Reklama

Reklama

Potom, čo je schopný kňaz odsúdený na pobyt za mrežami kvôli údajnému zabitiu mníšky počas exorcizmu, investigatívny novinár je odhodlaný dopátrať sa v tomto prípade k zjavne utajovanej celej pravde. Mohlo sa skutočne stať, že kazateľ zavraždil mentálne chorú ženu, alebo v skutočnosti prehral boj s démonickými silami? (Richie4422)

Recenze (67)

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Matka chtěla vidět nějaký novější film s vymítáním ďábla a tak jsem ji pustil tohle. Po 30 minutách vstala a odešla. Já zbytek filmu protrpěl. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ateisticky zameraná novinárka presvedčená o farárovej vine pátra a pátra, až kým sa na vlastné oči nepresvedčí, že tam hore naozaj niečo je. Alebo skôr tam dole. No. Normálne som musel premýšľať, ako to ohodnotiť. Pretože na jednej strane je to výborne nakrútené, herečka je sympatická, v réžii či scenári som nenašiel jedinú chybu, a je tam všetko, čo divák od podobného kúska očakáva, pár zjavení a ľakačiek, a samozrejme vymietanie. Na druhej strane, film ma nebavil. Žiaľ. Netuším, prečo sa Gens, ktorého pokladám za jedného z najlepších režisérov, chytil práve tak nezaujímavej témy, ako je exorcizmus. Film neprináša vôbec nič nové, je od začiatku predvídateľný, scény vyháňania démonov podľa mňa zaujímavé nie sú a režisér celú dobu stavia na istotu a drží sa šablónky ako kliešť, takže žiadne prekvapenia sa nedostavia. Proticirkevne a protinábožensky zmýšľajúceho diváka ako ja to dokáže ešte aj pekne naštvať. Ešte že tam až tak veľa modlikania nebolo. Odpad to nie je, ale aj tak sa jedná o Xavierov najzbytočnejší film, a po dvoch predchádzajúcich peckách Frontière(s) a Divide je to pre mňa studená sprcha. Ale aspoň som sa naučil všetky dôležité fázy, ktoré prebiehajú pri vymietaní. Určite sa mi to v živote zíde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Strašne ma to nebavilo. Americkému divákovi to asi bude fuk, ale ako Slovákovi mi prišlo strašne vtipné a trápne, ako každá postava na chudobnom rumunskom vidieku ovláda lámanú angličtinu. Wtf. Xavierovi Gensovi povesť nádejného a kontroverzného hororového režiséra (Hranice smrti, The Divide) dlho nevydržala a v The Crucifixion sa veľmi rýchlo potopil do béčkarského bahna. Príbeh nezaujímavý, z inak pozoruhodného rumunského vidieka nie je vydestilované pre dej nič zaujímavé, ani atmosférické. Občas sa objaví TROCHU zaujímavejšia scéna, ale CELKOM podarený záber. Ale to je asi tak všetko. 30 % ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

S Xavierem Gensem jsme se spřátelili předminulý rok na festivalu v Cannes za poměrně kuriozních okolností. Do půlnoční projekce snímku Love zbývala ještě hodina času, a tak jsem coby vyhlášený čajomil zašel do foyer na šálek zeleného Tuarega, když tu najednou uslyším žoviálním tonem pronesené: "Taky na sucho?". Dalo mi zabrat, než jsem v endomorfním chlapíkovi s kšiltovkou rozpoznal známého režiséra. Naše nenucená konverzace velmi rychle získala punc odbornosti a stočila se i ke Xavierově vizi ohledně plánovaného hororu Crucifixion, pro kterou jsem se jakožto zdejší žánrový expert okamžitě nadchl. Po dvouletém čekání mohu nyní Xavierovi s konečnou platností udělit titul hororového virtuosa, který dokonale ovládl umění atmosferické gradace. Crucifixion zprvu připomíná mysteriozní vánek, avšak v druhé polovině stopáže nabude síly hororového uragánu. Vše podtrhuje bravurní kamera Daniela Aranyó s působivými průlety skrze rumunské interiéry a exteriéry či úchvatnými slow motion a reverse motion záběry. Pochvalu zaslouží i scénáristé za pokus o představení démonologie ve světle širších teologických souvislostí, což bezpochyby vyvede z rovnováhy značnou část místních laiků. Crucifixion ode mě obdrží slabších pět hvězd, čímž si zároveň říká o nominaci na letošního hororového oscara. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po smrti dvadsaťtriročnej mníšky, ktorú zabila neopatrnosť kňaza pri vykonávaní exorcizmu, sa novinárka z New Yorku vyberie do Rumunska, aby sa tomuto kontroverznému prípadu venovala. Zisťuje, že rodina zosnulej verí, že bola naozaj posadnutá Diablom a kňaz bol odsúdený nevinne. Aj keď je Nicole (Sophie Cookson) zarytou ateistkou, čoraz hlbšie sa zamotáva do tajomstiev cirkvi a prípad sa zdá byť čoraz desivejší. Pátranie po pravde ju vystaví tvrdej skúške v boji proti démonom. - Toto ma velmi bavilo a pre mňa ide o jeden z najuspokojivejších hororov tohto roku, ktoré zatial vznikli. Vadilo mi tam v podstate len pár drobností, a to hlavne forma, akou to bolo podané. Dej sa totiž odohráva až po exorcizme, čo je škoda, pretože úvodné scény vyzerali perfektne a tento subžáner už dlho potrebuje trochu oživiť. Režijne to je skvelé, pretože Xavier Gens je odchovancom New French Extremity a tu ukazuje svoj talent v tomto žánri, ktorý nanešťastie prezentuje len raz za niekolko rokov. Velmi lákavé je aj prostredie, ktoré tentokrát nie je exotické, ale skôr neopozerané a som si istý, že na niektoré miesta, ktoré tu boli zobrazené, si čoskoro urobím výlet. Páčili sa mi aj masky, hlavne môj oblúbenec Javier Botet, ktorý tu bol asi pol sekundy, ale nestáva sa často, že by v priebehu troch dní vyšli tri horory s vaším najoblúbenejším hercom, takže som ho opäť rád videl. Rumunská kultúra dostala taktiež dostatočný priestor, informácie o exorcizmoch si v tomto druhu hororov vždy cením a herecké obsadenie hralo podla mňa presvedčivo, takže ako som už spomínal, pre mňa zatial jeden z najpôsobivejších hororov roku 2017 a už sa nemôžem dočkať ďalšieho režisérovho kúsku, ktorý vyzerá extrémne dobre. + Javier Botet + herec z The Divide, The ABCs of Death 2 a Open Windows ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neviem či by som mal odvahu napísať v úvode nejakého, hocijakého filmu, tobôž hororu, text: “podľa skutočnosti”. Ono sa nejedná o až tak zlý snímok v danej tématike, no celé mi to prišlo strašne “lacné”. Nie spracovaním (!!), no z hororového hľadiska skrátka akési príliš “svetlé”, bez temnej stránky, čo danému žánru neskutočne škodí. Veď predsa samotné vykonávanie exorcizmu by malo byt nosným pilierom, ktoré by malo byt z pohľadu žánru ťažiskom, na ktorom by malo všetko stáť. Jednoducho povedané, takéto pasáže by mali mať najväčšie grády, aby si divák z onoho filmu aspoň niečo pamätal, keď všetko ostatné nespĺňa kritéria, ktoré by skrátka mali byť samozrejmosťou. Vyslovene sklamaný nie som, pár okamihov v podobe nápadov (muchy na kunde) potešilo, no toto je zas a znova málo ... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snad jen naivní divák by čekal něco lepšího, než je Friedkinův Vymítač ďábla. Vizuálně příjemný snímek odehrávající se na rumunském venkově stojí na konfrontaci boží víry a nevíry. Nevím, zda výraz ateismus se zrovna sem hodí. Každopádně mladá americká novinářka Nicole má konečně šanci zjistit, jak se to má nejen s Bohem, ale i světem démonů. Scénám posedlosti a vymítání nechybí poetika, závěr je lehce elektrizující. Pro někoho možná stokrát obehraný příběh, pro mne sympatický film, kde dohady ohledně Boha jsou tím nejlepším. Démonické řádění jsem ale přirozeně uvítal. Pravověrné fanoušky strašidelného filmu je ovšem třeba upozornit, že se jedná především o drama s několika málo temnými, snad se dá i napsat hororovými scénami. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Za námet aj prostredie dávam tvorcom palec hore, ale bohužiaľ bol celý koncept Crucifixion naozaj nevyužitý. Rumunský vidiek, tajomné úmrtie a následné vyšetrovanie? Fajn, môže byť, ale nabudúce poprosím podobnú tému natočiť napínavejším, atmosférickejším a celkovo profesionálnejším spôsobom. Takto som sa dočkal len znesiteľného, na jedno zhliadnutie sledovateľného priemeru. Škoda. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Problémem Gensova Ukřižování je ten, že hororový má jen námět. Mnohem víc se jedná o dokumentaristicko-agitační černoprdelnický exkurz na rumunskej venkov. Je jasný, že v kombu s tvůrcovým jménem jde o zklamání jako hrom, na druhou stranu uplnej průser to taky není. Formálně je film bez chyby, zvolit lepší prostředí a trochu postrašit, mohli jsme se těšit z packy jako The Witch. Škoda. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ako pred pár rokmi prebehla médiami správa o smrti nejakej rumunskej mníšky, ktorá bola zabitá pri exorcizme, no a netrvalo dlho a už z toho máme aj film. Režiséra Xaviera Gensa poznám a mám ho veľmi rád, najmä preto, že vie fantasticky narábať s atmosférou, avšak v tomto prípade si myslím, že ide skôr o výnimku alebo nejakú anomáliu, pretože snímok ani náhodou v tomto smere nesplnil moje očakávania. Technická a herecká stránka ešte ušli (aj keď mohla byť obsadená sympatickejšia herečka v hlavnej úlohe, to je však subjektívne), no pri pasážach s vymietaním som sa cítil trocha trápne čo do značnej miery na atmosfére uberalo. Nepomohla tomu ani dejová linka, ktorá nebola nejak extra zaujímavá a už vonkoncom mi neuľahčovala prácu nájsť si cestu k postavám. Tiež by som pridal na strašení, pár vydarených ľakačiek sa tu síce nájde, no od poriadneho strašenia to malo ďaleko, o dusnej mysterióznej atmosfére ani nehovorím, tá bola len taký nariedený čajíček. Skrátka chcelo to pritvrdiť, ale riadne. Takto len slabší priemer. 55/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

The Crucifixion = nehorázná nuda. Tak tady Xavier Gens šlápl hodně vedle,řekl bych že až nebezpečně blízko odpadu. Film ve kterým prší i pod střechou. Film kterej obsahuje spoustu sprostých slov (bůh, ježíš,atd.). Film kterej je zbytečnej jak vaťák v létě. Hodně slabý 2 hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad totální režijní frustrace. Xavier Gens by si mohl podat ruku s Darrenem Lynn Bousmanem. Oběma se stejnou měrou nedostává pochvalných recenzí, delší dobu se jim vyhýbají úspěchy na režijních postech, dlouho nenatočili nadprůměrný hororový film. Gens si ke vší tvůrčí rezignaci vybral stokrát provařené a ze všech stran opracované téma exorcismu, které navíc natočené fádní a nevzrušivou formou, jakou režisér předložil, nemá sebemenší šanci ho katapultovat mezi elitu. I když je film zaštítěn puncem "skutečných událostí", příběh jakéhosi kontroverzního kněze z Rumunska, při jehož kontroverzním vymítání exla jakási jeptiška, je opravdu vydatným krokem zpět do bažiny průměrnosti až podprůměrnosti. Rumunské lokace nejsou atraktivní, všichni, až na ateisticky smýšlející píchatelnou žurnalistku, co přijíždí příběh objasnit a napsat o něm pravdu, jsou nesmírně a otravně pobožní, hororových momentů je zde dohromady tak na dvacet minut. Samotný rituál, kterým měl film vrcholit, se smrskl na pět legračních minut, kdy má posednutá hrdinka v jakési stodole začerněné oči a zaryčí. Zbývá dodat, že před touto scénou je divák svědkem tří utopených much v alkoholu a bujarého bouchání dveří, přičemž se v ději v prostřizích vracíme k událostem před posednutím jeptišky. Divákům bude jistě úplně jedno, zda se obviněný a uvězněný kněz nakonec dostane z vězení. Herci ve vedlejších rolích je jen umolousaný komparz, hrdinka ze zámoří je jiné kafe. Sophie Cookson je neokoukaná a sympatická. Gens nemá z čeho těžit, je prostě jen strůjcem obrázků, které místy inklinují k něčemu, co by se u debutanta dalo označit za téměř atmosférické, v jeho případě už je to jen rutina. A to, že se mu z tvůrčího hlediska nedaří, je na filmu znát. 5/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

50%, nadpriemer dávam vlastne len zhruba za dve zvukové lakačky, chrobáky v ohanbí, a lebo sa jedná o môj obľúbený subžáner. Inak nuda. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Na kříži nesená, od huby jde pěna..." Zeměpisu znalý démon, vybavený mapou a GPS by se tomuto kraji knížete Vlada Țepeșe III vyhnul obloukem, neboť démon napíchnutý na kůl je pořádné faux pas. Ostatně, Drákulovi potomci a jejich flanďáci si při páchání dobra či zla vystačí sami. "Máme pro vás dvě zprávy, matko. Špatná zpráva je, že dcera zemřela. Ale máme i dobrou, to vymítání se podařilo!" A další dobrá zpráva je, že se náhle zjevila... žádná panenka Marie, ale investigativní novinářka, která bude kolem démona čmuchat (kolem, nad i pod ním) a klást mu znepokojivé otázky. Proč u vás kněží létají? Jak se v  maškarním průvodu pozná falešný ďábel od pravého a kde se, krucifix (!), vzali na bobrovi ti pavouci? Démonovi už všechno to vyptávání lezlo krkem a pokusil se otravnou kikinu taky posednout, ale (všeho)schopný scenárista mu to nedovolil a zatnul mu tipec. Moc mě to nezaujalo. Jen dva hřeby, původně dlaněmi probité, si z filmu odnáším. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Ze začátku vyjukne na obrazovku řvoucí zombík. Pak kecy, hovna, záděra.. a na konci zase řve nějakej kněz s křížem na nějakou holku s oparem na čele. Asi brigádník. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Aha, takže jakmile si jeptiška zašuká, okamžitě ji posedne démon, jakmile je člověk nevěřící, okamžitě ho posedne démon. Zručně natočená náboženská agitka, která kdyby vám necpala víru co minutu, mohla být úplně někde jinde. Gens umí, atmosféra je a spíš než jako horor to funguje jako mysteriózní detektivka. Kdyby Gens necpal ateistům víru horem dolem, dal bych tři lepší, takhle s vodřenou prdelí 2*, protože herecky i řemeslně to funguje, ale z toho cpaní víry je mi na blití. 49%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako, ono to vlastně nic objevného nepřináší, je to takový mix Vymítače ďábla, Omen a Fallen (Anděl smrti tuším česky), což mi ani moc nakonec nevadilo. Jako nejvíc mě štvala ta mladá pizda v hlavní roli, která by nedokázala zahrát přesvědčivě ani obrnou trpícího němého a slepého člověka na vozíku. Potom mne mrzelo, že si filmaři nezvolili jedno téma, takže točili trošku horor, ale také trošku duchovní film o víře, jenže to není ani jedno. Samozřejmě jsem nečekal sáhodlouhé dialogy a plky jako v Kněz Léon Morin, ale tady to přece jen jelo jen na jedničku bez přeřazení na vyšší rychlost. Bylo fajn, že zazněly názory obou stran, vadilo mi, že se neobjevil nakonec ten článek, který holka původně jela sepsat, protože by mě zajímalo, jak jej pojala. Ale jinak tedy se mi to líbilo hodně - kamera kouzlí, rumunské vesnice a městečka vypadají poeticky, chrámy správně starobyle, dokonce se film drží správných pravoslavných prvků, což mě potěšilo, že si dali práci s detaily. A herci hrají taky hodně slušně, atmosféru to má velmi dobrou, takže vlastně za mě nakonec spokojenost. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Exorcistických hororov vychádza v posledných rokoch nemálo a svoj prínos danej téme sa posnažil aj rešpektovaný francúzsky režisér Xavier Gens. Nič prevratné však nevytvoril, dve - tri strašidelné scény, o ktoré sa pokúsil vlastne až tak strašidelné neboli, postavy boli charakterovo plytké a prostredie rumunského vidieka malo low-budgetový look. Gens v podstate vyrukoval iba s x-krát videným klišé, ktoré skúsenejšieho diváka nemá čím ohúriť. Keď to porovnám napríklad s atmosferickým Deliver Us from Evil z roku 2014, Crucifixion je o dve triedy horším filmom. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Dobrý horor se zajímavým příběhem. Dočkáme se i mírného napětí,strachu a i dojde na leknutí. Herecké obsazení sympatické a že film je založen na skutečnosti je už taková sladká třešnička na dortu. Co mě vždycky nejvíc zajímá na takových hororech je jméno démona a jeho pověst. ( Akce - Filmové Rande + Yoshimitsu Filmová Výzva ) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Docela líbilo, ale připadá mi, že Crucifixion Gens natočil jen proto, aby něco natočil. Není tu vidět ani stopa snahy přijít v rámci žánru s něčím novým. Zkrátka ateistická holka, která má ke své nevíře osobní důvod, přijede do rumunského vidlákova (všichni tu mluví perfektně anglicky) a začne odkrývat pozadí nevydařeného exorcismu. Nicméně natočené je to docela hezky, démonovo blbnutí, byť ničím nevybočující z normálu, mě bavilo a navrch hlavní hrdinka byla docela sympaťanda, ačkoliv v hraní má ještě mezery. Pořádně to zahutnit atmosférou a přidat na strašení by filmu sice prospělo, ale i tohle bylo nakonec dostačující. Každopádně vzhledem k režisérovu jménu se jedná o mírné zklamání. 60% ()

Reklama

Reklama