Reklama

Reklama

Pražský student

  • Německá říše Der Student von Prag (více)

Obsahy(1)

Balduin je možná skvělý jezdec a nejlepší šermíř v Praze, ale radovánky s kamarády ho už nebaví, lhostejný zůstává i k návrhům květinářky Lidušky, která po něm touží. On sám sní o opravdové lásce, hlavně o komtese Margit, dceři hraběte Schwarzenberga, které zachrání život, když se jí splaší kůň. Jenže jak by si ho taková dáma mohla všimnout, když je jenom student a má hodně hluboko do kapsy? Tajemný lichvář Scapinelli východisko se spoustou peněz nabízí - nechce to ale zadarmo. A jeho cena je více než neobvyklá... (Oktavianus)

(více)

Recenze (7)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší evropský herec němé éry Conrad Veidt a mefistofelský Werner Krauss, to prostě nemůže dopadnout špatně. Samozřejmě, že Kabinet dr. Caligariho byl jenom jeden a zopakovat se ho už nepodařilo, přesto vznikl poměrně silný film, který stojí právě především na Veidtovi a dalším jeho monstru, tentokrát dvojníkovi. Oproti starší Wegenerově verzi film není tak temný, ale když už se dvojník na scéně objeví, jde z něj strach (vyzdvihl bych třeba scénu, kdy Balduin jde na souboj, před nímž slíbil, že soupeře nezabije - a potká odcházejícího dvojníka a najde už jen mrtvého protivníka). Naproti tomu obě verze kazí pasáže Balduinova dvoření hraběnce a milostný motiv děvečky zamilované do Balduina. Jinak je ale příběh nejlepšího šermíře v Praze nádherný, tragický a temný. "Zde leží Balduin, muž, který bojoval s ďáblem - a prohrál." ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento námet bol zjavne v kurze, do roku 1935 sa natočili tri verzie, z toho dve nemé. Táto verzia má v sebe potenciál, slušná kamera ponúka zážitok, problémom nastáva neúmerné naťahovanie scén. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Mě tenhle film docela minul.Příběh strašně nezajímavý a jediné dva výraznější momenty byly, když Ďábel plašil psy na honu a potom ten závěr, kterej byl ale zase zbytečně nataženej. Sice nemůžu říct, že jsem se nudil, ale už jsem viděl hodně daleko lepších němejch filmů. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Henrik Galeen ( scenár - UPÍR NOSFERATU či GOLEM, AKO PRIŠIEL NA SVET ) a Conrad Veidt ( herec - ORLAKOVE RUKY či KABINET DOKTORA CALIGARIHO ), spojenie ktoré oznamovalo veľa. A možno aj nie. Občas sa aj majster kat utne a aj napriek impozantnému pohľadu kamery sa nieje na čo pozerať. Paradoxné, ale aj pravdivé. ()

gootchy 

všechny recenze uživatele

Na začátku jde banda týpků na kus, ve třetí minutě chlastá i pes. Jenom hlavnímu hrdinovi nějak nechutná. Sedí bokem a nudí se. Ovšem po chvíli se objeví lichvář (s nadpřirozenými schopnostmi) a začnou se dít věci. První scéna se zrcadlem je fakt nářez. Pak je tam trocha romantiky na hřbitově a destrukční alkoholová jízda v hospodě. Pokud si chcete doplnit něco opravdu starého, tohle je solidní volba. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že ačkoliv Veidt odpovídá více představě studenta než Wegener a pozdější doba znala lepší technické prostředky než rok 1913, tak se mi ta starší verze zdála lépe obsazená, technicky zvládnutá a měla kouzlo staré Prahy. U této verze mi vadil občas špatně provedený střih a rychlé střídání záběrů. Jinak Veidt zde podává vynikající výkon a je tu mnohem více zajímavých detailů. ()

Reklama

Reklama