poslední čtvrtiny. Celé je to dost natahované, na to že tam zemře několik lidí je to takové dokumentární, bez emocí. Dobře je to vidět na postavě Desdemony, která umírá, jako kdyby četla nějakou hodně nudnou knihu. Člověk se sice doví, co chtěl, ale když vyjedou titulky říká si, sakra co to bylo? ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

StarsFan a bogu už tak jasně a přesně vystihli moje pocity, že ani nevím co mám víc napsat. Parker ani zdaleka nedal Shakespearovi křídla a krásu jako to umí Branagh. Jeho Othello je značně proškrtaný, a plný líbivých filmových dodatků. Fishburne je dobrý herec, ale skutečně mi u něj chyběla vznešenost a elegance. Jacob byla zbytečně slabá na to, jak silná osobnost Desdemona je, a navíc se tam svlékla což je u mě hodně bodů mínus jak pro ni, tak pro režiséra. Branaghův Iago byl skvělý, jeho monology směrem k divákovi byli velmi silné a přesvědčivé, a navíc svým hereckým výkonem zachraňoval celý film. Branagh asi svými režijními počiny Shakespeara posadil laťku tak vysoko, že ji těžko někdo překoná. Navíc tolik líbivosti a Americké thrillerovosti zabilo Othellovu myšlenku, ironii i humor. (To že je to drama neznám že se nesmí používat humor, náhodou pro ten měl Shakespeare vždy alespoň kousek místa) Rozhodně to není nekoukatelné, nebo nudné, ale asi jsem očekávala více. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Othello patří k nejznámějším dílům Williama Shakespeara. Neměl jsem v minulosti možnost shlédnout mnoho jeho děl. Z těch co jsem viděl vyniká především Král Lear s Janem Třískou. Othello nevyznívá vůbec špatně a když se chcete pustit do Shakespearovského dramatu musíte pracovat s poctivým a velmi kvalitním herectvím. To nabízí všichni zúčastnění a Kenneth Branagh především, to se přiznávám. V minulosti jsem ho znal pouze z Harryho Pottera a to se naštěstí už zlepšuje. I Laurence Fishburna jsem viděl v různých rolích, takže divadelní drama je něco nového a celkem mu to jde. Nutno dodat, že se mi líbila i kamera a nápad, že se film tak trochu snažil divadlu přiblížit. Již zmíněný K. B. mluvil přímo k divákovi. Je třeba ale říct, že nemám s čím srovnávat, takže tuto verzi beru jako kvalitní a povedenou. ()

Reklama

Reklama