Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film ACID HOUSE je složen ze tří povídek:
MASAŘKA - Boab má fakt těžkej den; opustila ho holka, vyhodili ho z práce, vyloučili z fotbalového týmu a navíc je vyhozenej z bytu. Ještěže Bůh chodí do stejnýho baru jako on...
MĚKKEJŠ - Johnny je prostě "měkkejš"... Stará se o nevlastní dítě své manželky, která klidně spí se sousedem. Když s ním přijde do jiného stavu, je to zase Johnny, který neumí říct ne...
ACID HOUSE - Narkoman Coco se při jednom drogovém tripu převtělí do těla nově narozeného dítěte. Duše dítěte se zase dostane do Cocova těla. Coco si tak dudlá palec a novorozenec mluví na svou matku sprostě...

Irvin Welsh (autor scénáře kultovního filmu TRAINSPOTTING) ve svých povídkách zabývá klasickými, a přitom moderně pojatými tématy lásky a zrady, manželství a dětí, náboženství a víry v Boha. Každá za tří filmových epizod je samostatným celkem, i když se zde charaktery jednotlivých postav překrývají Jedním z hlavních motivů celého filmu jsou (stejně tak jako v TRAINSPOTTINGU) drogy způsobující ztrátu kontroly nad promarněným a zdánlivě zbytečným životem. Film je velmi kvalitní sondou do života anglické mládeže, a tím i celé anglické společnosti. Režisér Paul McGuigan byl v r. 1998 za tento film nominován na cenu nejlepšího debutujícího režiséra na Filmovém festivalu v San Sebastian. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (176)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já si dycky pod tím názvem představuju DJe Paula Bulvu z Klubu sráčů, jak se těch dvou sráčů ptá, jestli jedou v Acid Houseu nebo Pumping Houseu...oni mu odpověděj Pumping...a pak se jich zeptá jestli Sash nebo Chicane a oni na něj Sash...pak řekne něco v tom smyslu, že ti sráči jsou k hovnu. Tím by se dal docela snadno popsat i tenhle film. Tři příběhy sráčů, co jsou uplně k hovnu. Jednomu se ze dne na den rozpadl kompletně celý životní cyklus, druhej je zase troska nejtěžšího kalibru a třetí se vtělí do čerstvě narozenýho dítěte. Tři sráči, co ani ne moc lehce prolejzají tímhle vypsychovaným filmem. Chápu ale, proč je to takový kult. U mě ale zůstane stejně spíš Trainspotting. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Oproti Trainspottingu tenhle film příšerně okatý, vystavuje na odiv svojí ujetost a kontroverznost, ale v zásadě se jedná o pásmo tří velmi mizerně natočených povídek, které až na malé výjimky (některé herecké výkony) na plátně nefungují. Vrcholem je závěrečný Acid House, což je taková slátanina, že jsem namouduši pochopil, jak vypadá nepodařený trip. Nápad zaměnit duši feťáka a novorozence je zajímavý, ale v téhle realizaci je beznadějně přihlouplý a trapný. Skutečně zábavná je jen příšerná velština většiny protagonistů. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jsem vděčná za to, že jsem to tehdy nemohla srovnávat s Trainspottingem. Ale když to nechám stranou, co je na Acid House špatného? Jsem nesporně potrefená cihlou z edinburgského činžáku do hlavy, když se mi líbí film očividně jetý až na půdu, ale zamysleme se nad tím - je tak ujetý příběh o klukovi, který si nechá hodit na krk nezralou a nezodpovědnou partnerku a ocitne se díky tomu ne pod pantoflem, ale pod vojenskou kanadou? Nikdy se nikomu nestalo, že se mu v jednom dni zhroutil život pod rukama? Neměli jste někdy pocit, že "vyšší moc" je pěkná čubka? Protože o tohle tady jde, přátelé. O život zbavený krásy a pozlátka a postavený před nás v celé své nepřitažlivé nahotě, která se od toho obvykle prezentovaného liší asi jako manžel po dvaceti letech rozvalený v trenkách a s lahváčem v ruce před televizí od herce, který se v té televizi producíruje. A že je životní nahota zahalená do lehounkého, průsvitného závoje nadpřirozena? Z mého pohledu na výše řečeném metamorfóza v mouchu nebo znovuzrození feťáka nic nemění. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je to taková solidně ujetá šílenost. Občas je to teda celkem nechutný, ale jinak zábava. Poprvé mi to přišlo naprosto super, podruhý už mě to zase tak nebralo. Hlavně druhá povídka mi přišla celkem nudná. Nejvíc se mi líbila ta poslední povídka. Colin "Coco" Bryce vypadal tak vystíhovaně, že ten týpek, co ho hrál, se snad před natáčenim musel fakt něčim sjíždět. Kdybych měl hvězdičkama ohodnotit jednotlivý povídky, tak bych dal asi masařka - 4, měkkejš - 2, acid house - 4. Celkově teda dávám možná trochu nadhodnocený 4 hvězičky. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

MASAŘKA: Netradiční pohled na věci kolem karmy, transcendentálna a v neposlední řadě reinkarnace uprostřed anglického předměstí. MĚKKEJŠ: Netradiční pohled na věci kolem karmy, transcendentálna a v neposlední řadě anticipační strategie uprostřed anglického předměstí. ACID HOUSE: Netradiční pohled na věci kolem karmy, transcendentálna a v neposlední řadě transmigrace uprostřed anglického předměstí. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Takže mám padáka?“ – „Ne. Jen tvé místo se stalo nadbytečným. Pamatuj, že nejde o nadbytečného člověka, ale o místo!“ Hodně zvláštní, absurdní, jistým způsobem poutavý a originální film. Vyváženost dramatických scén a černého humoru je překvapivě slušná vzhledem k obsahu jednotlivých příběhů, stejně tak v případě samotných povídek (akorát Měkkejš nepůsobí tak „mimózně“). Všechny 3 ale mají společné špinavé skotské ulice, jejich povětšinou primitivní a nějakým způsobem jeté obyvatele, losera/y mezi hlavními postavami, odzbrojující přízvuk (u kterého bych si bez titulků zřejmě vůbec neškrtnul) a zoufalé konce (dokonce i symbolické). Nechybí také ponaučení typu: „Neser Boha, promění tě v hmyz.“ (kolika lidem asi tato pasáž nadzvedla mandle?) či „Měkkejš se nikdy nezmění.“ (a ne jak v hollywoodských filmech, že…). A jako bonusy jsou zde 2 psychojízdy v podání masařky (originální a vtipný let za pomstou) a sjetého Coca při bouřce (jeho představitel Ewen Bremmer je opravdovou hereckou hvězdou filmu) + jeho dětského převtělení po porodu (velmi vypiplaného). Jistě ne každému film sedne (třeba kvůli fantasy složce, nesympatickým postavám, typu humoru), mě však Acid House velmi pobavil a přiklepávám mu solidní 4*. „Začínám mít plný zuby toho věčnýho ospravedlňování. Nemáte žádný právo mě kritizovat. Dal jsem vám tuhle zemi a udělal vás, čůráci, k obrazu svýmu. Tak se taky trochu starejte sami. Ten pitomec Nietzsche neměl pravdu, když říkal, že jsem mrtvej. Nejsem mrtvej. Jen na všechno seru!“ ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Špatně se hledají slova. Hned ze začátku mě zaskočil sprostý a připitý Bůh, to sem ještě vůbec netušil kam až tenhle film zajde. Postavy uměle předrsnělé, některé texty docela vtipné, ale jinak nic moc extra oproti filmům podobného ražení. Snad jen ten šílený novorozenec s duší narkomana, to byl pro mě v pozdní hodinu co jsem tenhle film sledoval velmi slušný oříšek. Jen doufám že to na těch Britských ostrovech nechodí takhle i v reálu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

The Acid House je solidně ujetý film, ale o tom až později… Masařka: Když se vám posere celý život během jednoho dne a když navíc potkáte Boha v hospodě, který vám řekne, že sice existuje, ale že je to líná píča, která na vše sere, myslíte si, že nemůže být hůř. Ale ono může. Jinak ocenil jsem hlavně ten vyhazov z fotbalu, protože za tu dobu, co žiju ve Skotsku (sice ne přímo v Edinburghu, kde se film odehrává) jsem poznal, jací jsou Skotové fotbaloví fanoušci, a myslím, že stačí, když napíšu, že jsou do téhle hry ještě více zapálení než my. 80 %. Měkkejš: Chlápek, co je opravdu měkkej. Vezme si prostitutku a vychovává její dítě jako vlastní a když se mu zahazuje se sousedem, tak mu není schopný ani jednu ubalit. Na téhle povídce mě nejvíce bavil Kevin McKidd, který "měkkejše" podal přesvědčivě. 70 %. Acid House: Asi nejdivnější povídka ze všech, aneb jaký to je být miminem, když vás přitahuje vlastní matka. Nicméně je to zábavné a chvíli i podivně strašidelné (mimika mimina, například). 80 %. Celkové zhodnocení: Tenhle film je opravdu dost ujetý. Ale když si na tohle zvyknete, stejně jako jsem si po chvilce zvykl já, tak se dočkáte podívané, na kterou jen tak nezapomenete. S Trainspottingem bych to moc nesrovnával, protože tohle si jede vlastní cestou a docela slušně. 80 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tri sfilmované poviedky škótskeho spisovateľa Irvine Welsha: "The Graton Star Cause" - príbeh o lenivom mladíkovi, ktorý sa v zasmaradenom, lacnom bare stretne s Bohom a ten ho premení na muchu. Absurdná feťácka pičovina. "A Soft Touch" - príbeh o vymäknutom blbečkovi, čo sa ožení s tehotnou kurvou. Špinavá feťácka pičovina. "The Acid House" - príbeh o slizkom feťákovi, ktorý sa po požití LSD prevtelí do tela novorodenca. Trapná feťácka pičovina. Celý tento poviedkový film je jedna veľká prijebaná vulgárna feťácka pičovina. ** ()

MMR 

všechny recenze uživatele

První povídka průměrná, druhá povídka nevím, usnul jsem a třetí povídka zajímavě zpracovaná, tam chválím nápad. Celkově to bylo na mě moc vulgární, proto hvězdičku strhávám a hodnotím průměrně. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdo zná Welshovy knihy, nemůže být překvapen, zaskočen, ani šokován, znechucen ale být může. Dekadentní společnost, kterou zachycuje, je plná lidí pohybujících se na okraji, trosek, narkomanů, alkoholiků nebo zkrátka jen těch, co přežívají. Ubíjející kolovrátkový život v duchu No Future. Acid House se mi kdysi v kině líbil více, ale i po letech mne zcela nezklamal, byť Trainspotting mi přišel zábavnější. V úvodní povídce se Bob dostává do situace, kterou by šlo lapidárně nazvat - když se něco sere, pak se sere všechno. A k tomu se v Baru k Bobovi přifaří Bůh a začne mu vykládat, jak Bob všechno podělal. Když ten mu začne vytýkat všechny špatnosti světa, které svou mocí nenapravuje, Bůh kontruje, že je stejně líný jako Bob, jenž také svoji moc nevyužil k odvrácení všech katastrof, co ho potkaly. A Bůh, naštvaný na lidstvo, promění za trest Boba v mouchu. Ten má nyní možnost alespoň se některým, co s ním vyjebali, pomstít. Druhá povídka je vskutku ubíjející a hlavní postava na zabití. Rozhodně ale nepůjde o fantazii, podobných lidí se stejným osudem nebude málo. Asi nejzábavnější je třetí. Prohození těl vždy skýtá možnost bžundy, dítě mluvící jak dlaždič tudíž nezklame. 3,5* ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

moc se mi to nelíbilo, a to mimino bylo odporné s takovýma velikýma očima.... no fuj ještě ho stále mám před očima ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dejovo veľmi zaujímavé, rozhodne som sa nenudil. Miestami sa to výpovednou hodnotou vyrovnávalo Trainspottingu, ale jeho úroveň nedosiahlo. Škoda tej slabšej druhej poviedky, ale to je len môj subjektívny pocit. Rozhodne tento snímok stojí za pozretie, zaslúžené 4*. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Dnes již rozhodně klasika britské alternativní filmové scény, která nám popisuje perfektní skotskou angličtinou, jakým způsobem lze na konci 90tých let v Británii žít. Irvine Welsh naprosto nekompromisně a natvrdo popsal různé lidské osudy a Paul McGuigan to stejně nekompromisním způsobem natočil. První příběh, inspirovaný kafkovým příběhem Proměna, nám hned ukáže, že tento snímek je potřeba brát s rezervou jako drsnou komedii. I když v druhém příběhu se dočkáme lásky, lhostejnosti, nesnášenlivosti, prozření a odpuštění. Nho a nakonec Ewen Bremner sežere supermária a začne závěrečná jízda. Podle většiny komentářů vidím, že tady byl film pochopen trochu jinak. Jako porovnávací materiál k jinému filmu. Perfektní hudba ve všech třech povídkách a více než výborná režie a kamera. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Další kult mého gympláckého mládí...., kdo tehdy neviděl nemůže chápat, jak moc tento film byl ve své době důležitý. Inu dnes už není. ()

Reklama

Reklama