Reklama

Reklama

Pražský student

  • Německá říše Der Student von Prag (více)

Obsahy(1)

Balduin je možná skvělý jezdec a nejlepší šermíř v Praze, ale radovánky s kamarády ho už nebaví, lhostejný zůstává i k návrhům květinářky Lidušky, která po něm touží. On sám sní o opravdové lásce, hlavně o komtese Margit, dceři hraběte Schwarzenberga, které zachrání život, když se jí splaší kůň. Jenže jak by si ho taková dáma mohla všimnout, když je jenom student a má hodně hluboko do kapsy? Tajemný lichvář Scapinelli východisko se spoustou peněz nabízí - nechce to ale zadarmo. A jeho cena je více než neobvyklá... (Oktavianus)

(více)

Recenze (7)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že ačkoliv Veidt odpovídá více představě studenta než Wegener a pozdější doba znala lepší technické prostředky než rok 1913, tak se mi ta starší verze zdála lépe obsazená, technicky zvládnutá a měla kouzlo staré Prahy. U této verze mi vadil občas špatně provedený střih a rychlé střídání záběrů. Jinak Veidt zde podává vynikající výkon a je tu mnohem více zajímavých detailů. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší evropský herec němé éry Conrad Veidt a mefistofelský Werner Krauss, to prostě nemůže dopadnout špatně. Samozřejmě, že Kabinet dr. Caligariho byl jenom jeden a zopakovat se ho už nepodařilo, přesto vznikl poměrně silný film, který stojí právě především na Veidtovi a dalším jeho monstru, tentokrát dvojníkovi. Oproti starší Wegenerově verzi film není tak temný, ale když už se dvojník na scéně objeví, jde z něj strach (vyzdvihl bych třeba scénu, kdy Balduin jde na souboj, před nímž slíbil, že soupeře nezabije - a potká odcházejícího dvojníka a najde už jen mrtvého protivníka). Naproti tomu obě verze kazí pasáže Balduinova dvoření hraběnce a milostný motiv děvečky zamilované do Balduina. Jinak je ale příběh nejlepšího šermíře v Praze nádherný, tragický a temný. "Zde leží Balduin, muž, který bojoval s ďáblem - a prohrál." ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Henrik Galeen ( scenár - UPÍR NOSFERATU či GOLEM, AKO PRIŠIEL NA SVET ) a Conrad Veidt ( herec - ORLAKOVE RUKY či KABINET DOKTORA CALIGARIHO ), spojenie ktoré oznamovalo veľa. A možno aj nie. Občas sa aj majster kat utne a aj napriek impozantnému pohľadu kamery sa nieje na čo pozerať. Paradoxné, ale aj pravdivé. ()

gootchy 

všechny recenze uživatele

Na začátku jde banda týpků na kus, ve třetí minutě chlastá i pes. Jenom hlavnímu hrdinovi nějak nechutná. Sedí bokem a nudí se. Ovšem po chvíli se objeví lichvář (s nadpřirozenými schopnostmi) a začnou se dít věci. První scéna se zrcadlem je fakt nářez. Pak je tam trocha romantiky na hřbitově a destrukční alkoholová jízda v hospodě. Pokud si chcete doplnit něco opravdu starého, tohle je solidní volba. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama