Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po kontroverznom filme Gummo, Harmony Korine natočil ďalší „podivný“ film. Film popisuje vplyv schizofrénie na život rodiny skladajúcej sa z Juliena, ktorý trpí nevyliečiteľnou schizofréniou, sestry Pearl, brata Chrisa, ktorý sa venuje atletike a ich despotického otca, v podaní nemeckého režiséra Wernera Herzoga. Film vznikol pod vplyvom filmárskeho hnutia Dogme 95 založeného štyrmi dánskymi režisérmi, (medzi ktorými je aj Lars von Trier). Štýl sa vyznačuje napríklad držaním kamery v ruke, formátom 35mm s pomerom strán 4:3 a tým, že režisér nesmie byť uvedený v titulkoch. (ash99)

(více)

Recenze (10)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Korine nepochopil, že Dogma 95 je recese, a bere to vážně. Hlavně bere vážně sám sebe jako experimentátora. K smíchu a zblití zároveň. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Když dáte feťákovi kameru, nakukáte mu, že je umělec, a že si může natočit, co chce, výsledek bude vypadat nějak takhle. V Gummo byly aspoň vtipné momenty (tuším, že dva). V Julienovi není NIC. Žádný příběh, žádné emoce, žádné obrazy, žádný smysl, NIC. Korinemu se aspoň povedl husarský kousek - popřít představu tradiční filozofie, že NIC nemá žádnou objektivní, smysly vnímatelnou podobu. NIC v Korineho podání má podobu zrnitou a rozklepanou. Co v tom NICu dělá Werner Herzog, nevím. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Na tretí krát som aj dopozeral (Dogme95 je imo veľmi nedivácka forma) a bol príjemne prekvapený :) Ďalší Korinovsky nihilisticky defektívny mikrosvet, ktorý dýcha vlastným životom a nepotrebuje k tomu diváka. Skvelý Herzog ako otec ale hlavne schizo Bremner. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Ještě silnější zážitek než Gummo. Korine se vyřádil, oblékl syrový styl z Gummo do výtvarného hávu a nechal na něj vytetovat značku Dogma 95, i když se nedá říci, že by se jeho pravidly nějak zvlášť řídil - tak jako jakýmikoliv pravidly, ostatně. Film, který svým jedinečným způsobem přesahuje běžnou kinematografie o celou třídu - tak jako třeba filmy Jodorowského. Nejenom zpracováním, ale i tématem - šílenou sondou do šíleného světa. Film jako krásné a drastické umění. ()

WhiteDuke 

všechny recenze uživatele

"I don't like it because it's so artsy-fartsy. You see, I like the real stuff. I like something like... the end of Dirty Harry. I saw this Dirty Harry and it... it's really... OH!There is this TREMENDOUS shoot-out. You should really listen. Just listen. Listen. Just LISTEN. There was this shoot-out... " ()

JayWalker 

všechny recenze uživatele

"WELL,  I'M A BLACK ALBINO, STRAIGHT FROM ALABAMA, WAY DOWN SOUTH, AND Y'KNOW THAT I'M. A. BLACK ALBINO, STRAIGHT FROM ALABAMA..." ()

Reklama

Reklama