Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Politická komedie považovaná za jeden z nejzdařilejších maďarských filmů otevřeně se dotýkajících kořenů stalinského režimu. Vypráví o prostém hlídači hráze Dunaje Józsefovi Pelikánovi, který je bezděčně vztažený do soukolí cynické "velké politiky" a zakouší mnohé paradoxní vzestupy a pády. (Festival nad řekou)

Videa (2)

Trailer

Recenze (23)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslavnějších maďarských filmů, satirická komedie o neduzích socialismu, dodnes překvapuje svým myšlenkovým přesahem a originalitou. Vyprávění je kypřeno vtipnými mezititulky, které děj urychlují, a snímek nejenže zesměšňuje nesmyslně vykonstruované komunistické procesy a aktivity tím, že do nich zapojuje zmatenou a v nitru nezkaženou figurku prostého hlídače hráze, ale především přináší důležité poselství, že se vyplatí ponechat si vlastní hlavu, přestože prohnaný intelektuál se do ní snaží zaset vlastní myšlenky. Snaha změnit člověka je trestuhodná a obrátí se proti viníkovi, ať už se snažíme změnit sebevětšího blbce. Herci jsou úžasní a některé scény, například slavnostní ochutnání prvního maďarského pomeranče, jsou nejen geniálně vtipné samy o sobě, ale také pomáhají účinně vypointovat celkové satirické dění... 90% ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Soudruh Pelikán, víceméně prostoduchý hlídač hráze na Dunaji, zachrání život svému někdejšímu příteli a nyní ministrovi soudruhu Danielovi - čímž začnou jeho nekonečné potíže. Strana, zosobněná tajuplným soudruhem Virágem, neustále opakujícím, že "situace ve světě se vyostřuje", začne jakoby "za odměnu" přidělovat soudruhu Pelikánovi různé úkoly, které ale naivní a pro život v lidové demokracii neuzpůsobený hlídač hráze vždy dokonale pokazí - nejkouzelnější je snad situace, kdy dostane za úkol provést socilialistické reformy v zábavním parku. A tak se ze zámku hrůzy stane zámek socialistické hrůzy, kde místo buržoazních kostlivců straší Marxova maketa s blikajícíma očima či strašidlo komunismu, obcházející Evropou. - Pelikánovy největší potíže ale nastanou ve chvíli, kdy je jeho přítel ministr odhalen stranou jako vedoucí protistátního spiknutí. V připravovaném monstr procesu má totiž soudruh Pelikán stanout coby korunní svědek (když namítá, že mu na ministrově chování nepřipadalo nic podezřelého, dostane se mu ponaučení: "Špioni jsou podezřelí právě tím, že na nich není podezřelého vůbec nic."). - Tragikomický snímek Svědek, jediný v Maďarsku zakázaný tuzemský film v komunistické éře a kolegu filmů jako Tři přání nebo Bílá paní, musíte vidět! ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že dobre napísaná a zahraná záporná postava dodá filmu šťavu, v tomto prípade je to hlavná kladná postava, ktorá si získa diváka svojou bezprostrednosťou a sarkazmom ako nástrojom boja proti komunistickej svojvôli a hlúposti. Film obsahuje veľké množstvo drobných scén, ktoré dokonale dotvárajú stalinistické metódy v povojnovom Maďarsku, vysmieva sa im, zosmiešňuje funkcionárov, kariéristov a praktiky komunistických pohlavárov a robí to najelegantnejším spôsobom ako je možné. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

RIVER FILM FEST - Festival nad řekou 2009 - ECHOES OF FILM FESTIVALS - Ozvěny filmových festivalů - Na Pelikána nezbylo maso - tak hold musíme zabít deža (prase) a takovýchto úžasných hlášek a komických postav od pana Virága po soudružku Gogolákovou je ve filmu spousty... Dobrá zábava - 70% ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Satira o hlídači hráze, který jednoho dne porazil na černo prase a celý jeho život se obrátil vzhůru nohama, když se dostává do různých zodpovědných funkcí. Hyperbolizace komunistické rétoriky je decentní, nepřepjatá a místy se nese až v duchu britského humoru á la seriál Jistě, pane ministře. Jakkoli zní některé věci absurdně, v zásadě se neliší od řady oficiálních JZD akcí nebo proslulého projevu o Ježíškovi, který vyrostl a stal se z něj Děda Mráz. Film sám ironizuje situace na několika rovinách - doprovodnými titulky, prostřednictvím vynikající komediální dvojice „blbec Pelikán/vychytralý Virág“ a skrze až během filmu postupně pointované vtípky. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • V Maďarsku byl snímek v době svého vzniku nepřijatelný a putoval na téměř 9 let do trezoru, vyjma občasných promítání pro užší filmařskou obec či novináře. Také si jej půjčovaly stranické orgány, které ho hrály "za odměnu" svým funkcionářům v rámci většinou únavných konferencí a aktivů. [Zdroj: FNR Písek] (hippyman)

Reklama

Reklama