Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film ACID HOUSE je složen ze tří povídek:
MASAŘKA - Boab má fakt těžkej den; opustila ho holka, vyhodili ho z práce, vyloučili z fotbalového týmu a navíc je vyhozenej z bytu. Ještěže Bůh chodí do stejnýho baru jako on...
MĚKKEJŠ - Johnny je prostě "měkkejš"... Stará se o nevlastní dítě své manželky, která klidně spí se sousedem. Když s ním přijde do jiného stavu, je to zase Johnny, který neumí říct ne...
ACID HOUSE - Narkoman Coco se při jednom drogovém tripu převtělí do těla nově narozeného dítěte. Duše dítěte se zase dostane do Cocova těla. Coco si tak dudlá palec a novorozenec mluví na svou matku sprostě...

Irvin Welsh (autor scénáře kultovního filmu TRAINSPOTTING) ve svých povídkách zabývá klasickými, a přitom moderně pojatými tématy lásky a zrady, manželství a dětí, náboženství a víry v Boha. Každá za tří filmových epizod je samostatným celkem, i když se zde charaktery jednotlivých postav překrývají Jedním z hlavních motivů celého filmu jsou (stejně tak jako v TRAINSPOTTINGU) drogy způsobující ztrátu kontroly nad promarněným a zdánlivě zbytečným životem. Film je velmi kvalitní sondou do života anglické mládeže, a tím i celé anglické společnosti. Režisér Paul McGuigan byl v r. 1998 za tento film nominován na cenu nejlepšího debutujícího režiséra na Filmovém festivalu v San Sebastian. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (176)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Acid House, snímka pozostávajúca z troch poviedok mi silne pripomínala mnou milovaný Trainspotting. Nie obsahom (O drogy tam až tak nešlo) skôr duchom spodných sociálnych vrstiev 90´s rokov. Kontroverzné, nechutné, absurdné a plné hlášok. Tak ako to mám rád. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

MASAŘKA - 3 hvězdy; MĚKKEJŠ - 5 hvězd; ACID HOUSE - 2 hvězdy; Celkově za slabé 3 hvězdy. Neseděla mi taková prvoplánová nechutnost a touha šokovat za každou cenu. Hlavně závěr první povídky a celá poslední povídka jsou případ trapnýho exhibicionismu...Ale ten Měkkejš to na ty 3 hvězdy vytáhnul. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Ze "svaté trojice" feťáckých filmů 90.let (Trainspotting, Human Traffic, Acid House) mám tenhle až na tom pomyslném třetím místě... Pár excelentních a zapamatováníhodných scén a hlášek se ale samozřejmě našlo... "Koko Kurva Price!" "... výslech... " atd... ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Kniha mě bavila velice, proto jsem byl plný očekávání, když jsem sehnal film..Ovšem dostavilo se pouze velké zklamání násobené možností srovnání s užasným Trainspottingem... ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film složený z povídek, které jsou velmi zajímavé. Má nejoblíbenější je Masařka :-). Zde je skvěle ukázáno, jaký je vlastně bůh :-) a co dokáže jedna malá moucha. Film bez cenzury a bez servítek ! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Absolutně nevtipná magořina o třech idiotech obklopených dalšími idioty. Nebýt závěrečné povídky Acid House, klidně bych dal jen 1*. Co se těch povídek týče, tak bych to rozebral asi takhle - MASAŘKA je přehlídka postav, které byste nejradši vyhladili z povrchu zemského (SPOILER naštěstí se to i ve většině případů povede KONEC SPOILERU), bez někoho sympatického, s absolutní troskou v hlavní roli, co se pak po setkání s Bohem mstí v podobě mouchy dalším troskám, co mu zkurvily život. To sprosté slovo sem do komentáře patří oprávněně, vzhledem k tomu, že se tam nadává co 5 vteřin. Celé je to ale hloupé, nevtipné, chce to strašně šokovat tím, co se ta, děje, ale maximálně je to jenom tak otravné. (odpad!) MĚKKEJŠ je další přehlídkou postav, které byste nejradši vyhladili z povrchu zemského, akorát tady to ze začátku vypadá zajímavě, ale jenom ze začátku, pak už jsem si jenom přál, aby už ty existence někdo zabil. (1*) ACID HOUSE je jediná povídka, ve které už jsou postavy, co se dají snést a taky je to jediná povídka, která je aspoň trochu vtipná a neleze na nervy, byť je tu nejabsurdnější. Sice to tuhle jinak příšernou antologii zachraňuje, ale i tak to bůhvíjak dobrý není. A taky to jediná povídka, co nemá špatný konec. (3*) CELKOVÉ HODNOCENÍ - V podstatě to vystihují první dvě věty mého komentáře. Nebudu to tady znovu psát, tak napíšu už jenom tohle - někomu to sedne, mě to ale dost minulo. Hvězdička za hudbu, druhá, byť slabá, za Acid House, jedinou povídku, co byla celkem ok. Slabé 2* ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto filme som počúval strašne dlho samé superlatívy. Čakal od neho nejaký ranny trainspotting .. a nič. Námety veľmi zaujímavé, spracovanie nudné ... roztahané. NUDA, az na Coca ;) ()

mike007 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mě z těchto třech povídek zaujala ta poslední, kdy se zdrogovaný Koko ... Koko, kurva price, městskej kluk, fanda Hips převtělí do nově narozeného dítěte a z kolébky nabádá svého otce, ať na něj nečumí a pořádně objede matku, která má festovní kozy. Chcete-li si film užít na plný kotel, určitě ho zhlédněte s dabingem :-) ()

Phos4rus odpad!

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl něco tak zbytečnýho. Co tím chtěl autor říci? Hrubé, pornografické a nevkusné.Velmi nevkusné!!! ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Dalsia z rozohratych drogovo-vztahovych mozajok. Niektore momenty a napady boli celkom slusne, avsak ako celok to u mna za vela nestalo. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Snaha profitovat z úspěchu Trainspotingu a vytěžit z povídek Irvina Welshe tušený zlatý potenciál nevyšla. Ne, že by krátké příběhy postrádaly humor, nápad nebo vulgarity, které spoustu lidí lehce oslní. Jejich filmovému zpracování však chybí jisté kouzlo, které by poněkud hrubozrnou atmosféru dokázalo podpořit a prodat. Takhle je to nuda tisíckrát zaostalejsší než průměrný televizní sitcom. A nechoďte na mě s "autenticitou", na tomhle cockney sci-fi nic opravdového není. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Britské filmy druhé poloviny devadesátých, to je prostě silné období jejich kinematografie. Ať je to Trainspotting, Grenwich Meantime, Human Traffic nebo jiné, tahle divná vlna mě hrozně bavila. Acid House mi z toho přišel nejslabší, asi proto, že je povídkový a ta první povídka je jen takový výkřik do prázdna. Druhá povídka "Soft Touch" je zato story až na dřeň a jen kvůli němu dávám plný počet. Dokonalost. Třetí příběh je hereckým koncertem Spuda z Trainspottingu a dost jsem se pobavil jeho ztvárněním nemluvněte. Příjemné osvěžení nedělního dopoledne. 85% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Boab: "Seš přesně takovej, jakýho jsem si tě vždycky představoval." Bůh: "To proto, že nemáš žádnou představivost, ty blbá pičo." chch. Představuju si, že jsem promítač v kině a furt vidím ty profláklé klišovité filmy dokola, nic mě nepřekvapí a nebaví mě to. A pak přijde tohle. Něco, co se jen tak nevidí. Vybočuje to ze všeho, co kdy kdo natočil - ono asi s tou předlohou a scénářem od Irvina Welshe se ani není čemu divit. Všechny tři příběhy jsou tak ujeté, že se dá docela snadno zaručit, že na ani jeden z nich jen tak nezapomenete. "A ještě něco, Johne. Kdyby sis chtěl někdy zapíchat, tak se ozvi. Za pětku je tvoje." Všechny postavy jsou většinou strašné trosky, úchyláci, smažky, děvky, šukající socky, násilníci, líné svině a vyjadřují se většinou velmi sprostou mluvou... a to včetně Boha. Prostě něco, co Irvine Welsh umí. A umí to dobře. Hlavně tím, v jakých situacích se postavy ocitnou. Natočit pak podle toho film už pak moc umu nepotřebuje. Teda Paul McGuigan se nemá za co stydět, akorát to mimino z posledního příběhu mohlo být krapet líp udělané, no. Do toho všeho samozřejmě solidní ostrovní soundtrack. "Coco fuckin' Bryce!" ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je to ktovieako vydarené (hlavne v porovnaní s predlohovými poviedkami), ale má to tú škótsku špinavú sídliskovú autenticitu a kdesi pod ňou pulzuje ešte aj deväťdesiatková živelná drogová atmosféra. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Výtečný povídkový film navazující na úspěchy Trainspottingu. Uchvátila mě část s Bohem (Kultovní hláška: Bob: Vypadáš přesně tak, jak jsem si tě představoval. Bůh: To protože máš hovno představivost.) a Bobem, kdy Bob se promění v mouchu a v značně naturalistické scéně jako moucha zabije své perverzní rodiče... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Variace na Trainspotting s prilisnou mirou pseudo-arto-psychdelicke atmosfery muze zaujmout snad naproste priznivce anglicke tvorby. Ja vsak za kazdou cenu lamat poleno nasilim nehodlam a pustim si radeji znovu grandiozni Trainspotting. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem se mi dostala do ruky kniha, která mi pěkně dlouhou dobu unikala, přestože se můžu považovat za Weslhova fanouška se všim všudy. Z nějakých 20 povídek jsou tu vybrány 3 - Masařka, Měkkejš a The Acid House (Barevnej svět). Když jsem se postupně prodíral knihou, už jsem dumal nad tím, které povídky pro ten film můžou být vybraný? Masařka a Acid House byla jasná volba a filmové zpracování se mi zamlouvalo a to i přes to, že ta ujetost neskrývaně prýští do očí jak uher na čele patnáctiletýho přeborníka v supermariu. Namísto Měkkejše jsem měl z knihy jiné favority, ale teda svým výrazem snad předčil svou předlohu - dost hustý. Všehovšudy je to dobrej, kontroverzní film, kterej se s divákem moc nesere a s některými detaily nese i slušně artové pokoukání s etickými a (hlavně) lingvistickými lekcemi skotského podloubí. ()

Reklama

Reklama