Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasické zpracování Dickensovy povídky "Vánoční koleda". Film vypráví o Ebenezeru Scroogeovi, hrabivém a necitelném obchodníkovi, kterého navštíví tři duchové Vánoc, aby mu ukázali jeho život a jeho možný konec. Pokud se tedy Scrooge nezmění a nenapraví své chyby čeká ho strašná budoucnost. (topr harley)

Recenze (13)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších anglických románopiscov Charles John Huffam Dickens napísal v roku 1843 poviedku "Vianočná koleda" (A Christmas Carol). Je to krátky príbeh o lakomom, nespoločenskom, necitlivom a zatrpknutom starom mužovi Ebenezerovi Scroogeovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a zásadne zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnoho krát sfilmované. Videl som viacero filmových adaptácií. Staré, nové, televízne, celovečerné, krátkometrážne, animované a aj všeliake hodne neobvyklé variácie. Naposledy som zhliadol vianočnú koledu z produkcie Veľkej Británie. Natočil ju v roku 1951 režisér Brian Desmond Hurst pod názvom "Scrooge". Táto stará, čiernobiela verzia dozaista patrí medzi tie veľmi podarené adaptácie tohto klasického vianočného príbehu. **** ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Plným právem je tahle verze brána za vánoční klasiku. Alastair Sim dodává Scroogeovi neskutečné kouzlo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Klasické spracovanie románu Charlesa Dickensa o bezcitnom obchodníkovi, ktorý dostal šancu zmeniť sa. Čiernobiele spracovanie dodáva príbehu pravú atmosféru, triky sú decentné a nerušivé a Alastair Sim ako lakomý Scrooge úplne famózny. Tretí komentár. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Černobílé zpracování klasického Dickensova příběhu sice nehýří barvami jako Zemeckisova Vánoční koleda, ale svojí atmosféru přesto má a kouzlo vánoc je z něho cítit skrz naskrz. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čiernobiele, kúzelné, nadčasové. Jeden z najmilovanejších príbehov svetovej literatúry som mal možnosť zhliadnuť viackrát. Zatiaľ je pre mňa vrcholom Zemeckisova verzia. Verzia táto, ale ponúka okrem zmienených kladov, aj absolútnu vianočnú atmosféru, sympatie a nostalgiu. Presne to pravé, do tohto obdobia. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ze všech zpracování Vánoční koledy (co jsem viděl, a viděl jsem jich už hodně), patří tento počin mezi ty zdařilejší. Duch Vánoc budoucích je vždy oříšek, tady si s maskováním poradili bravurně - černý hadr přes hlavu, a hotovo. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Už hodně stará filmová adaptace vynikající vánoční novely Charlese Dickenese. Je ještě černobílá, což do jisté míry filmu pomáhá tím, že vypadá strašidelně. Nostalgicky dopomáhá i ta starota, díky které se do viktoriánské doby více ponoříme. Na druhou stranu tomu chybí ty Zemeckisovy barvy, který pojal Vánoční koledu vyloženě jako pohádkový příběh. Na Zemeckisovu verzi to rozhodně nemá. I na 73 minut se to místy strašně táhne a je to utrápené. Strašně moc se tu povídá. V závěru zbývá tak snad už jen říct, že překvapí jen častým hraním koledy Silent Hill a neuvěřitelně jednoduchým, zato úchvatným vyobrazením duchem příštích Vánoc. [53. hodnocení, 8. komentář, 78%] ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Ojojoj.. tohle jsem měl vidět už dávno. Kdyby se Hurst občas trochu víc vzepřel Dickensovi bylo by to perfektní. Atmosféru to má totiž geniální a Alastair Sim je jako Scrooge velice přesvědčivý. 7/10 ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Na mě už ten zub času je moc znát. Viděl jsem snad všechny sehnatelné verze Dickensovi klasiky, takže o příběhu nelze mluvit. Musím ale uznat, že mě skvěle bavil Alastair Sim, který byl jako Ebenezer skvělý, ke konci přímo kouzelný. ()

J.McClane 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že v historii anglosaských zemí najdeme mnoho období, kdy Vánoce nebyly svátkem číslo jedna, či se dokonce puritánsky slavit nesměly. Každý den je přece svatý, tak jakýpak svátek. Dickensova povídka má to, co často chybí českým novodobým pohádkám...myšlenku a řemeslo. Nechť tedy pořád rozdává radost a poselství Vánoc...společně se Smrtonosnou pastí. ()

Luk8 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý vianočný film to že má viac ako sedemdesiat rokov a je čiernobiely mu pridáva atmosféru ale práve kôli štýlu akým bol natočený je miestami dosť nudný a niekoľkokrát som pozeral na čas koľko ešte ostáva dokonca aj tak je to celkom kvalitný a oplatí sa k nemu vrátiť každé vianoce. 70% ()

Reklama

Reklama