Reklama

Reklama

Teorie létání

Obsahy(1)

Richard se pokouší létat a co víc, zkouší to pořád dokola. Tentokrát se o to pokouší ze střechy banky, ve které pracuje jeho utrápená přítelkyně Julie, která ho však v důsledku jeho dalšího létacího pokusu opouští. Na pokraji psychického zhroucení tak Richard prchá do izolovaného místa kdesi ve Walesu, kde končí s trestem 120 hodin veřejných prací jako následek za jeho létající pokusy. V rámci odpracovávání trestu musí bavit a starat se o 25ti letou Jane, která trpí formou nevyléčitelné choroby pohybového ústrojí, ale která má zároveň zcela jedinečný smysl pro humor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Lima 

všechny recenze uživatele

Žádná "greengrassovská" syrovost se nekoná, žádné kamerové hrátky, naopak na Greengrasse překvapivě komorní počin, ve kterém těžko hledat jeho rukopis. Sice příjemný příběh, ale překvapivě nevýrazná režie a aspoň pro mně nepřesvědčivý výkon Bonham Carter. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Film o sexu, penězích a tělesně postiženém člověku.“ Podobných příběhů vznikly desítky, jen málo z nich ovšem oplývá takovým puncem nevšednosti. Teorie létání je oproštěna od veškerých romantických znaků: Ona chce hlavně přijít o panenství, on je svolný k vykradení banky, ani jeden si příliš neváží života. Scénář má mnoho trhlin, převážně logického rázu (odkud bere Richard peníze?), režie Paula Greengrasse je obyčejná a film tak navzdory nosné myšlence a jisté snaze jít proti konvencím příliš nevybředává z průměru. 65% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii Paula Greengrasse působí romantické drama okořeněné hořkým humorem jako černá ovce. Jenomže režisér i zde prokázal nebývalé kvality a vysoce působivý scénář jedné z nejpodivnějších filmových romancí odvyprávěl bez chybičky. Naprosto přesně a trefně dokázal odhadnout správnou míru do jaké míry budovat vztah hlavních protagonistů, kdy přinutit diváka vytáhnout kapesník a nebo kdy jej rozesmát (i když pravda poněkud smutně). Váha celkového efektu, ležící na hercích, byla i přes svou nesmírnou tíhu zahrána skvěle. Jak Kenneth Branagh, který se nenechal zastínit „postižením“ Heleny Bohnam Carter, jenž svůj part odhadla naprosto přesně, takže nad ní nikdo nebude brečet, jaký to chudinka má krutý osud. I přesto, že je film dějově lehce odhadnutelný a že závěr se dá vytušit už v prvních minutách, neprodává se tento snímek divákovi vůbec lacino a ač je prodchnut poněkud smutnou atmosférou, po jeho skončení mě paradoxně zavalil příval obrovského pozitiva. A to v poslední době nedokáže ani většina romantických komedií. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $73,233Tržby Celosvetovo $73,233▐ veľmi nezvyčajný hravý a dokonca zábavný film od Paul Greengrassa /60%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film až po okraj naplněný pozitivním poselstvím, pro které rád odpustím lehkou nevyrovnanost scénáře a mírné herecké přešlapy (u Heleny Bonham Carter se bohužel nejedná o výkon z těch nejlepších). Milé, "správná míra" byla však poněkud překročena. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Viem, že z mojej pozície nemôžem. Ale to neznamená, že nechcem.“ Kúzelný, citlivý, vtipný a troška pikantný film o ťažkých veciach. Divák spozná úprimné filmy na kilometre ďaleko a tento je okrem vynikajúceho scenára podporený skvelým výkonom Heleny Bonham Carter a o nič menej slabšieho Kennetha Branagha. Spolu vytvorili pár nielen na filmovom plátne (Frankenstein), ale i v súkromí (aspoň na nejaký čas). To všetko v réžii dnes takého adrenalínového hitmakera Paula Greengrassa (Bournov mýtus, Let číslo 93). ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Příběh, jenž není sám o sobě ničím novým. To až tvůrci mu dali tak trošku jiný směr, a to se u mě moc nevyplatilo. Celý ten příběh jednoho netradičního páru mi nějak nesedl, bylo to spíš takové křečovité než přirozené. Vše zachraňoval báječný Kenneth Branagh, jenž svým homelesáckým charismatem vytáhl každou scénu ve film, ve které se objevil. Ostatní byli taky dobří, zejména představitelka hlavní role. FIilmy, jenž mají za téma vzpření se společnosti, svobodu či lásku (at až klasickou nebo podivnou) mě vždycky přitahovaly, ovšem tento snímek mé srdce nijak zvlášť nerozbušil, i když scéna s Bankou je opravdu skvostná. Greengrasův masterpiece hledejte v jeho pozdější tvorbě. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Teorie létání naštěstí netrpí neduhy mnoha moderních filmů a nenatáhla prolog na půlhodinu filmového času. Nerozebírá důvody rozchodu Richarda a jeho přítelkyně, neukazuje život Jane před tím, než skončila na vozíku, nepředstavuje nám osamělé hrdiny v nespočtu nedůležitých situací. Místo toho dává hlavní dvojici dohromady už v páté minutě a tím nabízí dostatečný prostor pro to, o čem tenhle film má být nejvíce: o rostoucím přátelství mezi dvěma odlišnými lidmi, kterým v životě cosi schází. Až doposud si nemůžu stěžovat. Bohužel s pozitivem zvaným "rychlý start" přichází i negativum s označením "stejně rychlý konec". Možná je to jen můj problém, ale jelikož byla Branaghova postava v průběhu děje líčena jako nemužná, tápající a hledající smysl života, jsem čekala, že u něj bude docházet k postupné, pozvolné proměně. A zrovna, když jsem vrchol (vlastně spíše rozjezd) tohoto vývoje očekávala, přišel náhle konec. Toliko k záporům. (Ačkoliv sami si můžete přidat další, které mě tentokrát tolik neobtěžovaly, jako například předvídatelnost, nedostatečná "dojemnost", nevýraznost, neoriginálnost.) Pro mě totiž tentokrát vyhrávají pozitiva zvaná lidskost, radost ze života, dospělost a výborné herecké výkony se subjektivním podtextem "Ken Branagh, will you marry me?" ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Často krát bývam pri kometovaní filmov uštipačný, ironický a cynický. Viacero uživateľov mi napísalo, že mnohé moje komentáre sú provokatívne a nenávistné. Že vraj som hater. Asi je to pravda. No občas sa nájde tak silný snímok, že mi vyrazí dych a stratím reč. Tak to bolo i v prípade anglického filmu "Teória letu". Je to úžasné filmárske dielo, ktoré sa ma bytostne dotklo. Takže si odpustím tie svoje obvyklé chytrácke keci a dám tomu päť hviezdičiek. ***** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dramatické, vtipné, romantické... Krásné. Stoprocentní výkony Kennetha Branagha i Heleny Bonham Carter, jeden z prvních velkých soundtracků Rolfe Kenta... Zkrátka hezky se na to dívá a hezky se to poslouchá. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nádherná, vtipná a emotivní romance, která je vskutku hodně netradiční. Moje velká oblíbenkyně Helena Bonham Carter je v roli postižené dívky, která už netouží po ničem jiném než přijít o panenství, naprosto vynikající a v podstatě to samé mohu říct i o Kennethu Branaghovi v roli životního ztroskotance, který se o ní stará. Po psychologické stránce velmi zdařilé, charaktery obou postav jsou vykresleny opravdu moc dobře. Celé je to takové roztomilé a hravé, ale Greengrass dokáže diváka řádně sejmout i emocionálně (důkazem budiž možná nejlepší scéna prolínající Richardovo "vykrádání banky“ a Janino setkání s gigolem). Po Bournově mýtu je tenhle milý a nenápadný filmeček dalším jasným důkazem Greengrassovy režijní suverenity. Do budoucna na něj hodně spoléhám. 70 - 80 % ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Možná to není originální. Možná víme, jak to dopadne, chvíli po začátku. Ale je to dobré. Moc dobré. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, přes své téma nabitý pozitivní energií. Vtipné momenty se střídají s těmi dojemnými... neříkám, že je ten film dokonalý, ale já ho mám ráda. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Príjemný príbeh o dvoch nezaraditeľných ľudoch. Sú rozdielni a predsa sú si podobní tým, že sú "iní" i keď majú rovnaké túžby a sny ako všetci ostatní. Mám rada ľudí, ktorí dokážu ísť za hranice reality. V inom príbehu by možno dosiahli to o čom snívali a na svete mohlo byť o jedného vynálezcu a jednu romantičku viac. A práve to im závidím - že veria aj tomu, čo mi nie. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Citlivě smíchaný koktejl dramatu, romance a komedie. Paul Greengrass je zatraceně dobrý režisér, ať už točí cokoliv. Helena Bonham Carter v roli postižené June vyloženě exceluje. Kenneth Branagh má pár lepších momentů, ale jeho role zas není tak dobře napsaná, aby mu umožnila nějaký soustředěný herecký výkon. Rozhodně vynikající film, který mě docela chytil za srdce. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Nehorázná blbost! Už tak dost slabý film do kategorie těch opravdu extrémně nepovedených katapultuje naprosto tristní herecký výkon H.B.Carterové - udivuje mě, že si stále někteří myslí, že postižení se od ostatních liší tupým žvatláním a pitvořením... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Film, který se o hodně snažil. Tak moc, až nedosáhl ničeho. Bohužel. A to touhy hlavní hrdinky dokážu dobře pochopit, jen nedokážu pochopit, proč se scénáristé nebo režiséři, když už chtějí točit film s nějakým postiženým člověkem, pořádně neinformují, co a jak. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Milé, citlivé, originální... Moc se mi líbilo, jakým způsobem je ztvárněna Jane, její občas až cynické průpovídky a také bych řekla, že film je celkově natočen hodně poutavě. Greengrass pojal tuhle "romantickou komedii" svým jedinečným způsobem a výsledkem je, že lítost cítí divák až jako poslední. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Strhující!! Pravdivý a smutný film o lásce mezi milovníkem létání a postiženou dívkou, který skvěle ukazuje dnešní smutnou a někdy i děsivě krutou realitu! Ze závěru mi běhal mráz po zádech!! Geniální film!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass ako reziser dokaze natocit podstatne strhujucejsie filmy nez tuto komornu dramu. Ale za kvalitny vykon Heleny Bonham Carter dam 65 % ()

Reklama

Reklama